Fietsen in het buitenland

Vijf tips voor fietsen in het buitenland

Je hebt besloten om voor de eerste keer een fietsvakantie in het buitenland te maken. Goed nieuws: je hebt de perfecte keuze gemaakt. Ervaring heb je helemaal niet nodig, een paar eenvoudige tips maken de eerste fietsvakantie een absolute voltreffer. Ook als je heel ervaren bent, zijn de volgende tips misschien nieuw voor je. Dit leerden wij na meer dan twee jaar op de fiets door Europa en Zuid-Amerika over fietsen in het buitenland.

Tip 1: Leer de taal

Deze tip geldt natuurlijk niet alleen voor de fiets want bij iedere reis in het buitenland is het leuk als je een beetje de taal spreekt. Dat vinden de lokale mensen bijzonder en het opent vele deuren. De fiets brengt je veel sneller op afgelegen plaatsen waar de mensen geen Engels spreken. Je stopt er om water te vragen, te lunchen of een slaapplaats te zoeken. Het duurt meestal niet lang voordat een groepje dorpsbewoners rond jou en je fiets staan. Ze staren je schaamteloos aan totdat er eentje dapper genoeg is om een vraag te stellen. Daarna komen ze allemaal los en willen ze alles weten. Als je de taal niet spreekt, leer je het op deze manier heel erg snel. Reizen, vrijwilligerswerk of studeren zijn de allerbeste leerscholen om een taal echt te leren. Wij namen een tweeweekse basiscursus Spaans voordat we vertrokken op wereldreis, de rest leerden we tijdens onze reis. Na twee maanden spraken we vlot Spaans en na anderhalf jaar fietsen in Zuid-Amerika spreken we het vloeiend.

Tip 2: Helm op?

Nergens ter wereld zijn de fietsvoorzieningen zo goed als in Nederland, en nergens zijn chauffeurs zo gewend aan fietsers als in Nederland. Eenmaal in het buitenland deel je de weg meestal met auto’s, bussen en vrachtwagens. Wij fietsten vanuit Nederland naar het zuiden en passeerden België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Onze helm lag steevast achterop de fiets en we vonden fietsen met een helm een idioot gezicht. Toen we in Zuid-Amerika aankwamen, zetten we onmiddellijk onze helm op en die is niet meer van ons hoofd geweest. We vragen ons nu af waarom we in Europa zonder helm fietsten. Een ongeluk is snel gebeurd en een helm kan je leven redden. In Zuid-Amerika zijn de gevaren niet alleen auto’s en bussen, maar ook vallende stenen van een bergwand. In een aantal landen is het dragen van een helm zelfs verplicht, zoals in Spanje, Slowakije en Nieuw-Zeeland.

Tip 3: Zoek naar bestaande fietsroutes

Zoek je inspiratie voor jouw fietsvakantie? Het internet staat vol met prachtige fietsroutes. Er zijn de mythische fietsroutes van Alaska naar Patagonia, de zijderoute of van Nederland naar Kaapstad. In Europa zijn er vijftien EuroVelo langeafstand fietsroutes. De website van Europafietsers heeft veel meer lange afstand fietsroutes in Europa. Zo zochten wij een fietsroute naar het zuiden van Europa en volgden de Compostela route ‘Langs oude wegen en pelgrimsteden’.

Ook in Zuid-Amerika zijn er verschillende bekende fietsroutes. De Carretera Austral in Chili, de Peru Great Divide of de Trans Ecuador Mountain Bike Route. Deze zijn een pak uitdagender door de grote hoogteverschillen, passen boven 4.000 meter en vele onverharde wegen. Duizenden fietsers gingen jou voor dus het is zeker niet onmogelijk en de beloning is enorm.

Door een bekende fietsroute te volgen, ben je verzekerd van rustige wegen en mooie fietspaden. Bovendien is er veel informatie te vinden over slaapplaatsen, winkels en moeilijke stukken. Dat neemt een hoop onzekerheid weg. En dat is bij fietsen in het buitenland wel zo prettig.

Tip 4: Gebruik iOverlander en Warmshowers

Toen wij vertrokken hadden we nooit gehoord van deze twee namen, maar ze zijn essentieel voor een fietsvakantie. Warmshowers is een netwerk van fietsers die fietsers uitnodigen. Er zijn meer dan 85.000 hosts over heel de wereld die jou graag ontvangen. Soms bieden ze een plaats voor de tent, soms een comfortabel bed en warme maaltijd. In ruil leer je de lokale cultuur kennen en deel je jouw tijd met een lokale inwoner.
iOverlander is een app voor de telefoon die alle informatie bevat die een reiziger nodig heeft. Slaapplaatsen, restaurantjes, wandeling, gratis internet en zoveel meer. De app is open source dus iedereen kan informatie toevoegen en updaten. Geen commerciële onzin, maar nuttige informatie.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Tip 5: Koop een lokale simkaart

Wij kopen altijd een lokale simkaart met mobiele data. Vaak kost dit slechts een paar euro. Op deze manier kunnen we een Whatsapp naar de ouders sturen, onze social media updaten en onze mails checken. Om Whatsapp te gebruiken, heb je jouw Nederlandse simkaart niet nodig. Je kan dus een lokale simkaart in je telefoon steken en je eigen whatsapp nummer blijven gebruiken. Super handig toch?

Meer artikelen van WeLeaf: