Stedentrip in Europa? Ga eens naar Tbilisi, Georgië

Stedentrip in Europa: de onontdekte pareltjes

Terrasjes, leuke winkeltjes, oude kerken en gezellige pleinen. Ik kan niet wachten om op stedentrip te gaan. Parijs, Londen en Barcelona behoren tot de meest bezochte steden van Europa, maar voor wie eens wat anders wil en een betaalbaar alternatief zoekt, zijn er een hoop andere opties. In deze blog geef ik je acht pareltjes van Europa die je echt eens moet gaan verkennen.

1. Wroclaw, Polen

Deze kleurrijke stad in het Zuidwesten van Polen wordt ook wel ‘het Venetië van Polen’ genoemd. Omgeven door kleine kanalen en met maar liefst 13 kleine eilandjes, waan je je in een sprookje. Wroclaw was in 2016 de culturele hoofdstad van Europa en kreeg deze titel niet voor niets. De vele historische gebouwen en interessante musea die de stad rijk is, zorgen ervoor dat steeds meer mensen Wroclaw weten te vinden voor een stedentrip.

2. Bilbao, Spanje

In het groene noorden van Spanje ligt Bilbao ligt. Een stad die alle ingrediënten heeft voor geweldige stedentrip: een levendig historisch centrum, zee, mooie parken en interessante musea. Bilbao staat bekend om het indrukwekkende Guggenheim Museum voor hedendaagse kunst. Daarnaast kent het veel goede restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken. Bovendien is Bilbao door de vele fietspaden, parken en goed openbaar vervoer erg geschikt voor families met kinderen.

3. Praag, Tsjechië

Hoewel Praag geen onontdekte stad is, blijft het een toeristische trekpleister met een goede reden: de schoonheid van Praag valt moeilijk te overtreffen. De grote paleizen en kathedralen, de imposante bruggen en kastelen zijn een lust voor het oog, ook voor UNESCO. UNESCO heeft het hele centrum uitgeroepen tot werelderfgoed. Maar ook voor een bruisend nachtleven, artistieke winkeltjes en gezellige cafeetjes ben je in Praag in de juiste stad.

4. Tbilisi, Georgië

In Georgië, een buurland van Rusland, ligt de hoofdstad Tbilisi. Deze stad mag dan een moeilijke naam hebben, het is hier goed toeven. Met een mix van historische gebouwen en moderne architectuur, veel ontwikkeling op het gebied van mode en cultuur is het dé plek om je weekend te besteden. Je kunt er dagenlang ronddwalen op vlooienmarkten waar marktkoopmannen hun waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aanbieden. Rondstruinen door de meest moderne winkelcentra is in Tbilisi net zo gemakkelijk.

5. Kotor, Montenegro

Kotor is een stad in Montenegro en een droombestemming voor veel reizigers. Het land Montenegro is prachtig met haar adembenemende natuur en steden en dorpen die lijken stil te staan in de tijd. Kotor is de mooiste van de steden in Montenegro. Het ligt aan de kust in een prachtige baai en heeft een klein historisch centrum. Een weg met tientallen haarspeldbochten die alleen te voet kan worden afgelegd, biedt een prachtig uitzicht over de stad en de oude haven.

6. Bergamo, Italië

Milaan, Rome, Napels: deze steden ken je wel in Italië. Bergamo, een stadje veertig kilometer ten oosten van Milaan, misschien nog niet. Dit bijzonder oude stadje herbergt een schat aan historische gebouwen. Daarnaast is Bergamo een heerlijke uitvalsbasis om de meren in het noorden van Italië te verkennen. De schilderachtige, kleine straatjes en indrukwekkende pleinen zijn de verborgen pareltjes van Noord-Italië.

7. Lübeck, Duitsland

Deze Duitse stad is vooral bekend vanwege het vliegveld vanwaar veel mensen de bus of trein naar Hamburg nemen. Onbekender en misschien wel mooier dan Hamburg is Lübeck. Dit middeleeuwse stadje ligt aan de Oostzee en heeft een levendige haven. Het stadscentrum met vele kleine kanalen en bruggen heeft zijn middeleeuwse sfeer weten te behouden. Voor wie niet te ver van huis wil en iets unieks zoekt, is Lübeck erg geschikt voor een leuke stedentrip.

8. Coimbra, Portugal

Coimbra ligt in het midden van Portugal en staat bekend vanwege de oudste universiteit van Europa. Als universiteitsstad was het zijn tijd ver vooruit op het gebied van de kunsten, architectuur en techniek. De typische smalle Portugese straatjes, restaurantjes waar je naar traditionele Portugese muziek kunt luisteren en de levendige festivals in het voorjaar en zomer maken Coimbra tot een prachtige stedentrip. En een, minstens zo goed, alternatief voor Lissabon.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.