Verkeersregels in het buitenland

Verkeersregels in het buitenland: zo ben je goed voorbereid

Veel mensen trekken er in de vakantie met de auto op uit. Als je met de auto in het buitenland rijdt, dan moet je je aan de verkeersregels ter plaatse houden. En dat is soms moeilijker dan gedacht. Als je met de auto op vakantie gaat of een auto in het buitenland huurt is het belangrijk om de verkeersregels te kennen. We zetten hier een aantal opvallende verkeersregels van populaire vakantiebestemmingen op een rij.

Ander land, andere verkeersregels.

Veel mensen denken dat de verkeersregels overal in Europa hetzelfde zijn. Maar niets is minder waar. De snelheidsbeperkingen, alcoholtolerantie en andere veiligheidsmaatregelen verschillen per land. Het is belangrijk om de verkeersregels in landen waar je doorheen rijdt en waar je naar toe gaat, te kennen. Om het je gemakkelijk te maken ontwikkelde de Europese Unie hiervoor een gratis app: GoingAbroad. Ook op hun website vind je uitgebreide informatie over verkeersregels in het buitenland.

Verkeersregels in Frankrijk

In Frankrijk mag je vaak 130 km/u rijden op de snelweg. Op autosnelwegen die gelegen zijn in een druk bebouwde zone is dit vaak maar 110 km/u. Let daarom dus steeds goed op de borden! Als het regent wordt de maximale snelheid beperkt tot respectievelijk 110 km/u en 100 km/u.

In de auto in Frankrijk is het verplicht om een alcoholtester in de auto te hebben. Ook een gevarendriehoek en een veiligheidshesje zijn verplicht. De markeringen op de weg zijn in Frankrijk anders dan in Nederland. Een gele zigzaglijn op de weg duidt op een bushalte. Bij een doorlopende gele lijn op de stoeprand mag je niet stilstaan of parkeren. Op parkeerplaatsen langs autosnelwegen is het verboden om in je auto of camper te slapen. Voor veel snelwegen in Frankrijk betaal je tol. Het ticket dat je aan het begin van de weg krijgt, heeft een beperkte geldigheidsduur. Dus houd daar rekening mee met je pauzes.

Verkeersregels in Italië

In Italië is de maximum snelheid op snelwegen 130km/u, op andere wegen mag je maar 110 of 90 km/u. Let dus ook hier goed op de borden. Als je rijdt buiten de bebouwde kom is het verplicht om ook overdag je dimlichten aan te hebben.

Om met je auto steden in te rijden, heb je in veel gevallen een vergunning nodig. Dit is niet altijd duidelijk aangegeven. Soms is het daarom handig om je auto buiten de stad te parkeren. Fietsers buiten de bebouwde kom moeten ’s nachts verplicht een reflecterend vestje dragen.

Verkeersregels in Duitsland

Wie in Duitsland in de file staat, is verplicht een nooddoorgang vrij te maken. Als je op de linkerrijstrook staat, wijk je uit naar links, degene die op de rechterstrook staat gaat naar rechts. Als je onvoldoende afstand houdt van je voorganger, dan kun je een boete krijgen. De afstand moet de helft zijn van de snelheid in kilometers. Dus als je 100 km/u rijdt moet er minstens 50 meter tussen jou en de auto voor je zitten.

In sommige steden worden alleen auto’s met een milieuvignet toegelaten. Controleer of dit nodig is en koop je vignet van te voren. Natuurlijk kun je ook buiten de stad parkeren. Voor bestuurders jonger dan 21 of voor wie nog geen twee jaar een rijbewijs heeft, geldt in Duitsland een alcoholgrens van 0 promille.

Goed om te weten, is dat in Duitsland bij de meeste tankstations de normale benzine (Euro95) vervangen is door E10. Deze E10 benzine is met 10% ethanol gemengd. Vervelend is dat sommige oudere auto’s dat niet kunnen verdragen. Voor meer informatie kan een autobedrijf of garage geraadpleegd worden.

Krijg je pech? Weet wat je moet doen

Mocht je toch pech krijgen, zorg dan dat je weet wat je kunt doen. Maak van tevoren een lijstje met telefoonnummers van je verzekeringsmaatschappij. Met het Autohulppakket die je kunt afsluiten bij de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance ben je in de meeste landen verzekerd van hulp bij pech. Door onze jarenlange ervaring in hulpverlening bij pech, weten wij als geen ander wat te doen als je auto ermee ophoudt. Of je nu op weg bent naar wintersport of naar Spaanse zon: wij zorgen ervoor dat je snel weer op weg kunt.

 

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.