Speed pedelec: verplicht helm dragen

Speed pedelec: een snelle elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En de koning onder de elektrische fietsen noemen we een speed pedelec. Deze elektrische fiets kan een snelheid van max. 45 kilometer per uur bereiken en is een uitkomst als je dagelijks lange afstanden naar je werk fietst.

Wat is een speed pedelec?

Bij gewone elektrische fietsen stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur. Bij een speed pedelec bereik je snelheden tot wel 45 kilometer per uur. Daarom wordt deze fiets ook een high speed e-bike, speed bike of snelle elektrische fiets genoemd. Vooral voor mensen die regelmatig langere afstanden afleggen is deze snelle elektrische fiets een uitkomst. Je vermijdt hiermee files naar het werk en door alle beweging ben je gezond bezig.

Ben je van plan een nieuwe elektrische fiets te gaan kopen? Lees dan eerst even deze artikelen:

Is het een fiets of een bromfiets?

Je zou je kunnen afvragen of een fiets die snelheden tot 45 km/u kan bereiken nog wel een fiets is. Toch werd deze snelle elektrische fiets in eerste instantie gezien als een snorfiets en mocht daarom de gewone fietspaden op. Sinds 1 januari 2017 wordt de speed pedelec gezien als een bromfiets. Daarom zijn de regels die gelden voor een bromfiets ook op een speed pedelec van toepassing.

Wat is verplicht bij het gebruik van een snelle elektrische fiets?

  • Het dragen van een helm is verplicht als je fietst op een snelle elektrische fiets. Dat kan een bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een speed-pedelec-helm (norm NTA 8876:2016) zijn.
  • Een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) moet bevestigd zijn op de fiets. Schrijf hiervoor je fiets in bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
  • Zonder rijbewijs mag je niet op de speed pedelec fietsen. Dit kan zowel een scooter- of een autorijbewijs zijn.
  • Op een speed pedelec moet een linker achteruitkijkspiegel zijn bevestigd.
  • Met een speed pedelec mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden.

Waar mag ik fietsen met een speed pedelec?

Net als bromfietsen moeten speed pedelecs op de rijbaan rijden, wanneer er géén fiets/bromfietspad is. Op de rijbaan geldt een maximum snelheid van 45 km/u. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde mag je met de speed pedelec maximaal 30 km/u en buiten de bebouwde kom 40 km/u.

Kan ik mijn speed pedelec verzekeren?

Een speed pedelec is vaak een dure aankoop. Met een fietsverzekering van Allianz Global Assistance is deze fiets te verzekeren tegen diefstal, schade en/of pechhulp. Of je nu kiest voor een doorlopende verzekering of een verzekering die na drie jaar automatisch afloopt. Kijk hier om de premie voor jouw fiets te berekenen en een fietsverzekering af te sluiten.

Sluit ook een WA-verzekering af

Voor voertuigen die harder gaan dan 25 kilometer per uur is het noodzakelijk om ook een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Deze verzekering is belangrijk als je te maken krijgt met een botsing of een ongeval. Een WA-verzekering is géén onderdeel van de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance en dien je daarom apart af te sluiten.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.