Aviofobie of vliegangst

Wat doe je tegen vliegangst?

Eén op de drie Nederlanders heeft last van ‘aviofobie’. Zwetende handen, trillende benen en rampscenario’s over een neerstortend vliegtuig. Als je dit herkent, weet je hoe vervelend het is om met vliegangst het vliegtuig in te stappen. Wat kun je doen aan vliegangst en hoe ga je ermee om? Een aantal tips op een rij.

Zoek uit wat je bang maakt

Niet alle mensen met vliegangst zijn bang voor hetzelfde. Sommige mensen zijn bang voor turbulentie, anderen voor onweer tijdens de vlucht en weer anderen stappen het vliegtuig niet in omdat ze bang zijn een paniekaanval te krijgen. Wat je angst ook is, voordat je ermee aan de slag kunt gaan is het belangrijk om uit te zoeken wat je precies bang maakt.

Verdiep je in de geluiden in een vliegtuig

Angst wordt gevoed door catastrofale gedachtes over wat er zou kunnen gebeuren. Soms is een beetje informatie genoeg om vliegangst te verminderen: het ratelende geluid tijdens het landen betekent bijvoorbeeld niet dat er iets misgaat: hethet geluid van verschuivende bagage. Lees voordat je vertrekt over de specifieke geluiden en trillingen die kunnen voorkomen in een vliegtuig zodat je ze herkent tijdens het vliegen. Lees ook over de veiligheidseisen waarover ieder vliegtuig moet beschikken. Zo moet het minstens anderhalve keer de maximale toegestane bagage kunnen dragen en extreme luchttemperaturen aankunnen voordat het de lucht in mag.

Neem je tijd

Zorg dat je ruim van tevoren op het vliegveld bent. Drink nog een kop thee of eet een lichte snack en kijk naar de vliegtuigen die aankomen en vertrekken. Zorg dat je je niet hoeft te haasten op het vliegveld zodat je zo ontspannen mogelijk vertrekt.

Neem een foto van je bestemming mee

Met een foto van de plek waar je naar toe gaat, herinner je jezelf eraan dat je niet voor niets het vliegtuig in stapt. Zet een foto op je telefoon of print er eentje van tevoren.Op die manier houd je de beloning aan het eind van de reis voor ogen en word je minder opgeslokt door angstgedachten.

Drink geen koffie en alcohol

Ook al lijkt het alsof alcohol je minder angstig maakt, toch is het beter om wijn en bier te vermijden als je last hebt van vliegangst. Alcohol maakt het lastiger voor je lichaam om te wennen aan het drukverschil in een vliegtuig en koffie zorgt ervoor dat je je juist meer gespannen gaat voelen. Kies in plaats daarvan voor water of vruchtensap en een lichte maaltijd of een snack.

Eerder gaven wij ook tips bij decompressieziekte, zeeziekte en wagenziekte.

Zoek afleiding

Afleiding werkt goed tegen vliegangst. Zorg dus dat je een spannend boek bij je hebt of neem een laptop mee met je favoriete serie. Op lange vluchten is het filmaanbod in het vliegtuig vaak groot en heb je een grote keuze uit films. Als je aandacht is gefocust op iets anders, zullen schokkende bewegingen en vreemde geluiden je minder opvallen.

Stel het vliegtuigpersoneel op de hoogte van je vliegangst

Laat andere mensen weten dat je er tegenop ziet om te vliegen. De stewards en stewardessen kunnen je zo in de gaten houden en je extra geruststellen als dat nodig is.

Lees de veiligheidsinformatie

Het helpt bij sommige mensen om de veiligheidsinformatie in het vliegtuig goed te bestuderen. Let daarom goed op bij de uitleg over de veiligheidsprocedures en lees de kaart in de stoel voor je.

Haal diep en rustig adem

Als mensen zich angstig voelen gaan ze vaak sneller en korter ademen. De angst kan dan toenemen. Let op je ademhaling tijdens het vliegen en probeer langzaam diep in te ademen en vervolgens langzaam uit te ademen. Probeer hierbij ook je lichaam te laten ontspannen. Er zijn verschillende apps op je telefoon verkrijgbaar die je tips geven om te ontspannen zoals Ambi Pro en Mindmeister.

Denk eventueel aan medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar die je kunnen helpen tegen vliegangst. Sommige daarvan krijg je alleen op recept van de huisarts en hebben vervelende bijwerkingen. Maar kamille- of munt thee helpt ook al om de ergste angst te verminderen.

Doe een cursus tegen vliegangst

Er bestaan ook cursussen tegen vliegangst. Hier leer je in korte tijd wat jouw vliegangst precies is en hoe je ermee om kunt gaan. Kijk bijvoorbeeld op Onbezorgdvliegen.nl

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.