Sneeuwkettingen gebruiken in het buiteland

Sneeuwkettingen: dit moet je erover weten

Als je in de winter naar het buitenland rijdt, dan kun je terecht komen op wegen met een dik pak sneeuw. Winterbanden alleen zijn dan niet altijd voldoende. Het gebruik van sneeuwkettingen is dan dé oplossing. Zeker in de bergen op weg naar de wintersport. Let wel op, want je mag ze niet zonder meer gebruiken.

Sneeuwkettingen in Nederland

Sneeuwkettingen zijn in Nederland verboden. Wegen en wegmarkeringen kunnen beschadigen door het gebruik ervan. Daarom mogen ze hier niet gebruikt worden. In het buitenland komen deze winteraccessoires soms wel van pas. Rijd je naar een gebied waar sneeuwkettingen nodig zijn? Neem deze zes tips in acht:

1. Zorg dat de kettingen passen

Sneeuwkettingen zijn er in verschillende soorten en maten. Toch kunnen ze niet op alle auto’s worden bevestigd. Als je de kettingen in zo’n geval toch aanbrengt, dan kan je je auto daarmee flink beschadigen. Oppassen geblazen en eerst goed uitzoeken wat jouw bandenmaat is.

Je bandenmaat is te vinden op de zijkant van je band. Mijn eerdere blogartikel Hoe lees je de symbolen op de zijkant van een autoband?geeft je  uitleg over de letters, cijfers en symbolen die op een autoband worden gebruikt. Ook helpt het je de bandenmaat te bepalen.

2. Zorg ervoor dat je weet hoe je de sneeuwkettingen bevestigt

Het is niet moeilijk om sneeuwkettingen om je wielen te leggen. Als je het nog niet eerder gedaan hebt, kan het best even lastig zijn. Zeker middenin in de winter wanneer je handen koud zijn. Oefen daarom thuis voor vertrek met het bevestigen van de kettingen. Zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

3. Houd je aan de maximale snelheid

Hoewel het per land verschilt, mag je met sneeuwkettingen vaak maximaal 50 kilometer per uur rijden. De maximale snelheid die je kettingen aankunnen staat vermeld op de verpakking. Houd je aan de snelheid en probeer langzaam op te trekken. Heel belangrijk: zorg ervoor dat de wielen nooit spinnen.

4. Rij voorzichtig

Probeer je tijdens het rijden steeds bewust te zijn wat er om je wielen zit. De manier waarop je rijdt, beïnvloedt de sneeuwketting en daarmee de grip op de weg. Ga voorzichtig door de bochten en rem niet zo hard dat je wielen blokkeren. Dit kan ervoor zorgen dat je sneeuwkettingen, je wielen en zelfs de weg beschadigen.

5. Alleen gebruiken als het echt nodig is

Goede winterbanden zijn vaak genoeg om door de sneeuw te rijden. Sneeuwkettingen zijn dus niet altijd nodig. Ze bieden vooral meerwaarde in een steil skigebied en op flink besneeuwde- of ijzige wegen. Op sommige plekken in de bergen zijn sneeuwkettingen verplicht.

6. Controleer de sneeuwketting regelmatig

Let er goed op dat de sneeuwkettingen niet stuk gaan door de hoge wrijving. Pauzeer af en toe en controleer dan of ze nog helemaal intact zijn. Repareer ze indien nodig. Als een ketting breekt, dan zorgt dit meteen voor minder grip op de weg.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.