Treinreis in de winter

De vijf mooiste treinreizen in de winter

Vliegen is een snelle en makkelijke manier om je zo snel mogelijk van A naar B te brengen. Maar er zijn ook andere manieren om te reizen. De trein bijvoorbeeld, is comfortabel, duurzaam, je hebt veel bewegingsvrijheid en het grootste voordeel: je ziet de verschillende landschappen aan je voorbij glijden. Er zijn een aantal treinreizen die vooral in de winter adembenemend zijn. Bereid je voor om heerlijk weg te kruipen onder een dekentje en met een kop hete thee in je handen de besneeuwde landschappen aan je voorbij te zien razen.

De Glacier Express, Zwitserland

Hoewel alle treinreizen in Zwitserland adembenemend zijn, is de Glacier Express misschien wel de mooiste van allemaal. De treinreis tussen St. Mortitz en Zermatt in Zwitserland duurt ongeveer acht uur. In die tijd ga je door 91 tunnels en over 291 bruggen. De Glacier Express wordt ook wel de ‘langzaamste sneltrein ter wereld’ genoemd. Maar wie maalt er om de snelheid wanneer je zulke prachtige uitzichten hebt? Elke bocht geeft je een nieuw uitzicht, je passeert prachtige meren, besneeuwde bergtoppen en ziet pittoreske Zwitserse dorpjes.

Rocky Mountaineer, Canada

Noord-Amerika heeft waarschijnlijk geen indrukwekkender treinreis dan degene die dwars door de Canadese Rocky Mountains gaat. De klassieke ‘First Passage to the West’ duurt twee dagen. Hij begint in Vancouver, stopt in Kamloops en gaat dan naar de met sneeuw bedekte toppen van Lake Louise. Ook kun je een reis hoger door de bergen nemen: De ‘Journey through the Clouds’. Deze gaat ook van Vancouver naar Kamloops, maar gaat daarna langs de hoogste toppen in de Rocky Mountains. Welke route je ook neemt, je kunt er zeker van zijn dat je tijdens deze treinreis de Rocky Mountains op zijn allermooist ziet.

Bergen-Oslo, Noorwegen

Deze treinreis begon ooit als een als een forenzentrein tussen de twee grootste steden van Noorwegen: Oslo en Bergen. Deze rit duurt zes en half uur en je ziet tijdens deze reis bijna alle hoogtepunten van het prachtige land. Vanaf Oslo start je in een langzaam tempo richting de bergen en kom je langs besneeuwde valleien en over bruisende rivieren. Hoge bergen doemen in de verte op, terwijl het tempo van de trein steeds toeneemt. De trein gaat tijdens deze rit door 182 tunnels en over fjorden, langs watervallen en stopt in kleine Noorse dorpjes die rechtstreeks uit een kinderboek lijken te komen. Tegen het einde van de rit mindert de trein vaart en reis je langs de kust richting de charmante stad Bergen.

Beroemde treinreis: de Transsiberie Express (Rusland)

De Trans Siberië Express is een ‘Once in a Lifetime Experience’. Deze legendarische treinrit gaat van Moskou naar Vladivostok over maar liefst 9288 kilometer. Je reist in deze tijd door zes verschillende tijdzones en in de wintermaanden duurt de rit maar liefst 15 dagen. Je stopt op verlaten stations in Siberië, eet vers gevangen vis van ijsvissers, ontmoet de lokale bevolking en ziet soms dagenlang niets anders dan besneeuwde valleien, bevroren meren en donkere bossen. De Trans Siberië Express is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Fukushima-Niigata, Japan

Deze treinreis door het Japanse binnenland wordt ook wel ’s werelds meest romantische treinreis genoemd. Tijdens iets meer dan 130 kilometer lijkt het alsof je door een sprookjeslandschap reist: je komt langs afgelegen Japanse dorpjes met besneeuwde daken en verstilde straten. Hoog in de bergen ga je over enorme bruggen en door donkere bossen. In 2011 zijn er ernstige landverschuivingen geweest in Japan, waardoor een klein deel van de route afgesloten is. In 2021 zal de hele treinrit pas weer toegankelijk zijn. Toch is dit ook in de tussentijd nog steeds één van de meest indrukwekkende treinreizen die je in de winter kunt maken.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.