Verkeersboetes in het buitenland

Verkeersboetes in het buitenland

Misschien ben je al bezig om je vakantieroute te plannen. Of misschien ga je dit jaar op de bonnefooi. Maar of je nu de Route Du Soleil afrijdt, over de snelweg in Duitsland rijdt, of richting Scandinavië gaat: flitspalen staan overal en boetes krijg je tegenwoordig gewoon thuisgestuurd. En op een geel papiertje op de deurmat bij thuiskomst zit natuurlijk niemand te wachten. De hoogte van verkeersboetes in het buitenland variëren sterk per land. Hier lees je een overzicht van de landen met de hoogste boetes én met de landen waar een boete voor fout parkeren wat minder erg is. Wie weet pas je je vakantieplannen er nog op aan.

Boetes per land

Of je nu geflitst wordt voor te snel rijden, aangehouden omdat je geen gordel draagt of op de bon geslingerd wordt voor fout parkeren: het gaat je geld kosten. Per land verschillen de verkeersboetes die je kunt krijgen per overtreding enorm. In dit handige overzicht krijg je een idee van het boetebedrag in euro’s per overtreding.

Bron: NOS

Soort verkeersovertreding en hoogte verkeersboete per land

Krijg je de boete altijd thuisgestuurd?

Als je geflitst wordt in het buitenland, is het een hele klus om de boete ook daadwerkelijk naar je thuisadres te sturen. Vroeger duurde het soms maanden voordat je de boete thuisgestuurd kreeg. En vaak kreeg je hem zelfs helemaal niet. Dit is door de jaren heen veranderd. Sinds 2013 is er een verdrag tussen de meeste Europese landen dat bepaalt dat de gegevens van kentekenplaten en adressen tussen landen uitgewisseld mogen worden. Dus als jij te snel rijdt en je kenteken wordt gefotografeerd, dan heeft de overheid toestemming om de adresgegevens te zoeken die bij het kenteken horen. Dan is het posten van de boete nog een kleine klus. Ook al horen Zwitserland en Noorwegen niet bij de EU, er zijn wel afspraken tussen deze landen over verkeersovertredingen. Ook in deze landen moet je je dus aan de regels houden als je geen verkeersboetes in het buitenland wilt krijgen!

Wanneer moet je betalen?

Als je staande wordt gehouden door de politie voor bijvoorbeeld rijden zonder gordel, dan kun je de bekeuring vaak ter plekke betalen. Let er daarbij op dat je ook een bewijs van betaling krijgt. Als je het niet eens bent met de boete en je wilt bezwaar aantekenen, betaal dan niet! Als je betaalt, geef je daarmee aan dat je de boete erkent en kun je niet meer in beroep gaan. Weiger je een boete te betalen, nadat je deze thuis gestuurd hebt gekregen en ga je niet in beroep? Dan wordt de boete onherroepelijk verklaard. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) kan de boete dan bij je gaan innen. Dit kan erg vervelend zijn, want een volgende keer kun je bij de grens worden aangehouden om alsnog te betalen. Mét administratieve verhogingen die behoorlijk kunnen oplopen.

Voor sommige landen kun je de boetes berekenen. Op deze websites vind je de informatie hierover:

Belgie: www.wegcode.be
Frankrijk: www.service-public.fr
Duitsland: www.bmvi.de

Wil je verkeersboetes in het buitenland voorkomen? Lees dan alles over de regels in het verkeer in het artikel  “Verkeersregels in het buitenland: zo ben je goed voorbereid”

Autoverzekering

Een autoverzekering verzekert je helaas niet tegen verkeersboetes. Met de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kun je wel rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. Is dat niet mogelijk? Dan wordt je auto naar een garage in de buurt gebracht. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.