Last van laagstaande zon tijdens het autorijden

Laagstaande zon in de herfst: tips om veilig te rijden

In de herfst en winter staat de zon vaak laag aan de hemel. Dit zorgt voor prachtige vergezichten, maar tijdens het autorijden kan het ook gevaarlijke situaties opleveren. Hoe voorkom je dat de laagstaande zon je overvalt? Ik geef je een aantal handige tips.

Houd je ramen schoon

Vuil op de ramen zorgt voor beperkt zicht op de weg. Vooral bij een laaghangende zon valt deze viezigheid op en dat komt het zicht niet ten goede. Dit geldt voor viezigheid aan de buiten- en binnenkant van de ramen. Maak daarom je ramen aan beide kanten schoon, vervang tijdig oude ruitenwissers en zorg dat je genoeg ruitenwisservloeistof in je auto hebt.

Gebruik een zonnebril

Eén van de beste middelen tegen laagstaande zon is je zonnebril. Zowel in de winter als de zomer. Leg altijd een exemplaar (uit het zicht) in de auto. Bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze glazen filteren het licht en kleuren snel mee wanneer het licht verandert. Bij fel zonlicht kleuren de glazen donker. Bij bewolkt weer zijn de glazen lichter van kleur. Hierdoor houd je optimaal zicht.

Pas je snelheid aan

Als het zicht slecht is door de laaghangende zon, heb je minder overzicht en kun je niet zo snel reageren op gebeurtenissen op de weg. Daarom is het belangrijk om je snelheid aan te passen bij een laagstaande zon. Als je langzamer rijdt, anticipeer je eerder op andere automobilisten. Bovendien beperkt het de schade als er toch een ongeval plaatsvindt.

Gebruik je lichten

Veel bestuurders gebruiken alleen de koplampen als het donker is. Maar, ook al is het nog licht buiten, het gebruik van je lampen vergroot ook je zichtbaarheid voor andere automobilisten. Je hebt een grotere kans dat je gezien wordt door iemand die tegen een laaghangende zon inkijkt als je je autolichten aan hebt. Doe de lichten dus aan in de herfst!

Rijd niet (teveel) tijdens een laagstaande zon

Het is natuurlijk lang niet altijd mogelijk, maar soms is het verstandig om niet te rijden tijdens zonsondergang en zonsopgang. Op deze manier heb je ook geen last van de laagstaande zon en ga je een stuk veiliger de weg op.

Pechhulp

Mocht er toch iets gebeuren of kom je met pech stil te staan: met de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kun je rekenen op snelle en professionele hulp. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. Als dat niet mogelijk is, wordt je auto naar een garage in de buurt gebracht. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je verder kunt naar de afspraak.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.