Vlucht gemist

Vlucht gemist? Dit moet je doen!

Het is misschien wel de grootste nachtmerrie als je op reis gaat: je vliegtuig missen. Want dit zorgt voor extra kosten en een hele reeks andere ongemakken. Er zijn allerlei redenen waardoor je je vlucht kunt missen. De trein had vertraging, de reisorganisatie heeft een fout tijdstip doorgegeven, je was te ziek om te reizen of je vorige vlucht had vertraging. Verschillende oorzaken vragen om een verschillende aanpak.

Vlucht gemist door eigen schuld?

Als je je vlucht mist door je eigen fout, dan valt er helaas niets meer aan te doen. Bij een zogenaamde no-show, waarbij een passagier niet op tijd bij de gate is, wordt de vlucht geannuleerd. De enige manier om dan toch op je vakantiebestemming te komen, is door een nieuw ticket te kopen dat je uit eigen zak betaalt. Is er geen plaats op een latere vlucht diezelfde dag? Dan komen ook de eventuele hotel- en restaurantkosten voor jouw rekening. Op tijd vertrekken dus!

Vertraging vorige vlucht

Het kan ook gebeuren dat je je vlucht mist omdat je vorige vliegtuig vertraging had. In dat geval is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk, tenzij er sprake is van ‘uitzonderlijke omstandigheden’ zoals extreem slecht weer. Voor vluchten binnen de EU bestaat er De Verordening voor de Rechten van Luchtvaartpassagiers. Hierin staat dat je gecompenseerd moet worden als je je vlucht mist doordat een eerdere vlucht vertraging had. Luchtvaartmaatschappijen bieden dit echter niet altijd actief aan. Het is dus aan jezelf om hier werk van te maken.

Verkeerde informatie van het reisbureau

Heb je een vakantie geboekt via een reisbureau en heeft die verkeerde informatie verstrekt waardoor je je vlucht mist? In dat geval is het reisbureau aansprakelijk. Breng de organisatie direct op de hoogte en overleg hoe je dit kunt oplossen. Wist je dat bij een no-show niet alleen de heenvlucht geannuleerd wordt, maar ook de terugvlucht. Bij een reisorganisatie kan het nog erger: zij annuleren vaak meteen de hele reis, dus ook het verblijf. Neem na het missen van je vlucht dus direct contact op met het reisbureau en probeer een regeling te treffen.

Vlucht gemist door ziekte? Je annuleringsverzekering komt van pas

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je je vlucht mist door een ongeval, een ziekte of een andere onvoorziene omstandigheid. In zo’n geval is het ‘t beste contact op te nemen met je reisverzekeraar. Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, dan zal die in veel gevallen je reis vergoeden. Via Allianz Global Assistance kun je een annuleringsverzekering afsluiten.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.