Vrijwilligerswerk met dieren

Vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland

Houd je van dieren? En droom je ervan om je passie voor dieren te combineren met werk? Dan is vrijwilligerswerk met dieren misschien iets voor jou! Hier lees je een aantal tips en opties om te werken met dieren in het buitenland.

Moet ik betalen voor vrijwilligerswerk met dieren?

Het klinkt misschien gek om te betalen voor werk dat je gratis doet. De waarheid is dat veel vrijwilligersorganisaties geld nodig hebben om de dieren te helpen. Een deel van dat geld krijgen ze via vrijwilligers. Veel goede-doelen-organisaties ontvangen geen geld en steun van overheden en maken geen winst. Ze gebruiken al hun middelen voor hun stichting. Je betaalt dus voor de onvergetelijke ervaring én de mogelijkheid om werkervaring op te doen.

Hoe kies ik een goed project?

Je hoort regelmatig over organisaties voor goede doelen waarvan achteraf blijkt dat ze niet te vertrouwen waren. Daar wil je je tijd en energie natuurlijk niet aan besteden. Lees je daarom goed in over de verschillende landen, projecten en organisaties. Bestudeer de websites en kijk wat de visie en werkwijze is van de organisaties die jij interessant vindt. Bestudeer ook de geldstroom van de organisatie waar je voor wilt werken. Waar gaat het geld naartoe en kun je dit controleren?

Zoek contact

Bel voordat je boekt met iemand van de organisatie en stel de vragen die je hebt. Misschien heb je al bepaalde werkervaring die je weer kunt inzetten in een vrijwilligersorganisatie. Onderzoek of er mogelijkheden zijn om je vaardigheden uit te breiden door training of opleiding te krijgen. Verder is het belangrijk om ervaringen te zoeken van mensen die je voor zijn gegaan: hoe is het project hen bevallen, hebben ze veel geleerd, zouden ze het nog een keer doen? Door deze vragen te stellen vergroot je de kans dat je een bijzondere tijd tegemoet gaat.

Waar kan ik uit kiezen?

Je hebt misschien een voorkeur voor een bepaald land of regio, een dier of een taal. Er zijn talloze organisaties die online verschillende mogelijkheden bieden om vrijwilligerswerk te vinden. Ver weg of dichtbij, voor slechts een aantal weken of juist een eindeloos aantal maanden. Hieronder lees je een aantal opties waar je uit kunt kiezen.

Schildpadden

Er zijn zeven soorten zeeschildpadden in de wereld en helaas nemen hun aantallen in hoge snelheid af. Zeeschildpadden hebben het aan het begin van hun leven zwaar: slechts één op de 5000 baby-schildpadjes bereikt de volwassenheid. Schildpadden hebben last van visnetten, plastic in de zee, illegale visvangst en het verliezen van hun leefomgeving aan toerisme en industrie. Alle reden dus om de schildpadden een handje te helpen. Bijna alle tropische landen hebben projecten waar gewerkt wordt aan het behoud van schildpadden. In het prachtige Costa Rica zijn veel mooie projecten waar je kunt helpen om schildpadden een toekomst te geven. Gewonde schildpadden verzorgen, broedplaatsen beschermen en pas uit het ei gekomen jonge schildpadden naar zee begeleiden, kunnen taken zijn die je als vrijwilliger kunt doen.

Leeuwen

De leeuw, de koning van het dierenrijk. Er zijn er minder dan 30.000 over in het wild en ze zijn de afgelopen jaren in 26 landen uitgestorven. Doordat er steeds meer boerenland bij komt en dorpen en steden uitbreiden, komt het leefgebied van de leeuw in gevaar. Ze worden gedood door boeren die hun vee proberen te beschermen en kunnen minder makkelijk aan voedsel komen.

Als vrijwilliger kun je je inzetten om leeuwen te beschermen. Je kunt welpjes flesvoeding geven, de verblijven schoonmaken, de grenzen van natuurparken bewaken, jonge leeuwen voorbereiden op hun terugkeer in het wild en voorlichting geven aan de plaatselijke bevolking over het belang van conservatie.

Primaten

Chimpansees, orang-oetans en gorilla’s zijn de dieren die het dichtst bij de mens staan en ze staan helaas allemaal op de lijst met bedreigde diersoorten. Als je begaan bent met het lot van apen dan zijn er mooie projecten die je kunt doen in onder andere Thailand, Guatemala en verschillende landen in Afrika.

Olifanten

Ook olifanten hebben je hulp hard nodig. Ze worden bejaagd, gestroopt voor het ivoor en droogte en ontbossing bedreigt hun voortbestaan. Als vrijwilliger kun je je inzetten om deze grijze reuzen te beschermen. Je kunt baby-olifantjes verzorgen, helpen ze te eten te geven en te baden en ze voor te bereiden op hun terugkeer in het wild. Sri Lanka en Thailand zijn populaire plekken om te werken met olifanten maar ook in Kenia zijn mooie projecten waar je kunt werken met deze indrukwekkende dieren.

Wolven in Roemenië

Je hoeft niet perse ver weg voor vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland. Ook in Europa zijn projecten waar je aan mee kunt doen. In Roemenië wordt gewerkt aan het grootste natuurgebied van Europa. In de regio Transsylvanië kun je helpen aan belangrijk onderzoek naar beren, wolven, lynxen, bizons en bevers. Als vrijwilliger draai je mee in het onderzoeksteam en zoek je naar sporen, plaats je wildcamera’s en bepaal je waar de dieren zich op dat moment bevinden.

Op deze sites vind je nuttige informatie en interessante vrijwilligersprojecten over de hele wereld:

Globetrotter Verzekering

Wanneer je wilt gaan werken in het buitenland is een doorlopende reisverzekering niet altijd geschikt. Veelal is het namelijk niet toegestaan met een dergelijke reisverzekering te werken. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk met dieren. Daarom biedt Allianz Global Assistance de Globetrotter Verzekering aan. Deze reisverzekering is speciaal bedoeld voor lange verblijven (tot 24 maanden) in het buitenland én biedt de mogelijkheid om jezelf te verzekeren voor (vrijwilligers)werk in het buitenland.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.