Vijf manieren om duurzaam (en goedkoper) te reizen
We gaan vaker op vakantie en dat betekent dat we ook meer en meer een footprint achterlaten. Ons gebruik van plastic, het afval daarvan en het effect op de natuur is een groot probleem. Parelwitte stranden zijn eerder vuilnisbelten dan bounty eilanden. Tijdens het surfen in Bali peddelde ik letterlijk door het plastic. Het is niet alleen vervelend en vies, maar miljarden plastic flesjes en doppen bedreigen walvissen, vogels en andere – vooral – zeedieren. Als reiziger kun je veel betekenen om plastic te verminderen, maar vooral duurzaam (en vaak goedkoper) te reizen. Hoe? Dat ga ik met jullie delen.
1. Breng je eigen hervulbare waterfles mee.
Want als de fles leeg is, gooien we ’m meteen weg en komt ie terecht in de plasticsoep, ofwel: de berg plastic in het midden van de oceaan. Wereldwijd kopen we 1,4 miljard plastic flessen per dag. Natuurlijk is het lastig om helemaal zonder plastic flesjes op reis te gaan. Hoewel fabrikanten een grote verantwoordelijkheid dragen , kun je het gebruik van plastic al flink verminderen door je eigen hervulbare waterfles (bijv. Dopper) mee op reis te nemen. Wat dacht je van een fles met filter, bijvoorbeeld van Lifestraw Go, zodat je tijdens je kampeertrip of tijdens het mountainbiken water uit de rivier kunt filteren en direct kan drinken. Scheelt geld en het is beter voor het milieu.
2. Eet zoveel mogelijk lokaal
In tegenstelling tot supermarkten zijn markten de perfecte plaatsen voor reizigers. Je kunt lekker proeven van het lokale eten en leert meer over de eetgewoontes van een land. Op de markt vind je vers en gezond voedsel dat niet is verpakt in plastic (bonuspunten!). Plus je steunt lokale boeren door “in het seizoen” te eten en je bent zelfs goedkoper uit!
3. Support kleine bedrijfjes
Duurzaam reizen is niet alleen maar afval verminderen. Ook de impact die je op de lokale mensen hebt is belangrijk. Het gaat erom waar wij ons geld uitgeven. Kies er daarom voor je geld zoveel mogelijk uit te geven in de kleinere, lokale restaurants of souvenirwinkeltjes die vaak stukken goedkoper zijn dan de hippe tentjes gericht op Westerse toeristen. Zo weet je zeker dat je geld naar de locals gaat.
Ben je bang om last van je maag te krijgen als je bij lokale restaurants gaat eten? We hoorden dat je je vakantie het beste kunt beginnen met een flinke bak yoghurt om de juiste bacteriën binnen te krijgen en zo aan het eten te wennen. Verder moet je het opbouwen. Begin niet direct bij de eerste beste streetfood toko en kijk goed waar de locals eten. Is het bij ene tentje rustig en bij de andere vol met locals? Kies dan voor de laatste.
4. Don’t wander off too far
Hoe we de natuur behandelen en achterlaten gaat tevens om duurzaam reizen. Maak gebruik van de aangeboden voorzieningen, zoals toiletten, als je gaat wildkamperen. Zo mochten wij in Nieuw-zeeland alleen wildkamperen in designated camp sites en alleen als je een toilet in je camper hebt. Wildkamperen is natuurlijk avontuurlijk, maar zorg dat je een plek schoon achterlaat door je rommel op te ruimen.
Heb respect voor de natuur en het land.
5. Spread the word
Informeer anderen over hoe ze duurzamer kunnen reizen, maar draaf niet door ;-). Niet iedereen is zich bewust van de problemen van afval of hoe ze duurzamer kunnen reizen. Zo krijgen wij best wat verbaasde, maar begripvolle blikken als we voor de zoveelste keer het plastic dopje op een cappuccino beker of een plastic tasje weigeren.