Prachtig uitzicht op de bergen vanuit de auto op een kalme weg

Wat ik van reizen heb geleerd

Vanaf het moment dat ik in augustus 2007 weer voet zette op Nederlandse bodem, wist ik dat ik nooit meer zou stoppen met reizen. In juni 2017 stapte ik weer het vliegtuig in voor een lange reis, om mijn honger naar reizen weer even te stillen. En, hoe cliché het ook klinkt: na deze reis kijk ik wéér met andere ogen naar de wereld. In dit artikel vertel ik je waarom.

Je stapt constant uit je comfortzone

In je tentje op de mooiste plekken slapen in bear country, hiken op een van de gevaarlijkste trails ter wereld, mountainbiken over boomstammen. Het zijn allemaal dingen die ik mezelf vorig jaar niet zag doen. Sterker nog: ik zwoer dat ik na kamperen in Yosemite nooit meer zou kamperen tussen de beren. Maar tijdens het reizen leer je dat je nergens komt als je niet zo nu en dan uit je comfortzone stapt. Of dat voor jou die mooie foto bij de Emerad Lakes in Nieuw-zeeland is na 11 uur hiken, of simpelweg wildkamperen. Het leven gaat om het testen van je limits. Als je een nieuwe baan wilt, als je voor jezelf wilt beginnen, of als je een nieuwe studie wilt gaan doen. Als ik geen tweede studie had gedaan, was ik nooit een eigen blog gestart en schreef ik nu niet over mijn reis op de Allianz Global Assistance blog.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

De eerste keer op reis met een van mijn beste vriendinnen vond ik spannend. Beide hadden we nog nooit gebackpacked. Ineens stonden we uren te wachten op de bus in Laos en regelden we zelf ons vervoer langs de oostkust van Australië. En dit jaar wisten mijn vriend en ik tijdens onze wereldreis ons prima te redden in China en Japan; landen waar slecht of geen Engels wordt gesproken en reden we met een bus in een land waar ze links rijden.
Kleine dingen in Nederland lijken ineens zoveel gemakkelijker. Irriteer je je aan de drukte bij de NS? Als je de trein in China overleeft, dan kun je elke trein aan, geloof me. Durfde je niet te rijden? Als je links hebt gereden is rechts een makkie. Kortom: reizen geeft je meer zelfvertrouwen.

Reizen hoeft niet duur te zijn

Het heeft even geduurd voordat ik eindelijk naar Japan en Hawaii ging, mede doordat ik niet genoeg geld had en omdat ik altijd hoorde dat het dure landen zijn. En yes, hoewel het dure landen zijn, zijn wij erachter gekomen dat het best wel meevalt. Natuurlijk zijn prijzen relatief, maar er zijn genoeg manieren om toch een beetje te besparen. En de mooiste dingen in het leven zijn gratis toch? Collect experiences not things.

Je waardeert het leven en de kleine dingen erin meer

Voor we op reis waren maakte ik me behoorlijk druk over mijn camera gear, wandelschoenen. Eigenlijk vooral over materialistische dingen.
Over de wereld reizen geeft je veel meer perspectief op het leven. Je ziet hoe mensen op straat leven, leert dat een zorgverzekering niet vanzelfsprekend is, hoe blij je iemand maakt met een euro, hoe aardbevingen en vulkanen het leven in een klap kunnen veranderen en hoe arme mensen dingen waarderen die jij misschien wel normaal vindt. Nee, Nederland is niet perfect, maar door reizen ben ik er wel achter gekomen dat we het pretty OK hebben en wat een luxe het is dat ik mijn familie thuis binnen een uur reizen kan opzoeken.

Reizen leert je dat het gras altijd groener is, ook op reis

Goedkope massages, lekker eten, tropische eilanden, wandelingen langs turquoise meren, wildlife spotten. Trefwoorden waar je thuis alleen maar van kan dromen. Maar eenmaal op reis – vooral als je langer op reis bent – beginnen ook de irritaties. Dat bounty eiland is voor ons nu alleen betaalbaar als we in een crappy bungalow met muggen slapen. In de meeste wc’s in China moet je gehurkt en kom je er nadien achter dat er geen toiletpapier is. Na 5 maanden heb je na al die noodles en rijst eigenlijk wel zin in lekker bruin brood (met fatsoenlijke kaas), een wc dat niet tot de nok gevuld is met ontlasting en wc papier, je eigen bed en face to face gesprekken met je vrienden binnen handbereik.

Ik denk dat reizen voor iedereen goed is. En dan heb ik het niet over een all-in vakantie naar Spanje. Kijk eens verder dan onze cultuur, bezoek andere culturen. Slaap eens niet in een duur hotel, maar bijvoorbeeld bij een kleine B&B van een local. Ga kamperen en neem minder spullen mee. Explore, en wie weet plof je thuis na het werk een keer niet op de bank neer.

Wat heb jij uit het reizen gehaald? Deel al jouw reiservaringen via Instagram met mij en Allianz Global Assistance via allianzassistnl en thelonedrifters.

{

Evelyn

Evelyn is sinds 6 juni 2017 met haar vriend op wereldreis. Ze hebben 3 jaar gespaard om de wereld over te gaan op zoek naar de tofste plekjes om te longboarden, surfen en de natuur in te gaan. Ze beginnen in West-Amerika, gaan daarna eilandhoppen (en surfen) in Hawaï, road trippen door Nieuw Zeeland en daarna zien ze wel waar the road takes them. Evelyn houdt van slow-travel, natuur en kustplaatsjes. Tijdens de wereldreis deelt ze haar ervaringen met de lezers van het blog van Allianz Global Assistance.