Vakantietrends vanaf de Vakantiebeurs

Wat zijn de vakantietrends voor 2018?

Nederlanders zijn reislustig. We gaan graag vaak en ver op vakantie. Twee of zelfs drie keer per jaar op reis is niet voor iedereen weggelegd, maar veel mensen proberen er meerdere keren per jaar op uit te trekken. Bijvoorbeeld een weekendje weg. Frankrijk en Italië zijn nog steeds erg populaire vakantiebestemmingen. Toch is er steeds meer belangstelling voor andere landen én andere avonturen. Op de Vakantiebeurs in januari kwamen alle mogelijkheden voorbij. Wat zijn dé vakantietrends in 2018? Lees hier of er iets voor je bij zit.

Duurzaam reizen

Men is zich steeds meer bewust van de ecologische voetafdruk die reizen met zich meebrengt: CO₂-uitstoot door vliegen en autorijden, massatoerisme en het produceren van afval zijn moeilijk te vermijden als je op vakantie bent. Toch zijn er steeds meer hotels en reisorganisaties die rekening houden met de meer bewuste reiziger. Zo zijn er ecoboerderijen en campings, hotels en lodges en tours die de lokale bevolking en oorspronkelijke natuur meenemen in hun beleid. Op die manier geniet je optimaal van je vakantie en ben je bewust bezig.

Andere Europese bestemmingen

Frankrijk, Italië en Spanje zijn populaire vakantiebestemmingen. In het hoogseizoen kan het er zo druk zijn dat de weg bezaaid is met caravans en de steden vol toeristen. Steeds meer reizigers willen meer rust en daar profiteren omliggende landen van. Belarus (Wit-Rusland) biedt sinds kort een vijfdaags visum aan voor reizigers die eens iets anders willen. Polen is steeds meer in opkomst als vakantieland en het toerisme in Moldavië zit ook in de lift. Opties te over voor de meer avontuurlijke reiziger, die toch in Europa wil blijven.

Vergeet de zon, ga voor sneeuw

De verwachting is dat in 2018 meer mensen kiezen voor een wintervakantie. Niet om de sneeuw te ontvluchten, maar juist om deze op te zoeken. Naast de wintersport zoekt men de sneeuw op om bijvoorbeeld het noorderlicht in Scandinavië of de rendieren in Lapland te bewonderen.

Alleen op pad

Er is een grote toename in het aantal mensen dat graag alleen op reis gaat. ‘Alleen reizen’ was in januari een veel ingevulde term op Google. Steeds meer mensen kiezen voor een reis alleen. Reisorganisaties springen in op deze behoefte door reizen aan te bieden die op maat zijn gemaakt voor de soloreiziger. Bali, India en Vietnam zijn populaire bestemmingen voor reizigers die graag in hun eentje de wereld verkennen.

Verder en geïsoleerder

Nu via social media beelden van overal ter wereld snel toegankelijk zijn en reizen steeds populairder en gemakkelijker wordt, zoeken sommige reizigers de meest bijzondere plekken ter wereld op. Ethiopië, Kazachstan, Bhutan en Paraguay behoren tot de minder ontdekte gebieden, maar het toerisme groeit in deze landen sterk. Voor wie graag een bijzondere plek wil bezoeken, kan eens kijken naar de mogelijkheden buiten de gebaande paden.

Doe een ervaring op tijdens je reis

Of het nu een yogakamp in Cambodja, een cursus Arabisch in de Sahara of survival in de bergen van Nepal is: iets actiefs doen tijdens je vakantie wordt steeds populairder. Surfen, paragliden, duiken, wandelen en klimmen zijn activiteiten die je kunt doen tijdens het reizen. Een gemakkelijke manier om mensen te ontmoeten, een land te leren kennen en tegelijk actief bezig te zijn. Wil je meer weten over activiteiten voor de sportieve reiziger? Lees hier meer.

Luxe vakantie

Bij reizen hoort van oudsher luxe. Hoewel sinds de laatste jaren budgetvakanties enorm in opkomst zijn en goedkoop backpacken populair is, zullen luxe vakanties in 2018 toenemen. Of het nu een eerste klas stoel is in een vliegtuig, een wellnessreis of verre, exotische bestemmingen: reizen voor mensen die iets extra’s willen besteden in ruil voor extra luxe is er in 2018 aanbod te over.

Reizen naar het Midden-Oosten keert terug

Ondanks politieke onrust in sommige gebieden keert het Midden-Oosten terug als populaire vakantiebestemming. Volgens de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) groeide in 2017 de toerisme-industrie in het Midden-Oosten het snelst. Iran, Jordanië en Israël zijn steeds populairder als vakantiebestemming, maar ook staan – terug van weggeweest – Egypte en Turkije weer op de vakantieagenda.

Reisverzekering

Of je nu gaat voor luxe of voor het avontuur, het afsluiten van een reisverzekering is altijd aan te raden. Verlies je je bagage, heb je medisch advies nodig of raak je betrokken bij een ongeval? Met een Reisverzekering van Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag terecht bij de telefooncentrale die je direct van advies en hulp kan voorzien.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.