Vakantie boeken in coronatijd

Vakantie boeken in coronatijd

Recent deed de ANVR onderzoek naar de manier waarop Nederlanders hun vakantie boeken in coronatijd. In deze blog vat ik de resultaten van dit onderzoek voor je samen.

Waar gaan mensen naar toe op vakantie?

Het strand is nog altijd de meest populaire bestemming. Een derde van de ondervraagden boekte een vakantie naar een zonnige bestemming. Daarna staat met 18% een stedentrip op de tweede plaats. Cruisevakanties waren met 2% het minst populair.

Ten opzichte van 2019 is hier weinig verandering in te zien. Ook toen was een strandvakantie de meest populaire zomervakantie. Sinds de coronacrisis is er een voorkeur voor reizen met de auto. 47% geeft aan met de auto op vakantie te willen. Het vliegtuig staat op nummer 2. Een vakantie met de trein of bus is in populariteit afgenomen.

Zo boeken mensen hun vakantie in coronatijd

Verreweg de meeste mensen boeken hun vakantie rechtstreeks bij de aanbieder. Dit kan een vliegtuigmaatschappij of een hotel zijn. Veel mensen (35%) boeken een pakketreis bij een organisatie en 29% stelt de reis zelf samen.

Of het nu een reisbureau, een vergelijkingssite of direct via de aanbieder gaat, de meeste mensen boeken hun vakantie via het internet. In slechts 13% van de gevallen is er persoonlijk contact voor het boeken van een vakantie.

Wat betalen mensen voor hun vakantie?

Meer dan de helft van de geboekte reizen is een reis voor twee personen en duurt ongeveer twaalf dagen. Gemiddeld besteden we € 1757 aan een reis. 21% zit daarboven en besteedt tussen de € 2001 en € 4000 aan de vakantie. 22% betaalt tussen de € 501 en € 1000 euro. Ten opzichte van vorig jaar is hier weinig verandering in te zien.

Hoe beïnvloedt het coronavirus de vakantieplannen?

Het coronavirus beïnvloedt de reisplannen aanzienlijk. 55% van de ondervraagden geeft aan dat het virus ervoor heeft gezorgd dat de bestemming dichter bij huis ligt. 24% kiest voor een bestemming in Nederland. 90% geeft aan meer op de gezondheidsmaatregelen te letten of nu voor een andere bestemming te kiezen dan wanneer het virus er niet was.

Lees ook hoe het coronavirus de reis van WeLeaf veranderde.

Een vakantie boeken in coronatijd

48% van de mensen twijfelt of ze nog een vakantie boeken in coronatijd. De voornaamste redenen hiervoor zijn gezondheidsrisico’s maar ook de vraag of alles in het land van bestemming wel open is en of het prettig reizen is. 38% heeft de intentie om de komende maanden nog wel op vakantie te gaan. De voorkeur ligt bij een stedentrip of bij een zomerstrandvakantie.

Wat doen mensen met hun reisvouchers?

44% van de ondervraagden heeft een reis geboekt die niet door kon gaan vanwege corona. Meer dan de helft wil de uitgegeven reisvoucher gaan gebruiken voor een reis naar het buitenland. 42% gaat de voucher niet gebruiken vanwege het risico om ziek te worden of doordat ze bijvoorbeeld geen vakantiedagen meer hebben.

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

ANVR voerde het onderzoek uit bij meer dan duizend mensen die de afgelopen zes maanden een vakantie naar het buitenland hebben geboekt. Er werd een vragenlijst bij hen afgenomen waarin ze konden aangeven wat hun vakantieplannen zijn en hoe het coronavirus hun reisplannen heeft beïnvloed.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.