Fietsapps van WeLeaf

Handige fietsapps voor een fietsvakantie

Wat neem je mee op fietsvakantie? Tegenwoordig is ‘fietsapps’ één van de onderdelen op de checklist voor een geslaagde fietsvakantie. Maar er bestaan wel duizend fietsapps waar je uit kan kiezen. Na veel proberen, hebben we een aantal apps gevonden die we bijna dagelijks gebruiken op de fiets. Dit zijn onze favorieten:

Waai met alle winden mee dankzij Windy

Wind kan je fietsdag maken of breken. Toen wij in Patagonië fietsten, was de wind onze belangrijkste vriend of vijand. We hadden behoefte aan een betrouwbare app om de windsnelheid en windrichting te kunnen zien. Uiteindelijk vonden we Windy, die op een kaart de windrichting en sterkte aangeeft. Je kan zien hoe de windrichting verandert gedurende de dag en daar je planning op afstemmen. Naast de wind vertelt Windy de weersvoorspellingen en de hoeveelheid regen.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Slaapplaatsen en reizigerstips: iOverlander

Als je reist op de fiets, kom je niet dagelijks in een dorpje met een mooi hotel of een camping. Soms moet je improviseren om een slaapplaats te vinden. iOverlander is een app met reizigerstips, voor en door reizigers aangevuld. Naast wildkampeer plaatsen, laat de app campings, hotels, lokale restaurantjes, wasserettes, geldwisselkantoren en nog veel meer zien. Alle plaatsen zijn door andere reizigers toegevoegd dus er staat geen commerciële onzin in, maar betrouwbare informatie van andere avonturiers. Samen met Warmshowers is deze app onze grootste bron om slaapplaatsen te vinden.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Gratis bellen naar vaste nummers: Skype

Buiten Europa kan bellen met je mobiele telefoon erg duur worden. Tegenwoordig gebruikt iedereen Whatsapp, Facetime of Facebook om te bellen, maar wat als je moet bellen naar een vaste lijn. De telefoonnummers van de zorgverzekering en de noodcentrale van Allianz kan je niet met Whatsapp bereiken. Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing. Met Skype kan je naar alle nummers ter wereld bellen tegen het lokale tarief van het land waar je naar belt. Zo betalen we voor het bellen naar de zorgverzekering 6 cent per minuut, wat heel wat minder is dan de €1,80 per minuut die je zou betalen als we met ons eigen nummer bellen. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding en krediet op je Skype account.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Fietsapps om te navigeren

Een navigatieapp kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst met tips. De moeilijkheid is de hoeveelheid aan apps die er bestaan. Wij hebben alle onderstaande apps getest en gebruikt. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

  • OSMAnd: gratis 7 kaarten, daarna eenmalig € 4. Gedetailleerd, offline gebruik, hoogteprofielen.
  • Mapsme: gelijkwaardig alternatief voor OSMAnd
  • Mapmyride: route tracken, handige online route planning, jaarlijkse kosten van $ 30.
  • Komoot: handige route planning van mountainbike tot racefiets, $4 voor één regio of $ 30 voor de alle kaarten.
  • Mapout: alleen voor iOS, gebruiksvriendelijke, handige routeplanning, eenmalig $ 5
  • Google maps: offline kaarten downloaden, gebruiksvriendelijk, minder gedetailleerd

Wij gebruiken zelf vooral OSMAnd tijdens het fietsen. Voor het plannen van onze routes op de computer gebruiken we bijna altijd Google Maps.

Tip: fietscommunity Warmshowers

Fietsen brengt je dichter bij de mensen en de lokale cultuur. Er bestaat een online community van fietsers die fietsers hosten in hun huis, warmshowers. Het is vergelijkbaar met Couchsurfing, maar dan exclusief voor fietsers. Een geweldig concept om mensen te ontmoeten, unieke slaapplaatsen te vinden, de cultuur te leren kennen en de kosten van een hotel te besparen.

Warmshowers werkt heel erg eenvoudig en direct. Als je een profiel aanmaakt, kan je op een kaart zoeken naar de verschillende hosts in het land waar je gaat fietsen. Je kan het profiel lezen en vervolgens een bericht sturen met een korte introductie en je reisplannen. Let wel, het is de bedoeling dat je enkele dagen op de fiets onderweg bent.

Vond je dit artikel leuk? Lees dan de andere artikelen van WeLeaf: