Bijzondere fietsen: fiets veilig op een driewieler

Vier bijzondere fietsen uitgelicht

De meeste mensen denken bij een fiets waarschijnlijk aan een voorwerp met twee achter elkaar geplaatste wielen, een stuur, een zadel en trappers. Die tijden zijn veranderd, want er komen steeds meer nieuwe verschijningsvormen bij. Voor allerlei doelgroepen produceren verschillende bedrijven geschikte fietsen. Vandaag licht ik vier bijzondere fietsen eruit.

Kan ik een fietsverzekering afsluiten voor bijzondere fietsen? Ja, dat kan. Hieronder staan een aantal voorbeelden van dit soort fietsen. Op allianz-assistance.nl/fietsverzekering.html kan je een premieberekening doen voor jouw fiets.

Bijzondere fietsen: de driewieler

Er zijn veel verschillende soorten driewielers. Met een lage instap, extra breed of driewielers geschikt voor ruig terrein. Toch zie je meestal een driewieler waarbij er 2 wielen achter en 1 wiel voor is geplaatst. De bestuurder zit dan boven de trapas. De driehoekige vorm geeft de fiets veel stabiliteit waardoor je minder snel omvalt dan met een “normale” fiets. Het fietsen op een driewieler kan even wennen zijn, want het frame van een driewielfiets blijft in de bochten rechtop staan terwijl deze bij een gewone fiets een beetje meehelt.

Er zijn ook driewielermodellen verkrijgbaar met 2 wielen aan de voorkant en 1 wiel achter. Het inschatten van de breedte van de fiets is daarmee makkelijker, maar dit heeft als nadeel dat je minder wendbaar bent en de fiets zwaarder stuurt.

Duofiets

Wat is er leuker dan in je eentje fietsen? Precies! Samen fietsen. Op een duofiets zit je gezellig naast elkaar. De bestuurder zit vaak links en let op het verkeer. De bijrijder mag meetrappen en kan trappen in een eigen versnelling. De meeste duofietsen hebben drie wielen en de zit is hetzelfde als op een gewone fiets. Je zit rechtop op een zadel en trapt naar beneden met de handen aan het stuur. Om het trappen te vergemakkelijken is een duofiets ook verkrijgbaar met elektrische trapondersteuning. En als de passagier meer steun nodig heeft, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld een rug- en/of armleuning te monteren.

Samen fietsen op een duofiets

Bron: Huka.nl

Op een duofiets kan je prima alleen fietsen. Vaak is het gezellig om er iemand mee op te halen voor een mooie fietstocht. Een groot voordeel van de duofiets is dat het je de mogelijkheid geeft om achterop een rolstoel mee te nemen.

Loopbandfiets

Kun je lopen en fietsen? Dan kun je ook loopfietsen! De in Nederland ontwikkelde loopbandfiets van Lopifit behoort met recht tot de cateorie ‘Bijzondere fietsen’. In plaats van te trappen op trappers kom je met een loopbandfiets vooruit door te wandelen op een loopband.

Loopbandfiets van Lopifit

Bron: Lopifit.nl

De loopbandfiets beschikt over een accu waarmee je 50 tot 70 kilometer kan rijden voor je hem moet opladen. Door rustig te lopen, haal je snelheden van maximaal 25 kilometer per uur. Dankzij de elektrische ondersteuning en gemakkelijke besturing  is de fiets geschikt voor jong en oud. De fiets heeft vijf versnellingen en een vernuftig remsysteem waarbij de band stopt zodra je remt.

Rolstoelfiets

En rolstoelfiets geeft mensen in een rolstoel de ervaring van een echte fietstocht. Er zijn verschillende rolstoelfietsen op de markt. Sommigen zijn bedoeld voor het vervoeren van een rolstoelgebruiker zonder rolstoel. Ook zijn er rolstoelfietsen die beschikken over een plateau waar iemand met rolstoel op en af kan rijden. Bij beide fietssoorten zitten er altijd twee mensen op de fiets: één rolstoelgebruiker en één iemand die trapt. Met of zonder elektrische trapondersteuning. Maak je overigens geen zorgen over achteruitfietsen in een rolstoelfiets, dat gaat prima!

Vervoer per rolstoelfiets

Bron: Huka.nl

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.