Elektrische fiets kopen: wat heb je nodig bij de aanschaf van een e-bike?

Waar let je op bij de aanschaf van een elektrische fiets?

Elektrische fietsen zijn populair. En dat is natuurlijk niet voor niets. Met een e-bike ben je snel op je bestemming, je kunt makkelijk parkeren en je hebt ook gelijk de nodige dosis beweging. De keuze in elektrische fietsen is de laatste tijd enorm gegroeid. Hoe kies je de juiste? In deze blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets.

Motor

Het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets is natuurlijk de motor. Die zorgt ervoor dat je zonder al te veel inspanning over de weg zoeft. Wettelijk is bepaald dat de motor van een elektrische fiets maximaal 250 watt mag zijn. Dit is bij bijna alle fietsen dan ook het geval. De kracht van de motor wordt uitgedrukt in Newonmeters (NM). Hoe hoger dit getal bij je elektrische fiets, hoe gemakkelijker je de berg opgaat.

Waar wordt de motor bevestigd?

Er zijn verschillende aandrijvingstechnieken voor elektrische fietsen. Sommige fietsen hebben de motor in het voor- of achterwiel. En soms zit deze direct op de trapas bevestigd. Ze hebben allemaal enkele voor- en nadelen.

  • Motor in het voorwiel: als de motor van je elektrische fiets in het voorwiel zit, dan trekt de motor de fiets als het ware vooruit. Deze fietsen zijn vaak goedkoper én stiller dan andere elektrische fietsen. Een groot nadeel is wel dat sturen soms wat lastiger is. Een ander voordeel is dat je ook gewoon kunt fietsen, zonder de motor aan te hebben. Dit is handig als je accu bijvoorbeeld leeg is, of als je gewoon alle tijd hebt en je even flink wilt inspannen.
  • Motor in het achterwiel: wanneer de motor in het achterwiel is bevestigd, geeft dit een natuurlijk fiets-gevoel. Nadelen zijn dat het niet mogelijk is om een dichte kettingkast te hebben en dat versnellingen alleen aan de ketting bevestigd kunnen worden. Een naafversnelling is dus niet mogelijk. Bovendien is de motor ook wat gevoeliger voor slijtage en daarom hebben deze fietsen vaak meer onderhoud nodig.
  • Aandrijving op de trapas: als de motor bevestigd is op de trapas, is dit over het algemeen gunstig voor de gewichtsverdeling. De aandrijving op de trapas gebruikt minder energie en daarom kun je vaak langer doen met je accu. Daarbij kun je wel een dichte kettingkast hebben en heb je geen last van zwaar sturen zoals bij de motor op het voorwiel.

Welke vorm van trapondersteuning

Een e-bike geeft alleen ondersteuning als je je benen gebruikt om te trappen. Deze ondersteuning kan op twee manieren werken, met een rotatiesensor of een krachtsensor.

  • Een rotatiesensor geeft onafhankelijk van hoeveel druk je uitoefent op de trappers, altijd volle ondersteuning. Met maar heel weinig inspanning ga je dus toch op volle kracht vooruit. Het nadeel is dat de ondersteuning pas begint nadat de trappers een keer rond zijn geweest.
  • Een krachtsensor is juist gevoelig voor de hoeveelheid druk die je geeft op de trappers. Hoe meer druk je geeft, des te sneller ga je. Dit geeft een natuurlijker gevoel van fietsen.

Frame

Net als bij gewone fietsen kun je ook bij elektrische fietsen kiezen uit verschillende soorten frames. Er zijn heren- en damesmodellen. Een herenfiets heeft een horizontale stang, wat opstappen soms lastig maakt. Er gaan zelfs geluiden op om de traditionele bovenstang helemaal te laten verdwijnen omdat dit veiliger is. Ook zijn er modellen met een extra laag frame te krijgen, zodat je nog makkelijker kunt op- en afstappen.

Wat is nog meer belangrijk bij aanschaf van een elektrische fiets?

  • Gewicht: een elektrische fiets is veel zwaarder dan een gewone fiets. De accu en motor wegen minstens vijf kilo, maar vaak nog iets meer. Dus het zal lastiger zijn om je fiets die trap op te tillen. Motoren en accu’s worden steeds lichter, maar vooralsnog is het verschil nog goed voelbaar. Let daar dus op bij aanschaf van je e-bike.
  • Versnellingen: hoeveel versnellingen heeft de elektrische fiets? Je keuze hiervoor is afhankelijk van waar je de fiets het meest voor gaat gebruiken. In een heuvelachtig gebied of op zandwegen is het vaak handig om meerdere versnellingen te hebben. Op platte, verharde wegen heb je deze misschien niet nodig.

Maak een proefrit

Vergeet niet om uitgebreid de tijd te nemen om een proefrit te maken met de elektrische fiets die je op het oog hebt. Kijk of je de manier waarop de motor ondersteuning geeft prettig vindt en hoe de trapondersteuning bij je past. Test ook de versnellingen tijdens de proefrit en zoek als het even kan een heuveltje waar je tegenop kunt fietsen.

Fietsverzekering

Hoewel het altijd vervelend is als er iets gebeurt onderweg tijdens het fietsen, hoef je je met een fietsverzekering van Allianz Global Assistance geen zorgen te maken. Of je nu kiest voor een doorlopende verzekering of een die na drie jaar automatisch afloopt: je kunt er zeker van zijn dat je door een team van experts geadviseerd en geholpen wordt. Via de website kun je de premie voor jouw fiets berekenen en meteen een fietsverzekering afsluiten.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.