Veilig kraanwater drinken

In welke landen in Europa kun je kraanwater drinken?

Nederland beschikt over uitstekend drinkwater. Dit geldt alleen niet voor alle landen waar je wellicht op vakantie wilt gaan. De waterzuivering blijkt in het buitenland soms aan de wensen over te laten.  Hierdoor blijven verkeerde bacteriën in het water zitten, waar je ziek van kunt worden. Hier lees je in welke veel bezochte Europese landen het veilig is om kraanwater te drinken.

Spanje 

In Spanje kun je veilig uit de kraan drinken. Toch zijn er veel Spanjaarden die water uit flessen drinken. Dit komt doordat het drinkwater in Spanje een geur en smaak van chloor heeft. De kleine hoeveelheid chloor die wordt gebruikt om het water te zuiveren heeft geen invloed op je gezondheid. 

Duitsland 

Het drinkwater in Duitsland kan troebel zijn door de hoeveelheden kalk in het grondwater. Toch is dit niet schadelijk voor je gezondheid. Het is veilig om het kraanwater in Duitsland te drinken.

Wist je dat men in Duitsland regenwater opvangt zodat het hergebruikt kan worden? Bijvoorbeeld voor het besproeien van de tuin of het wassen van je auto? Zo gaat Duitsland waterverspilling tegen.

Frankrijk 

De kwaliteit van het kraanwater in Frankrijk is de laatste jaren sterk verbeterd. Het water is vrij van bacteriën doordat het wordt schoongemaakt op dezelfde wijze als in Spanje. Je kunt hier met een gerust hart uit de kraan drinken.

Griekenland

Ook in Griekenland drink je veilig kraanwater. Toch zie je veel mensen water uit flessen kopen. Dit komt doordat het water in Griekenland chloor bevat. Wist je overigens dat men in Griekenland al heel vroeg een (soort van) waterleiding had? Dat was in de 6e eeuw in Athene en Samos.

Italië 

Net als in Frankrijk en Spanje heeft het leidingwater in Italië de smaak van chloor. Veel Italianen geven daarom de voorkeur aan flessenwater, maar daardoor ontstaat veel afval.  De Italiaanse waterbedrijven proberen deze afvalberg tegen te gaan door leidingwater te promoten. Eén van de manieren waarop dit gebeurt is het plaatsen van fonteinen met drinkwater op toeristische plekken.

Portugal

Het leiding wat in Portugal bevat veel kalk en ijzer en dat proef je. De een vindt het lekker en een ander moet er niet aan denken. Hoewel smaken wellicht verschillen, kun je in Portugal veilig het leidingwater drinken.

België  

Ook Belgen drinken veel water uit flessen. En dat hoeft eigenlijk niet. In België kun je gewoon uit de kraan drinken, want het leidingwater is van erg goede kwaliteit.

Turkije  

Het is af te raden om leidingwater te drinken in Turkije. Er wordt veel chloor gebruikt om het water schoon te maken. Het is daarom fijner om flessenwater te drinken. Wist je dat door opwarming van de aarde, het water in de reservoirs van Istanbul sneller verdampt? De stad schat dat zij hierdoor in 2030 ongeveer 15% aan drinkwater verliezen.

Let op met het drinken van kraanwater

Houd altijd in gedachte dat je in het buitenland last kunt krijgen van het water, ook al is dit veilig. Je kent het water niet en je bent gewend aan het schone drinkwater in Nederland. Drink bij twijfel altijd water uit flessen. Als je meer wilt weten over de kwaliteit van drinkwater in het buitenland? Kijk dan op Waterinhetbuitenland.nl.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.