Visum uitdokteren met behulp van landenkaart

Ik ben mijn visum vergeten te regelen. Wat nu?

Als je buiten de Europese Unie reist, dan heb je aan een paspoort alleen niet altijd genoeg. Je moet in sommige gevallen een visum aanvragen; je officiële toestemming om in een land te verblijven en reizen. Een visum is een beperkte tijd geldig en na de uiterlijke datum moet je het land verlaten. Er zijn veel verschillende soorten visa die je kan aanvragen als je op reis gaat. Het hangt er bijvoorbeeld van af hoe lang je blijft en met welk doel je het land bezoekt.

Aanvragen van een visum

Vroeger moest je meestal naar Amsterdam of Den Haag toe naar de ambassade van het land waar je naar toe ging reizen. Tegenwoordig is het makkelijker en kun je vaak online veel zaken regelen. Per land verschilt het hoe lang de aanvraag duurt en welke documenten vereist zijn. Het is daarom raadzaam om ruim van tevoren met de aanvraag te beginnen. Als je het te ingewikkeld vindt om een visum aan te vragen, kun je dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau. Tegen een vergoeding regelen zij dat alles in orde is. Voor sommige landen geldt dat je bij aankomst op het vliegveld van je bestemming je visum kan regelen. Een overzicht hiervan vind je hier. Erg handig, want via deze site kun je ook gelijk je visum aanvragen.

Toch vergeten?

Stel, je bent toch vergeten om ruim van te voren een visum aan te vragen en je vlucht vertrekt binnen enkele dagen. Wat moet je dan doen? Voor sommige landen is het mogelijk om online een visum aan te vragen en direct af te rekenen. Dit kan voor landen als Turkije, USA of Myanmar op een website zoals E-visums. Het verschilt dan weer per land hoe snel je je visum binnen hebt. Zorg er dus altijd voor dat je op de hoogte bent of je een visum nodig hebt en hoelang de aanvraagprocedure duurt. Het is overigens ook mogelijk om een spoedvisum aan te vragen. Een spoedvisum kan je aanvragen via een aantal bedrijven, zoals VisumPro, die in contact staan met verschillende consulaten en daardoor snel kunnen schakelen.

Verantwoordelijkheid van een vliegtuigmaatschappij

Als je op het vliegveld staat zonder visum, dan worden de opties gering. De vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt is namelijk verantwoordelijk voor de passagiers tot ze de grens over zijn. Dus wanneer je bijvoorbeeld naar Vietnam vliegt zonder visum, dan is de vliegmaatschappij verplicht om je weer  mee terug te nemen. Om dit te voorkomen controleert een grondstewardess je visum bij het inchecken van de vlucht. Ze willen namelijk zeker weten dat je het land binnenkomt.

Opmerkelijke visumregeling: Angola

Angola is één van de moeilijkste landen om binnen te komen. Niet alleen kost de aanvraag een paar honderd euro, ook moet je biometrische data (zoals vingerafdrukken) afgeven. Er moeten minimaal 8 lege visumpagina’s in je paspoort staan en er moet een kopie opgestuurd worden van een recent bankafschrift met een banksaldo dat gelijk staat aan $200 (US Dollar) per dag dat je in Angola verblijft. Wees dus op tijd bij het aanvragen van een visum naar Angola toe.

Allianz Global Assistance

Naast het in orde maken van een visum, hoort ook het regelen van een goede reisverzekering bij je reisvoorbereidingen.  Wij zijn altijd beschikbaar om je zo veel mogelijk te helpen en te adviseren via het volgende telefoonnummer: 020 – 592 9890.  Bij Allianz Global Assistance kun je je reisverzekering zelf op maat samen stellen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk nu de website en stel je eigen reisverzekering samen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.