Tips om malaria te voorkomen

Tips om malaria te voorkomen

Wanneer je afreist naar (sub)tropische landen moet je oppassen voor malaria. Dit is een infectiezieke veroorzaakt door parasieten. Zelfs als je al maanden terug bent van vakantie, kan een parasiet je ziek maken. Daarom tien tips om malaria te voorkomen.

Muggen die besmet zijn kunnen de malariaparasiet overdragen op mensen. De parasiet nestelt zich in de lever en komt vervolgens in de rode bloedcellen terecht. Hierdoor kunnen organen en hersenen beschadigd raken. Jaarlijks raken ongeveer tussen de 200 en 300 Nederlanders in het buitenland besmet met malaria. Meer weten over malaria? Lees dan dit artikel.

Doe vooronderzoek

Zoek voor vertrek uit of er malaria heerst in het gebied waar je naar toe gaat. Kijk naar het land én het gebied waar je zult verblijven. Het risico om besmet te raken met malaria verschilt per regio en tijd waarin je reist. Ook de duur van je reis, het seizoen en de condities van je verblijfsplek zijn belangrijke zaken om mee te nemen in je voorbereiding. In het regenseizoen heb je in sommige gebieden een grotere kans om malaria op te lopen. Deze kans is vaak groter in kleine plattelandsdorpjes dan in grotere steden.

Kies je slaapplek zorgvuldig

Vermijd slaapplekken in de open lucht en op plekken waar veel muggen zijn. Stilstaand water, kleine meren of vuilnishopen zijn plekken die muggen aantrekken. Slaap je in een tent? Zorg dan dat deze geen gaten heeft en houd de ritsen van de tent altijd goed dicht.

Gebruik een klamboe

Zorg dat je altijd onder een klamboe slaapt. Bij voorkeur één die is geïmpregneerd met een muggenwerend middel. Zorg dat de klamboe geen gaten heeft en stop de uiteinden goed onder je matras. Een ventilator en airconditioning helpen om de muggen ’s nachts op afstand te houden.

Gebruik anti-insectenmiddel

Gebruik een insectenspray waar ten minste 20 procent DEET in zit. Behandel een paar uur voordat je gaat slapen je kamer met deze spray. Smeer ook je handen en gezicht in met een insectenspray. Ook al zijn malariamuggen vooral in de schemering actief, het is ook aanbevolen om overdag insectenspray te gebruiken.

Draag kleding met lange mouwen

Draag vanaf zonsondergang een lange broek en een shirt met lange mouwen. Hoe meer je lichaam bedekt is, hoe kleiner de kans op muggenbeten. Soms steken muggen dwars door je kleding. Je kunt daarom ook je kleding behandelen met een muggenspray.

Zonnebrand eerst, dan insectenspray

Dit is één van die tips om malaria te voorkomen waarbij volgorde heel belangrijk is. Als je zonnecrème en insectenspray op hetzelfde moment gebruikt, breng dan eerst de zonnebrandcrème aan en daarna pas de insectenspray. Houd er rekening mee dat DEET de werking van zonnebrandcrème vermindert en gebruik daarom een hogere factor.

Gebruik medicatie

Afhankelijk van je bestemming kan het nodig zijn om medicatie te nemen. Er zijn verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar. Sommige pillen neem je dagelijks, anderen eens per week. Er zijn ook malariatabletten waarmee je twee weken voor vertrek al moet starten om goed beschermd te zijn. Voor meer informatie hierover is het verstandig advies te vragen aan een arts.

Weet wat je moet doen

In gebieden met een zeer hoog risico op malaria is het verstandig om te weten wat je moet doen als je vermoedt dat je malaria hebt. Weet wat de symptomen van malaria zijn zodat je het vroeg kunt herkennen. In sommige gevallen kun je een dosis medicatie meekrijgen van de huisarts die je direct kunt nemen als je ziek wordt.

Neem medicatie volgens voorschrift

Wanneer je anti-malaria medicatie nodig hebt, is het belangrijk om deze volgens voorschrift te nemen. Afhankelijk van de medicatie betekent dit vaak dat je iedere dag een pil neemt. Om dit niet te vergeten kun je een wekker zetten zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt. Ook bij terugkomst moet je de medicatie vaak nog even doorslikken, soms tot wel vier weken na de reis.

Neem het zekere voor het onzekere

Als je besmet bent met malaria, merk je in de meeste gevallen binnen 1 of 2 weken symptomen van de ziekte. In sommige gevallen kan dit maanden duren. Ook als je alles goed hebt gedaan is er altijd een risico op malaria. Als je ziek wordt en je hebt een vermoeden van malaria, ga dan zo snel mogelijk langs je huisarts. Als je er op tijd bij bent is malaria goed te behandelen.

Malaria is een ernstige ziekte. Als je vermoedt dat je malaria hebt, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter. Wie een reisverzekering afsluit bij Allianz Global Assistance kan 24 uur per dag contact opnemen met onze Nederlandstalige artsen. Zij helpen je om een ziekenhuis of dokter te vinden in het buitenland en beantwoorden al je vragen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.