Stilstaande auto

Tips bij een stilstaande auto

Door COVID-19 heb ik de laatste maanden vanuit huis gewerkt en zoveel mogelijk onnodige ritjes vermeden. Gelukkig lijkt het erop dat de maatregelen soepeler worden en daardoor verwacht ik mijn auto weer meer te gebruiken. Wanneer je een stilstaande auto na lange tijd weer gaat gebruiken kan dat in sommige gevallen problemen opleveren. Daarom geef ik je zeven tips om er zeker van te zijn dat je straks weer veilig de weg op gaat.

Check de accu

Als accu’s niet gebruikt worden, lopen ze langzaam leeg. Vooral bij wat oudere auto’s kan het zijn dat de auto na een tijdje stilstaan niet meer wil starten. Zorg daarom voor een goede accu of laat hem opmeten bij de garage. Als de accu voor langere tijd ontladen is, dan vermindert de opnamecapaciteit. Om dit te voorkomen, is het handig om eens per week een ritje te maken van ongeveer een half uur. Niet alleen de motor komt dan goed op temperatuur, ook laad je daarmee de accu weer op.

Check de bandenspanning

Men zegt vaak dat auto’s die lang stilstaan ‘vierkante wielen’ krijgen. Deze kleine vervorming van de banden ontstaat als wielen langdurig op dezelfde plek worden belast . Ga je weer de weg op, dan lijkt het alsof de auto meer trilt. Na een tijdje komen de banden weer terug in vorm en stopt het trillen.
Om vierkante wielen te voorkomen is het handig om voor een goede bandenspanning te zorgen. Controleer de druk van de banden en pomp waar nodig op. Een juiste bandenspanning voorkomt slijtage en het bespaart bovendien brandstof.

Houd de vloeistoffen op peil

Controleer voordat je de weg weer op gaat het oliepeil, de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Vooral de olie is belangrijk omdat die ervoor zorgt dat de motoronderdelen soepel blijven draaien. Bij een te laag oliepeil kan de motor vastlopen en kan er serieuze schade ontstaan aan je auto. Ook de koelvloeistof is van belang. Het zorgt er samen met de radiateur voor dat de motor op de juiste temperatuur blijft.

Voorkom roestvorming op de remschrijven

Bij een lang stilstaande auto ontstaat vaak oppervlakteroest op de remschijven. Je hoort dan een schavend geluid bij het remmen. Rijd je af en toe een halfuurtje, dan verdwijnt de oppervlakteroest vanzelf door de wrijving van de remmen. Extra hard remmen tijdens dit soort ritjes is niet nodig.

Check de APK en verzekering

Misschien is deze tip voor de hand liggend bij een stilstaande auto, maar check voordat je de openbare weg weer opgaat of het voertuig is verzekerd en de APK nog geldig is.

Elektrisch systeem

Bedien regelmatig alle elektrische componenten van je auto, zoals ruitenwissers, koplamphoogteverstelling en elektrisch verstelbare buitenspiegels. Op die manier blijven die zonder problemen functioneren. Vooral ook als je een elektrische auto hebt is het raadzaam om de elektrische onderdelen van je auto te controleren.

Storingsmelding

Mocht er tijdens het rijden toch een storing optreden, dan is het goed om te weten dat je met een rood storingslampje altijd zo snel mogelijk op een veilige manier moet stoppen. Bij een geel waarschuwingslampje mag je doorrijden naar de dichtstbijzijnde dealer. Raadpleeg hiervoor altijd het instructieboekje. Voor een overzicht van de meest voorkomende waarschuwingslampjes: lees dan deze blog.

Stilstaande auto: Pechhulp Verzekering?

Met een Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kan je 24 uur per dag en 7 dagen in de week rekenen op snelle en professionele hulp bij motor- of autopech. Een netwerk van professionele hulpverleners staat voor je klaar om je zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Handig wanneer je auto lang heeft stilgestaan!