Wagenziekte: jonge vrouw wordt ziek tijdens rijden

Wagenziekte op reis – wat is het en wat kun je er tegen doen?

Ga je op vakantie met de auto of moet je een lange busrit maken om op je vakantiebestemming aan te komen? Dan is het erg vervelend als je last hebt van wagenziekte. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Misselijkheid, overgeven, duizelig zijn, zweten en hoofdpijn zijn een paar symptomen die komen kijken bij wagenziekte. Je komt er niet zomaar vanaf, maar er zijn wel een aantal manieren om de klachten te verlichten. Ik geef je een aantal tips hoe je toch ongeschonden je auto- of busrit doorkomt.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte is, net als zeeziekte en luchtziekte, een vorm van reisziekte. Het heeft alles te maken met je evenwichtsorganen: omdat je niet precies weet wanneer de auto van richting verandert, kunnen je hersenen de veranderende omgeving die je ziet vanuit de auto of bus, niet feilloos koppelen aan de bewegingen die je voelt. Je wordt hier helaas goed beroerd van. Gelukkig gaat het vanzelf weer over als je reis voorbij is.

Als je tips tegen zeeziekte zoekt, lees dan het artikel ‘Zeeziek? Vijf tips om zeeziekte te voorkomen en te behandelen’.

Symptomen van wagenziekte

Zit je in de auto of bus en vertoon je een van de volgende symptomen? Dan heb je grote kans dat je niet zomaar een griepje te pakken hebt, maar daadwerkelijk last hebt van wagenziekte: misselijkheid, braken, bleek zien, zweten, gapen, lusteloosheid, duizeligheid en hoofdpijn. Ook snel of diep ademhalen en slaperigheid behoren tot de verschijnselen van wagenziekte. Klachten worden erger als de horizon niet zichtbaar is, bijvoorbeeld als je niet naar buiten kunt kijken.

Wat kun je doen om wagenziekte te verminderen?

 • Gelukkig zijn er veel manieren om je wagenziekteklachten te verminderen of te voorkomen. Een aantal tips:
 • Ga niet op reis met een lege of hele volle maag. Zorg dat je vooraf een lichte maaltijd neemt;
 • Pauzeer regelmatig en drink water. Alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken verergeren wagenziekte;
 • Kauw op kauwgom;
 • Ga voorin of achterin in het midden zitten zodat je de weg ziet;
 • Ga niet lezen, schrijven en kijk niet op een beeldscherm. Hier word je nog beroerder van;
 • Kijk in de richting waarin je reist;
 • Zorg voor frisse, koele lucht;
 • Doe wagenziektebandjes om je polsen. Deze hebben een speciaal knopje, dat een lichte druk geeft op het P6 drukpunt aan je polsen. Hierdoor nemen de symptomen van wagenziekte af. De werking wordt niet gegarandeerd, maar het is altijd te proberen.

Grootmoederstips tegen wagenziekte

Wie gebruikt ze niet tegen kwaaltjes en andere dingen: grootmoederstips. De volgende handelingen zouden wagenziekte moeten verminderen. Let op: of het echt effectief is, weten wij ook niet. Maar proberen kan nooit kwaad!

 • Doe een watje in je oor: als je linkshandig bent, stop je een watje in je rechteroor en andersom. Zo kun je je evenwichtsorgaan ‘afleiden’;
 • Plak een pleister achter elk oor op het rotsbeen (daar zit het evenwichtsorgaan);
 • Eet een beetje gember voordat je reist
 • Neem een doorgesneden aardappel in je hand en doe het doorgesneden deel tegen je handpalm. Houd dit de gehele reis vast.

Medicatie bij wagenziekte

Heb je ernstige wagenziekteklachten en helpen de standaardtips niet? Dan zijn er eventueel medicijnen tegen wagenziekte:

Antihistaminica

Antihistaminica werken rustgevend. Je kunt er zelfs slaperig van worden. Middelen met antihistaminica zijn te koop bij de drogist en apotheek. Het zit onder andere in Primatour, Cinnarizine, Cyclizine en Meclozine.

Scopolamine

Scopolamine is een medicijn tegen misselijkheid en is verwerkt in pleisters. Je plakt deze pleisters 6 tot 15 uur achter je oor voordat je op reis gaat. Scopolamine werkt 3 dagen achter elkaar. Let op: dit middel is alleen geschikt voor mensen ouder dan 18.

Voordat je een van bovenstaande medicatietips gaat gebruiken, raadpleeg altijd eerst je huisarts!

Sluit een passende verzekering af

Bij ernstige wagenziekte is het altijd handig een dokter te raadplegen. Ook is het mogelijk om tijdens je vakantie te bellen met de reisarts van Allianz Global Assistance. Sluit een reisverzekering af met medische kosten en je hoeft je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.