Fietsspelletjes

Spelletjes tijdens het fietsen

In het weekend wil je graag de fietsen uit de schuur halen en een flinke fietstocht maken met het hele gezin. De wind door de haren en een gezonde rode blos op de wangen. Maar de kleine benen van kinderen zijn al snel vermoeid en dan hebben ze er geen zin meer in. Met een spelletje onderweg wordt de fietstocht ook voor de jongste spruit een succes. Bereid het goed voor en laat je inspireren met deze tips voor spelletjes op de fiets.

Op fotosafari met de fiets

Om op fotosafari te gaan, moet je de fietstocht van te voren wel goed uitstippelen. Je maakt een lijstje met aanwijzingen en een neemt een fototoestel mee voor onderweg. Met de aanwijzingen moeten de kids op zoek naar de bijbehorende plek. Op voorhand moet je dus goed bedenken wat je gaat tegenkomen. Bijvoorbeeld een brug of een windmolen. Op de plek aangekomen maak je een grappige foto. Dit is het bewijs dat ze de plek hebben gevonden. En dan op zoek naar de volgende!

Op zoek naar schatten tijdens het fietsen

Je kind krijgt een rugzakje op de rug tijdens het fietsen, of een fietsmandje voorop de fiets. Hierin kan het zijn of haar schatten bewaren. Bepaal van te voren welke schatten ze moeten zoeken. Bijvoorbeeld een steen of een schelp. Je kunt een paar plaatsen afspreken waar het veilig is om te stoppen en even te zoeken. Op die manier hoef je niet eindeloos vaak te stoppen op onhandige plekken.

Spelen met de omgeving

Ben je niet zo goed voorbereid en wil je toch een snel spelletje onderweg doen? Laat je dan inspireren door de omgeving. Geef je kinderen een kleine opdracht of maak er een wedstrijdje van. Bijvoorbeeld: “Wie is als eerste bij de lantaarnpaal aan het einde van de straat?”

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… blauw! Een verkeersbord even verderop, of een auto die geparkeerd staat. Op de fiets heeft dit spel misschien nog wel meer succes dan in de auto. Je kinderen hebben namelijk iets langer de tijd om te raden, omdat je je langzamer verplaatst. Je kunt om beurten iets in je hoofd nemen om te raden. Op die manier blijft het voor iedereen afwisselend om te doen.

Bingo op de fiets

Om bingo op de fiets te spelen, moet je van te voren bepalen wat je kinderen moeten zoeken. Bijvoorbeeld een blauwe auto of een bakfiets. Je telt samen hoeveel je er tegenkomt. 1,2,3,4… en wie nummer vijf ziet, roept heel hard: Bingo!

Zingen op de fiets

Bijna alle kinderen houden wel van muziek. Daarom kan zingen op de fiets ook een goed idee zijn om te doen met de kinderen onderweg. Toegegeven, als je een fietstocht door de stad maakt, is het misschien een wat minder goed idee. Maar als je fietst over het rustige platteland is het zeker een aanrader. Je kunt je hierbij ook laten inspireren door de omgeving. Zo gaat de molen, wanneer jullie een molen in de verte zien, of poesje mauw, als er een poes langs de kant van de weg zit. En verzoekjes mogen natuurlijk ook!

Photo by Mark Stosberg on Unsplash.

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Global Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.