Soort verlichting van een auto

Welke soorten verlichting heeft mijn auto?

De verlichting van je auto is niet alleen belangrijk om goed te kunnen zien in het donker maar ook om je zichtbaarheid voor andere automobilisten te vergroten. Auto’s zijn uitgerust met verschillende soorten verlichting, deze hebben allemaal een andere functie. Lang niet iedereen weet wanneer je welke lichten moet gebruiken. Daarom hier een uitleg van de verschillende lampen in je auto.

Dimlichten

De dimlichten zijn de meest gangbare auto-lampen. Ze zijn vooral bedoeld om jou als bestuurder genoeg licht te geven om te zien waar je naar toe gaat zonder dat je de tegenliggers verblindt. Dimlichten zijn onmisbaar bij het rijden in het donker maar onderzoek wijst uit dat ze ook de zichtbaarheid overdag vergroten. Vooral tijdens slecht weer, zoals regen en sneeuw en tijdens de zonsonder- en opgang, zorgen ze voor een betere zichtbaarheid.

Grootlicht

Net als bij de dimlichten, helpt het grootlicht om beter te zien in het donker. Het grootlicht geeft een sterke bundel met fel licht. Om die reden mag je ze alleen gebruiken als er geen andere auto’s op tenminste 150 meter bij je vandaan zijn. Omdat het tegenliggers kan verblinden, is het van belang dat je ze uitzet zodra een andere auto je tegemoet komt. Zet het grootlicht ook uit als je een heuvel of kruising nadert om eventuele tegenliggers niet te verrassen.

Ben je op zoek naar uitleg over dashboardlampjes? Kijk dan eens naar ‘Tien dashboardlampjes van je auto uitgelegd’.

Mistlampen

Mistlampen hebben een platte, brede lichtbundel en zijn gewoonlijk onderaan de voorkant van de auto geplaatst. De vorm van de lichtbundel snijdt als het ware door de mist en verlicht op die manier de weg en voorkomt ook dat de mist het licht terugkaatst richting de bestuurder. Naast een mistlicht aan de voorkant hebben alle auto’s ook tenminste één mistlamp aan de achterkant om de zichtbaarheid voor andere auto’s te vergroten. Omdat mistlampen een sterk licht geven en anderen kunnen verblinden, is het belangrijk om deze verlichting alleen te gebruiken bij mist of sneeuw.

Achterlampen

Dit zijn de rode lichten aan de achterkant van je auto die automatisch aangaan wanneer je de dimlichten aan hebt. Ze zorgen ervoor dat automobilisten die je van achteren naderen je kunnen zien en afstand kunnen houden.

Knipperlichten

Knipperlichten zitten aan de zijkanten van de auto, aan de voor- en achterkant. Ze zijn bedoeld om andere bestuurders te laten zien dat je wilt afslaan en dat je daarom vaart zult verminderen. Bij moderne auto’s zijn ze ook vaak aan de zijspiegels bevestigd.

Alarmlampen

Je knipperlichten worden ook gebruikt als alarmlampen. Wanneer je de alarmlichten inschakelt, branden alle knipperlichten van je auto. Mocht je onverhoopt met pech komen te staan dan zet je deze lichten aan. Zo waarschuw je andere automobilisten dat er iets aan de hand is. Je kunt ze ook gebruiken om auto’s achter je te waarschuwen voor een obstakel op de weg of voor bijvoorbeeld een plotselinge file.

Remlichten

Remlichten zijn bevestigd aan de achterkant van de auto. Ze lichten op wanneer de bestuurder de rem intrapt. In Nederland moeten auto’s die na 30 september 2001 in gebruik genomen zijn ook een derde remlicht hebben. Dit derde remlicht moet in het midden geplaatst zijn en hoger zitten dan de twee andere remlichten.

Daglichtlampen

Deze lampen lijken op de dimlichten, maar deze verlichting is speciaal ontworpen om overdag beter zichtbaar te zijn. Het zijn gewoonlijk lichten aan de voor- en achterkant van de auto en gaan automatisch aan als je de auto start. Niet iedere auto is met deze lampen uitgerust, veel modernere auto’s hebben ze wel.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.