microplastic

Versla het microplastic

Ze zijn minuscuul, vrijwel ontelbaar en worden overal ter wereld gevonden: microplastics. Vaak maar een millimeter groot en toch buitengewoon schadelijk voor het milieu. Hoe zorg je ervoor dat je minder microplastic gebruikt?

Wat is microplastic? En waar wordt het voor gebruikt?

Plastic vergaat niet, maar wordt alleen kleiner naarmate de tijd verstrijkt. Deeltjes van plastic die kleiner zijn dan 5 milimeter noemen we microplastics.

Er wordt onderscheid gemaakt in primaire- en secundaire microplastics. Plastickorreltjes die bewust aan producten worden toegevoegd vallen in de eerste categorie. Sommige zeepjes, tandpasta’s en gezichtscrèmes bevatten deze deeltjes om de producten zacht en smeerbaar te maken. Ook vind je primaire microplastics in verf. Plasticdeeltjes die langzaam uit elkaar vallen noemen we secundaire microplastics.

Waarom zijn microplastics zo slecht?

Eén van de grootste problemen is dat plastic niet vergaat. Als het er eenmaal is, dan kom je er niet meer vanaf. En microplastics hebben diezelfde eigenschap.

Via ons doucheputje of afvoer komen microplastics terecht in het rioolwater. Doordat de deeltjes zo klein zijn, lukt het waterzuiveringinstallaties niet om de deeltjes eruit te filteren. En wanneer dit water in onze sloten, rivieren, zeeën en oceanen belandt, komen de microplastics al snel in onze voedselketen. Bijvoorbeeld door koeien die uit sloten drinken of vis die in de zee leeft.

Meer weten over de plastic afvalbergen die in de zeeën en oceanen drijven? Lees dan Wat is precies de Plastic Soep?.

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is, zijn er veel aanwijzingen voor de negatieve impact van microplastics. Plastichealthcoalition.org ziet nu al drie manieren waarop het onze gezondheid kan beïnvloeden:

  1. Microplastics zijn zo klein dat je ze kan inademenen, opeten of opdrinken. En wanneer ze in je lichaam belanden is er een goede kans dat ze je ziek maken.
  2. Plastic bevat chemische toevoegingen die in verband zijn gebracht met gevaarlijke aandoeningen, zoals hormoongevoelige kankers of onvruchtbaarheid.
  3. Ziekteverwekkende bacterieen en andere micro-organismen zijn dol op plastic. Wanneer deze microplastics in je lichaam belanden vergroot dat het risico op besmetting.

Plastic Soup Foundation: Beat the Microbead

Onder de noemer ‘Géén plastic in ons water en onze lichamen’ voert de Plastic Soup Foundation sinds 2011 actie tegen de plasticafval. Eén van de nieuwste manieren om het plasticprobleem te bestrijden is de Beat the Microbead-app.

Beat the Microbead app

Bron: Plastic Soup Foundation

Deze app scant de productverpakking en geeft aan of er microplastics in het product zitten. De Beat the Microbead-app is in staat meer dan 500 soorten te herkennen. Zitten er schadelijke plasticdeeltjes in? Dan kleurt de app rood. Bij nog niet geïdentificeerde soorten microplastic kleurt de app oranje. Producten die geen schadelijke plastics bevatten categoriseert de app als ‘groen’.

Met het gebruik van de Beat the Microbead-app lever je een belangrijke bijdrage aan minder microplastic in het mileu. Download nu de app in de App Store of via Google Play

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.