Fietsroutes in de winter

Vijf fietsroutes in de winter

In de winter kan het Nederlandse landschap bijzonder mooi zijn: de bevroren sloten, rijp op de velden en ijspegels aan de bruggen. Het lijkt misschien koud op de fiets, maar als je je goed kleedt is de winter een heerlijk seizoen om te fietsen. Om alvast wat inspiratie op te doen, zet ik hieronder mijn vijf favoriete fietsroutes in de winter onder elkaar.

Elfstedentocht – Friesland

De meest legendarische fietsroute in de winter is natuurlijk de Elfstedentocht. Volgens de traditie doe je deze uitputtende tocht op de schaats, maar ook op de fiets is deze route een van de toppers van Nederland. Hele sportieve fietsers leggen de 256 kilometer op een dag af. Maar je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de tocht fietsen en onderweg een van de vele leuke stadjes bekijken. Minstens zo leuk is het om de tocht te spreiden over verschillende dagen en echt de tijd te nemen om Friesland te bewonderen.

Fietsen langs de Vlist – Zuid-Holland

De Vlist is een natuurgebied in het oosten van Zuid-Holland en heeft een fietsroute die helemaal langs het water loopt. Afhankelijk van de afstand die je wilt afleggen, kun je met een pontje de Lek oversteken naar Nieuwpoort. De Vlist is een prachtig groen natuurgebied waar je op rustige wegen kunt fietsen en genieten van het water, de kalmte en de vogels. In de zomer kom je op deze wegen vaak veel fietsers tegen, maar ‘s winters zijn de weilanden vaak overdekt door een prachtig laagje mist en kun je helemaal genieten van de rust van de natuur.

De grote rivierenroute – Gelderland

De Grote rivierenroute is een prachtige tocht die begint in Zaltbommel. Je fietst het grootste gedeelte langs de rivieren de Waal en de Maas en kunt genieten van het mooie rivierenlandschap. Je fietst door de Hurwenensche uiterwaarden, waar zeldzame watervogels te spotten zijn. Vervolgens kom je aan in Ammerzoden, een oud vestingstadje waar het middeleeuwse kasteel Ammersoyen ligt. In de winter is het mogelijk om hier een rondleiding in kerstsfeer te krijgen. Na Ammerzoden volg je de route verder naar Zaltbommel. Dan ben je weer op je beginpunt.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan meteen even naar De mooiste fietsroutes van 2018“. En als je in België wilt fietsen, staan hier hele mooi fietstochten opgesomd.

Kamper kernen – Overijssel

De dorpen rondom de Hanzestad Kampen hebben zich gezamenlijk ingezet om bijzondere fietstochten uit te zetten. Elke fietsroute leidt de fietser langs bijzondere plekken, waaronder een tabaksfabriek, musea, forten, kastelen en natuurlijk gezellige cafétjes om even uit te rusten. De verschillende fietsrondjes variëren in afstand, van 18- 38 kilometer en het rondje Zalk heeft een speciale winterroute. Een overzicht van alle routes vind je hier. Ook zijn de routes verkrijgbaar bij de VVV-kantoren.

Een rondje Langelo, Lieveren, Donderen, Zeijen – Drenthe

Drenthe is een prachtige provincie met speciale Natuurgebieden. Deze fietstocht leidt je langs alle kleine plaatsjes in de provincie. Het dorpje Lieveren is een van de kleinste dorpjes en telt slechts 130 inwoners. Het dorp bestond al in de middeleeuwen, maar is sindsdien niet erg hard gegroeid. Toch kun je er bij Café ’t Hart van Lieveren terecht voor een heerlijke warme chocolademelk of een kom snert om even op te warmen. Het dorpje Zeijen is nog ouder en stamt uit de Romeinse tijd. Ook zeker een bezoekje waard! Deze kleine dorpjes met veel historie wisselen tijdens deze fietstocht steeds af met prachtige natuur en mooie vergezichten. Heerlijk fietsen in de winter.