Zijkant autoband met symbolen M+S.

Hoe lees je de symbolen op de zijkant van een autoband?

Op de zijkant van een autoband staan getallen, cijfers en symbolen. Bij aanschaf van nieuwe banden kan dat verwarrend zijn, want wat betekenen deze symbolen eigenlijk? En waarop moet je precies letten als je naar de cijfers kijkt? Sommige van de tekens geven bijvoorbeeld de maximale snelheid aan die een band aankan of een indicatie van de afmetingen. In dit artikel lees je de betekenis van de cijfers en symbolen.

Volgorde van de cijfers op autoband

De cijferreeks op de autoband ziet eruit als een onsamenhangende reeks getallen en cijfers, maar hebben een duidelijke betekenis. De eerste drie getallen geven de bandbreedte aan. Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de bandbreedte en bandhoogte. De letter daaropvolgend staat voor het type band en de twee cijfers erna geven de diameter van de velg aan. Vervolgens staat er nog een letter die symbool staat voor de maximale snelheid die de band kan hebben.

Wat betekent dat in de praktijk?

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat op de band de cijfers en letters 205/55 R16 91H staan, dan betekent deze cijferreeks het volgende:

205: Staat voor de breedte van de band in millimeters.

55: Dit is de verhouding tussen de bandbreedte en bandhoogte.

R: Dit geeft aan dat deze autoband een zogenaamde radiaalband is. Tegenwoordig is bijna iedere band een radiaalband, waarbij de banden zo gemaakt zijn dat de lagen horizontaal geplaatst zijn voor meer grip en flexibiliteit.

16: Dit geeft de diameter van de velg in inches aan. 1 inch is 2,54 cm.

91: Dit getal geeft het draagvermogen (Load Index) van een band aan. Dit is het maximale gewicht dat de banden mogen dragen. In de tabel hieronder staat welke getallen overeenkomen met het maximum aantal kilo’s.

H: Dit is het snelheidssymbool. In de tabel hieronder staan de getallen vermeld van de codes en de bijbehorende maximumsnelheden.

Het sneeuwvlokje: verplicht symbool in Duitsland

Naast de cijfers en letters staan er ook nog verschillende symbolen op autobanden. M+S staat voor modder en sneeuw, wat betekent dat een band ook bij koudere weersomstandigheden grip biedt. Veel automobilisten weten niet dat vanaf 1 januari 2018 een logo met M+S niet meer afdoende is als je naar Duitsland rijdt. Volgens de Duitse wet moeten alle nieuwe winterbanden beschikken over het Alpine-symbool: een symbool in de vorm van een berg met een sneeuwvlokje. Wanneer je deze niet gebruikt, kun je een boete krijgen en voor vervelende verrassingen komen te staan als je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeval. Er is wel een overgangsperiode voor banden die voor 1 januari 2018 zijn geproduceerd. Deze mogen tot 2024 zonder problemen worden gebruikt in Duitsland bij winterweer.

Pechhulp

Ongeacht met welke banden je rijdt: het kan altijd gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan. Denk daarom ook aan het afsluiten van een Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance. Dan weet je zeker dat je snel geholpen wordt bij pech onderweg. Ook als het gaat om een lekke band. Door onze jarenlange ervaring in hulpverlening bij ongevallen en pech, weten wij als geen ander wat te doen als je auto of motor er een keer mee ophoudt. Wij helpen je weer snel op weg!

In deze tabel staat de Load Index (LI) vertaald naar het aantal kilo’s dat de banden kunnen dragen.

Draagvermogen van een autoband o.b.v. de load index (LI).

In deze tabel staat de Speed Index. De symbolen geven de maximumsnelheid van de autobanden weer.

Maximumsnelheid volgens Speed Index (SI) autoband.