Fietsroutes

Vijf fietsroutes die je gefietst moet hebben

Met de zomer in aantocht halen veel mensen hun fiets weer tevoorschijn. Nederland mag dan een klein land zijn, het heeft prachtige fietsroutes door mooie natuurgebieden. Hier lees je vijf fietsroutes in Nederland die je zeker gefietst moet hebben.

1. Noordzee fietsroute

Tussen Den Haag en Zandvoort is een fietsroute die onderdeel is van de 6000 kilometer lange Noordzee fietsroute. Het deel in Nederland wordt gezien als een van de mooiste delen van deze fietsroute omdat alleen fietsers en geen andere weggebruikers er zijn toegestaan. Om de paar kilometer heb je toegang naar het strand, waar je heerlijk kunt picknicken, even rusten of een duik in de zee kunt nemen. Langs prachtige duinen, meertjes, strand en zee kan zowel de snelle als de recreatieve fietser genieten van de prachtige Nederlandse kustlijn.

2. Veluwe

Voor mij is de Veluwe een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied in ons land en je kunt er veel wilde dieren spotten, waaronder edelherten, zwijnen en de otter. Op de Veluwe is een enorm netwerk aan fietspaden te vinden. Sommigen gaan door de twee Nationale Parken, de Hoge Veluwe en de Veluwezoom, beide beroemd om hun mooie heide en bossen. Op de site van Gelderse Routes kun je verschillende fietsroutes vinden die je door dit prachtige stukje Nederland sturen.

3. Rondje IJsselmeer

Voor de sportieve fietser is een rondje rond het IJsselmeer iets dat je eens gedaan moet hebben. Het is de meest populaire fietstocht in Nederland. Langs kleine dorpjes en stadjes, die ooit belangrijke kuststeden aan de Zuiderzee waren, en via rustige weggetjes en dijken en niet te vergeten de Afsluitdijk. Het volledige rondje IJsselmeer is zo’n 400 kilometer. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om de tocht in verschillende etappes te ondernemen, of maar een deel ervan te fietsen.

4. Kastelenroute Valkenburg

Zuid Limburg staat bekend om de prachtige heuvels en sprookjesachtige kastelen. Deze fietsroute is maar twintig kilometer lang, maar brengt je langs oude kastelen en landhuizen. Door het heuvelachtige landschap is de fietstocht op sommige plekken best zwaar maar de prachtige vergezichten maken dat meer dan goed. Veel van de kastelen zijn open voor publiek, daarom kun je deze fietstocht goed met een cultureel uitstapje.

5. In en rond Amsterdam

“Zonder fiets ben je niets” dat is het credo dat geldt in Amsterdam. Volgens schattingen heeft Amsterdam bijna net zoveel fietsen als inwoners, reden te meer om dat eens te ervaren: op de fiets. Fietsen langs de grachten, over het Rokin en langs het Leidseplein is een must voor iedere fiets- en stadsliefhebber. En mocht je de drukte zat worden, dan kun je de pont over het IJ nemen, naar Amsterdam-Noord. De groene weilanden, oude boerderijen en kleine slootjes geven je het gevoel jaren terug te gaan in de tijd.

Wees goed voorbereid

Voordat je begint aan je fietstocht is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je fiets in goede staat is en bereid je route voor. Bij Allianz Global Assistance kun je een Fietsverzekering afsluiten. In geval van pech komt er een fietsmonteur naar je toe en wordt in 95% van de gevallen je fiets direct gerepareerd.