Dashboardlampjes branden bij starten van auto

Tien dashboardlampjes van je auto uitgelegd

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten wat de verschillende dashboardlampjes in hun auto betekenen. Hoewel sommige lampjes voor zich spreken, zijn ze toch niet allemaal even voor de hand liggend. Hier bespreken we de betekenis van de meest voorkomende dashboardlampjes.

Groen, geel en rood: wat betekenen de kleuren van de dashboardlampjes?

De lampjes op je dashboard kunnen groen, geel/oranje of rood zijn. Net als bij een stoplicht geeft de kleur aan welke actie je moet ondernemen. Een rood lampje betekent in de meeste gevallen een serieus probleem dat je niet door moet rijden. Oranje betekent dat je het probleem op korte termijn moet laten controleren. Het is raadzaam om dan meteen naar de dichtstbijzijnde garage te rijden. Bij een groen lampje is geen directe actie nodig.

Daarnaast heb je nog een blauw en wit dashboardlampje. Blauw laat je weten dat je het grote licht aan hebt en een wit licht is vaak een waarschuwing of aanbeveling. Zoals ijs of sneeuw op de weg.

1. Motorlampje

Motorlampje

Wanneer er een storing is in je motor gaat dit lampje gaat branden  Hoe dit lampje eruit ziet, verschilt per auto(merk). Controleer daarom de gebruiksaanwijzing  om te weten hoe dit teken er voor jou uitziet.

Wat je moet doen: laat je auto uitlezen om te weten wat er aan de hand is met de motor.

Een oranje motorlampje betekent dat er iets aan de hand is, maar dat je nog naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden. Bij een rood lampje moet je stoppen en je auto zo snel mogelijk naar een garage brengen. Wanneer je doorrijdt, loop je het risico je motor verder te beschadigen.

2. Servicelampje

Servicelampje van de auto

Dit lampje kan veel verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van het type auto waar je in rijdt. In de meeste gevallen betekent het dat er een klein probleem is. In sommige gevallen betekent het dat het tijd is voor een kleine of grote beurt en dat je een afspraak bij de garage in moet plannen.

Wat je moet doen: controleer of de vloeistoffen in je auto op peil zijn. Check de olie, koel- en remvloeistof. Controleer ook of alle lichten het doen en wanneer je auto voor het laatst een servicebeurt heeft gehad. Als dit allemaal goed is, lees dan de gebruiksaanwijzing van de auto voor meer tips.

In de meeste gevallen betekent dit lampje een klein probleem met de motor en kun je veilig verder rijden tot aan je volgende garagebezoek.

3. Brandstoflampje:

Brandstoflampje

Dit lampje betekent dat je tank bijna leeg is en dat het tijd is om te tanken.

Wat je moet doen: vind het dichtstbijzijnde tankstation en vul je tank.

De meeste auto’s hebben nog een marge tussen het moment dat het lampje gaat branden en dat de tank daadwerkelijk leeg is. In Nederland kun je in de meeste gevallen een tankstation in de buurt vinden als het lampje gaat branden. Ook geven moderne auto’s aan hoeveel kilometer je nog kunt rijden met de brandstof in je tank.

4. Temperatuurlampje

Temperatuurlampje auto

Dit waarschuwingslampje betekent meestal dat de koelvloeistof in de auto te warm raakt en de motor te heet wordt.

Wat je moet doen: controleer de koelvloeistof. Als er te weinig koelvloeistof in het reservoir zit, vul het dan bij en check of er ergens een lekkage zit. Let op: als de auto warm is, kan de koelvloeistof ook warm zijn. Open daarom nooit het reservoir als de motor nog heet is. Doe je dit wel, dan loop je het risico op brandwonden.

Als dit lampje brandt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen en de koelvloeistof te controleren. Als je doorrijdt met dit lampje aan, kun je je motor serieus beschadigen. Zorg dat de auto voldoende afkoelt voordat je weer verder rijdt en houd de temperatuur vervolgens in de gaten.

5. Remlampje

Remlicht

Dit lampje betekent dat er iets mis is met je remmen.

