Decompressieziekte: dit zijn de symptomen en de behandeling

Decompressieziekte: wat is het en hoe voorkom je het?

Scubaduiken is voor veel mensen een fantastische ervaring. Of je nu de diepte opzoekt in de tropische zee of juist in koude wateren duikt: kunnen ademen onder water, zweven over de dieptes en de onderwaterwereld om je heen bekijken is een onvergetelijke ervaring. Je denkt er wellicht niet aan dat het grootste gevaar van duiken niet een haai of ander onderwatermonster is, maar decompressieziekte. Wat is decompressieziekte, hoe kun je het herkennen en voorkomen? Lees snel verder.

Wat is decompressieziekte?

Kort gezegd: als je te snel van een grote diepte naar de oppervlakte gaat heb je kans op decompressieziekte. Dit komt door de samenstelling van de lucht in het water: ons lichaam is gewend dat de lucht die we dagelijks inademen voor 80% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof bestaat. Onder water zijn deze verhoudingen anders. Hoe dieper je gaat, hoe hoger de druk op je lichaam. Door deze druk ontstaat een hoge concentratie aan opgeloste gasbellen. Als je te snel omhoog gaat, neem de druk snel af en komen de gasbellen vrij in je bloed en weefsel.

Symptomen van decompressieziekte

Bij de symptomen van decompressieziekte komt een hoop techniek kijken. Maar wat merk je hier eigenlijk van? De ernst varieert sterk. In milde gevallen krijg je hoofdpijn, voel je je wat duizelig of krijg je huiduitslag. In ernstigere gevallen krijg je gewrichtspijn, kun je spasmes krijgen en flauwvallen of zelfs overlijden aan de ziekte. De symptomen treden soms al op tijdens de duik of enkele uren later. De belangrijkste kenmerken van decompressieziekte zijn:

  • Hoofdpijn
  • Pijn in de spieren
  • Duizeligheid, misselijkheid, overgeven
  • Slapheid in de spieren
  • Jeuk, huiduitslag
  • Verminderd denkvermogen
  • Problemen met ademhalen
  • Verminderd gevoel in de spieren
  • Verminderde motoriek

Heb jij of je duikmaatje een van deze symptomen? Neem dan onmiddellijk contact op met een arts en vermeld ook de duiktijden en dieptes. Ga liggen en beweeg niet teveel, ook al voel je je beter en wacht je op het advies van een expert. Wees extra alert op de symptomen als je weet dat je tegen de grenzen hebt gedoken of misschien iets sneller naar de oppervlakte bent gegaan dan je bedoeling was.

Wat is de behandeling?

Als er sprake van is dat je decompressieziekte hebt, krijg je als patiënt vaak pure zuurstof toegediend. Hierdoor komt er geen nieuwe stikstof in je lichaam en kan het teveel aan stikstof makkelijker verdwijnen. Ook worden mensen met deze ziekte in een decompressietank geplaatst. De druk wordt hierbij langzaam weer op niveau gebracht en het teveel aan stikstof in het lichaam lost op en wordt weer uitgeademd.

Hoe kun je decompressieziekte voorkomen?

Voordat je je duikbrevet haalt moet je een theorie en praktijkexamen doen. Tijdens deze cursus leer je over je kleding en duiktank, maar ook veel over decompressieziekte. Met allerlei ingewikkelde tabellen leer je hoe lang je op welke diepte mag blijven, in welke snelheid je weer naar de oppervlakte mag en hoe diep je volgende duik kan zijn zonder ziek te worden. Deze tabellen leer je niet voor niets! Om veilig te duiken is het van belang dat je deze tabellen altijd serieus neemt. Drink daarnaast genoeg water voor de duik, wees in goede conditie en drink geen alcohol voor of direct na het duiken. Zorg dat je altijd genoeg lucht over hebt in je tank voor een veiligheidsstop en blijf dan ook ongeveer op dezelfde hoogte.

Vliegen na het duiken

Let ook extra goed op als je met het vliegtuig reist op een dag nadat je hebt gedoken. De tabellen voor decompressieziekte die je tijdens de cursus leert zijn gebaseerd op de druk op zeenniveau. In een vliegtuig zijn er andere verhoudingen waardoor je, als je te snel in het vliegtuig stapt na het duiken, alsnog decompressieziekte kunt oplopen!

Scubaduiken is een fantastische ervaring. Mocht je toch het gevoel hebben dat er sprake is van decompressieziekte, bel dan meteen een arts. Je kunt natuurlijk ook altijd bellen met de reisarts van Allianz Global Assistance. Als je een goede reisverzekering hebt, hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.