Veilig internet door Bluetooth uit te schakelen en een VPN te gebruiken

Veilig internetten in het buitenland: hoe doe je het?

Een afgelegen hut op de Spaanse toendra, een bergdorpje in de Alpen of in een bungalow aan de Spaanse kust: tegenwoordig kun je overal gebruik maken van internet. Om foto’s op Instagram te plaatsen, je status bij te werken op Facebook of nog wat te e-mailen met collega’s hoeft afstand geen probleem meer te zijn. Hoe makkelijk internet in het buitenland ook is: het is niet altijd veilig. Hoe zorg je ervoor dat je in het buitenland veilig internet? Hier lees je 7 tips.

Het grootste risico is dat je op vakantie gebruik maakt van internetverbindingen die niet beveiligd zijn, en dat anderen ongewenst met je meekijken. Dit kan betekenen dat iemand informatie krijgt over jouw surfgedrag. In een veel erger geval dat jouw wachtwoorden in handen komen van cybercriminelen. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarom lees je hier 7 tips zodat je veiliger kunt internetten in het buitenland.

1. Denk na voordat je een publiek wifi-netwerk gebruikt

Gratis wifi klinkt aantrekkelijk. In een winkelcentrum of op een vliegveld kan dat soms erg goed uitkomen. Denk echter goed na voordat je inlogt op een netwerk. Vaak moet je, voordat je verbinding maakt met het netwerk, akkoord gaan met de voorwaarden van dat netwerk en dat kan soms ten koste gaan van je privacy. Lees daarom de voorwaarden. Vaak is het beter om gebruik te maken van een wifi-netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord. Als je het gratis, publiek wifi-netwerk gebruikt, maak dan gebruik van tip nummer vijf.

2. Maak gebruik van beveiligde websites

Controleer of de websites die je bezoekt veilig zijn. In internetbrowsers, zoals Firefox en Chrome, zie je op de plaats waar je de website intikt (i.e. de URL-balk) vaak “HTTPS” staan in combinatie met een icoontje van een slot (linkerkant). Dit betekent dat gebruikt maakt van een website waarbij de gegevens worden versleuteld. Kijk bijvoorbeeld eens naar de website van je eigen bank.

Als er geen slotje in de URL-balk staat: gebruik de website dan niet.

3. Zet altijd je wifi uit als je het niet gebruikt

Je telefoon of tablet zoekt vaak automatisch naar wifi-netwerken en onthoudt netwerken die je al eens hebt gebruikt. Vaak is dit hartstikke handig, want het scheelt je klikken en zoeken. Diezelfde handigheid is ook een risico. Hackers kunnen, als je ingelogd bent met een onbeveiligd netwerk, informatie uit je laptop of telefoon halen. Daarom is het slim om je wifi altijd uit te zetten en bewust in te schakelen als je het gaat gebruiken.

4. Denk goed na over wachtwoorden

Vaak is het verleidelijk om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Hoe vaak je ook gewaarschuwd wordt om slimme wachtwoorden in te zetten, het blijft lastig. Wil je veilig internetten: denk dan goed na over een veilig wachtwoord. Gebruik een zin in plaats van een woord en gebruik nooit je voornaam of je geboortedatum. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger.

5. Gebruik een VPN-verbinding

Als je veilig wilt internetten in het buitenland, dan kun je eigenlijk het beste gebruik maken van een VPN, een virtual private network. Dit kun je zien als je persoonlijke beveiliger op het internet. Je maakt niet rechtstreeks een openbare verbinding met een server, maar een verbinding met een eigen server of die van een VPN-provider. Alle informatie die je verstuurt wordt versleuteld en pas ontcijferd als het weer bij een veilige server is. Er zijn heel veel verschillende VPN-aanbieders, zowel gratis als betaald.

6. Schakel je Bluetooth na gebruik uit

Bluetooth is een beveiligde manier om apparaten op korte afstand (tot ca. 10 meter) onderling te laten communiceren. Vaak gebruiken mensen het in de auto om handsfree te bellen of om op vakantie muziek af te spelen op een draagbare speaker. Ondanks dat het een beveiligde verbinding tot stand brengt, kunnen hackers Bluetooth kraken. Doe daarom wat ik doe. Gebruik je Bluetooth alleen wanneer je het nodig hebt. Zet lekker dat muziekje aan, geniet ervan en zet Bluetooth uit als je klaar bent. Bevestig ook nooit zomaar een code die je ineens op je scherm ziet en verbinding vraagt met je apparaat.

7. Gebruik geen internet

De beste manier om te voorkomen dat je gehackt wordt, is om geen internet te gebruiken in het buitenland. Des te meer je gebruik maakt van onbeveiligde wifi-netwerken, des te groter de kans dat er eens iets fout gaat. Dus vergeet je Instagram, Facebook en werk en geniet van je vakantie.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.