Accu van je e-bike of elektrische fiets opladen

Hoe voorkom je dat de accu van je e-bike in brand vliegt?

De afgelopen tijd lees je regelmatig dat batterijen van laptops, mobiele telefoons of zelfs elektrische fietsen in brand vliegen. Je moet er niet aan denken dat dit met jouw e-bike gebeurt. Hoewel dit niet betekent dat alle elektrische fietsen te pas en te onpas kunnen ontploffen, is er reden genoeg om je ervan bewust te zijn dat een accu gevaar kan opleveren. Hoe laad je de batterij van je elektrische fiets zo veilig mogelijk? Waar moet je opletten bij aanschaf? In dit blog lees je tips om te voorkomen dat de accu van je e-bike spontaan in brand vliegt.

Ga voor kwaliteit

In het geval van accu’s geldt: goedkoop is duurkoop. Als je gaat voor het goedkoopste exemplaar van een onbekendere fabrikant, kan dat betekenen dat de kwaliteit van de accu lager is. En dan is de kans op problemen groter.

Laat je goed informeren

Voordat je een accu aanschaft is het belangrijk om vragen te stellen. Je hebt er recht op om te weten wat de specificaties zijn van de accu en door wie deze is gemaakt. Ga naar een betrouwbare dealer die verstand van zaken heeft. Als je geen goed antwoord krijgt op je vragen, zoek dan gewoon even verder naar een verkoper die je wel verder kan helpen.

Gebruik altijd dezelfde lader

Sommige laders lijken sterk op elkaar en sommige laders hebben zelfs dezelfde aansluiting. Ook al lijkt het alsof de batterij in de lader past, soms zijn er toch kleine verschillen waardoor de accu kan beschadigen of oververhit kan raken. Gebruik daarom altijd de lader die je bij de accu krijgt! Leen nooit ‘even’ een lader van een vriend of collega’s met hetzelfde type accu, dit kan voor problemen zorgen.

Blijf altijd in de buurt tijdens het laden

Als je je accu oplaadt, ga dan niet de deur uit of naar bed. Als de accu oververhit raakt en vlam vat, kun je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn. De meeste laders hebben een lampje dat laat weten dat de accu vol is. Dat is het moment dat je de accu weer uit de lader kunt halen. Laat de oplader niet in het stopcontact zitten als je klaar bent met laden, maar haal hem eruit.

Laad niet te lang de accu van je e-bike op

De meeste accu’s van een elektrische fiets zijn tussen de vijf- en acht uur weer helemaal volgeladen. Sommige snelladers zelfs nog sneller. Haal de spanning van de accu zodra deze vol is. Dit geldt niet alleen voor de accu’s van een elektrische fiets, maar ook voor die van telefoons en laptops. Ook als ze niet ontvlammen, is de kans groot dat de levensduur van een batterij vermindert als je ze lang aan de lader laat liggen.

Gebruik nooit een beschadigde accu

Als de batterij het niet meer goed lijkt te doen of je hebt hem laten vallen: stop dan met het gebruik en laat hem controleren door een professional! Probeer een accu van je e-bike nooit zelf te repareren en maak hem niet open. Op die manier kun je de accu beschadigen en dat kan erg gevaarlijk zijn.

Gebruik een bewaarkast

Heb je meerdere accu’s of een beschadigde accu? Bewaar deze dan nooit los in huis of in de garage. Er zijn speciale bewaardozen verkrijgbaar waar je accu’s in kunt bewaren. Mocht de accu vlam vatten, dan vangt de metaaldoos dat op en slaat de brand niet over.

Accubrand

Als accu’s in brand vliegen komt dat meestal door oververhitting. Dit gebeurt vaak in het eerste uur tijdens het laden, maar kan ook later gebeuren. Een brandende accu is moeilijk te blussen: de accu produceert zijn eigen zuurstof en zo blijft de brand woekeren. Zand is vaak de beste manier om een vlammende accu te blussen. Maar vraag ook meteen hulp van de brandweer als je accu vlam vat.

Verzekering

Per 1 december 2018 is de fietsverzekering van Allianz Global Assistance vernieuwd. Bij de Aflopende Fietsverzekering met het pakket Diefstal en Schade, heb je de optie om Verlengde Garantie op je accu toe te voegen. Als je accu kapot gaat door een ongeluk of een val, dan vergoedt de verzekering dit. Ook als je per ongeluk zelf schade veroorzaakt aan je fiets, valt dit onder de fietsverzekering. Op deze manier kun je zonder zorgen genieten van de voordelen van een elektrische fiets.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.