Bijzondere wintersporten: hondenslee

Vijf bijzondere wintersporten

De ski’s en snowboards mag je weer uit de kast halen, want het wintersportseizoen staat voor de deur. Voor wie het dit jaar iets spannender wilt maken, hebben wij een aantal bijzondere wintersporten op een rij gezet die je zeker eens moet proberen.

Heliskiën

Iedere skiër droomt ervan om bovenaan een besneeuwde bergtop te staan die helemaal voor jou alleen is. Geen lange rijen voor de skilift of drukte op de pistes. Veel van deze plekken zijn onbereikbaar met een skilift, maar wél te bereiken met een helikopter. En dat heet heliskiën. Een helikopter brengt je naar de top van een piste zodat je vanaf daar meteen door de ongerepte sneeuw kunt skiën. Je mag je dan als de ster in een ski-film voelen. Betrouwbare touroperators bieden allerlei opties met goede gidsen en je krijgt altijd instructies met het oog op de sneeuwveiligheid. Kom wel in je beste vorm op een dagje heliskiën.

Vind je dit artikel leuk? Lees dan eens Apps voor de wintersport: welke vijf apps moet je absoluut downloaden?

IJsklimmen

Lijkt het je spannend om langs vlijmscherpe ijspegels te klauteren en zo de top van een bevroren waterval te bereiken? Ga dan ijsklimmen. Bij deze spannende sport beklim je bevroren watervlaktes. De hoogte kan variëren van kleine rotsen tot wel honderden meters ijs, afhankelijk van het weer en het terrein. Ook de ondergrond verschilt: een bevroren waterval is vaak keihard maar ijsklimmers beklimmen regelmatig besneeuwde muren met een zachtere ondergrond. Om het ijs te beklimmen heb je stijgijzers nodig. Daarmee prik je met je voeten in het ijs voor extra houvast. Ook een bijl, pikhouweel en holle ijsschroeven kun je maar beter bij je hebben. Lijkt het je leuk om deze sport eens te proberen? Zoek dan een goede gids en leraar die je de technieken en veiligheidseisen goed kan bijbrengen.

IJsklimmen met stijgijzers

Hondenslee

Houd je van de natuur, snelheid én van dieren? Dan is een trip met een hondenslee jou op het lijf geschreven. Besneeuwde vlaktes, de wind langs je gezicht en het geluid van de rennende honden door de knisperende sneeuw leveren een magische ervaring op. Er zijn veel plekken waar je  dit kunt doen. Onder andere in Noorwegen, Finland en Zweden. Mocht je dit eens willen proberen dan is het belangrijkste om goed gekleed te zijn. Wanneer je lang stil zit op een slee kun je behoorlijk koud worden. Pak je daarom zo warm mogelijk in!

Schansspringen

Voor wie het durft, is schansspringen zeker de moeite waard. Bij schansspringen start je op een smalle piste recht naar beneden en probeer je aan het eind zo ver en zo mooi mogelijk te springen. Schansspringen is al een Olympische sport sinds 1924, maar voor vrouwen stond het pas in 2014 voor het eerst op het programma. Om het nog spannender te maken heeft iemand ook het zogenaamde ‘skivliegen’ bedacht. Dit doe je van een extra lange schans, waardoor soms wel afstanden van 200 meter gehaald kunnen worden. Mocht je schansspringen of skivliegen eens willen proberen, zorg dan dat je een les neemt. Om een zachte landing te maken is een goede techniek heel belangrijk.

Skijøring

Skijøring is een Noors woord en betekent eigenlijk: ski-rijden. Bij deze sport trekt een dier of een voertuig een mens voort op ski’s. In veel gevallen is dit een hond, maar het kan ook een paard of een sneeuwscooter zijn. Tijdens skijøring leg je meestal lange afstanden af, maar je kunt er ook voor kiezen om over een schans te gaan en allerlei acrobatische sprongen te maken.

Bijzondere wintersporten verzekeren

Alle hierboven genoemde bijzondere wintersporten zijn unieke belevingen die je kan verzekeren door te kiezen voor een reisverzekering van Allianz Global Assistance in combinatie met de aanvullende dekking ‘Wintersport en bijzondere sporten’. Naast de vijf genoemde wintersporten verzeker je hiermee allerlei bijzondere sporten.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.