Wat je moet doen: als dit lampje brandt voordat je vertrekt, controleer dan of je handrem er niet op zit. Is de handrem eraf en blijft het lampje branden? Vertrek dan niet. Als dit lampje aangaat tijdens het rijden, probeer dan langzaam te remmen en ga naar een veilige plek waar je kunt stoppen en een hulpdienst kunt bellen.

Hoe serieus is het?

Het zou kunnen dat de remvloeistof bijgevuld moet worden of dat een sensor niet goed werkt. Maar in ernstiger gevallen kan er een defect zijn aan de remmen. Het remsysteem is een van de meest belangrijke onderdelen van een auto, alle reden om dit lampje heel serieus te nemen.

6. Acculampje

Acculampje

Als het acculampje brandt, betekent dit dat de auto een laag voltage signaleert. Dit is logisch wanneer je de auto op contact hebt, maar het lampje moet uitgaan wanneer je rijdt. Gaat het aan tijdens het rijden? Dan kan dit betekenen dat de dynamo de accu niet laadt en dat de auto er plotseling mee op kan houden. Heel vervelend als je haast hebt en op de snelweg rijdt.

Wat je kunt doen: om dit probleem op te lossen, is het belangrijk te meten of de dynamo de accu laadt tijdens het rijden. Mocht het lampje aangaan tijdens het rijden, neem dan de kortste route naar een garage en laat je accu controleren.

Er is een kans dat de accu niet laadt en langzaam maar zeker leeg raakt. Als dit het geval is, zal je auto plotseling stoppen en kun je niet starten zonder externe energiebron.

7. Voorgloeilampje

Voorgloeilampje

Dit lampje komt alleen voor bij auto’s die op Diesel rijden. Dit lampje brandt wanneer de motor koud is.

Wat je moet doen: als het lampje tijdens het rijden gaat branden, ga dan naar een garage om de auto te laten uitlezen.

Als de buitentemperatuur lager is dan acht graden, moeten dieselmotoren voorgloeien voordat je ze start. Het lampje gaat weer uit als de motor genoeg is verwarmd. Mocht het lampje tijdens het rijden aangaan dan kan de auto in noodloop gaan. Het kiest dan een stand die het meest veilig is. Stop in dit geval de auto op een veilige plek en bel een hulpdienst.

8. Ruitenwisservloeistof

Lampje ruitenwisservloeistof

Er zit te weinig ruitenwisser vloeistof in het reservoir.

Wat je moet doen: controleer het peil van de ruitenwisser vloeistof en vul het aan.

Doorrijden zonder ruitenwisservloeistof heeft geen gevolgen voor je motor. Wel beperkt het in sommige gevallen je zicht. Daarom is het slim om de vloeistof zo snel mogelijk aan te vullen.

9. Oliepeillampje

Oliepeil

Dit lampje betekent dat er waarschijnlijk sprake is van een lage oliedruk.

Wat je moet doen: als het lampje gaat branden, stop dan meteen. Te weinig olie kan je motor serieus beschadigen. Controleer het oliepeil en vul het eventueel aan. Blijft het lampje branden, dan is er een ander probleem dat verholpen moet worden.

Het is aan te raden om nooit te rijden met een brandend olielampje. Als je wel doorrijdt, zorgt dat voor serieuze schade en moet je in veel gevallen de hele motor laten vervangen.

10. ABS

ABS

Het antiblokkeersysteem (ABS) controleert de wielen om er zeker van te zijn dat ze allemaal ongeveer op dezelfde snelheid draaien. Het systeem kan dan de remmen gebruiken om het voertuig tijdens glibberige situaties onder controle te houden.

Wat je moet doen: zet de auto aan de kant en zet de motor aan en uit. Als dit niet helpt, kun je eventueel de wielen en de bedrading van de sensoren controleren.

Als het ABS lampje brandt heb je nog steeds dezelfde remkracht. Alleen als je moet slippen kan de auto je zonder ABS niet meer helpen. Wees dus extra voorzichtig tijdens het rijden en maak een afspraak bij de garage voor een controle.

Na het lezen van dit blog over dashboardlampjes, ben je mogelijk ook geïnteresseerd in deze artikelen: