Water filteren of kopen?

Water kopen, filteren of uit de kraan?

Lang geleden was ik nog een puber en zei ik tegen een glas water ‘ik ben toch geen vis?’. Na een paar jaar wereldreis is het onze lievelingsdrank en vaak onze belangrijkste behoefte van de dag. Op de fiets leven we een simpel leven met een paar eenvoudige keuzes. Waar slapen we, wat eten we en waar vinden we water?

We hebben geleerd dat water niet zomaar uit de kraan komt. In Zuid-Amerika kwamen we in dorpjes waar de waterkraan ’s middags werd afgesloten. We fietsten door landen waar niemand uit de kraan kan drinken. We zagen hele families soms kilometers wandelen naar een bron om een paar grote bidons te vullen. Daardoor vroegen wij ons af; wat is de beste manier om veilig en gezond water te vinden in het buitenland?

Uit de kraan

In bijna alle ontwikkelde landen is kraanwater drinkbaar en zelfs gezonder dan het water uit een fles. Waarom zou je een flesje kopen als het gratis uit de kraan komt en zelfs gezonder is? Ook in de minder ontwikkelde landen is het water vaak drinkbaar uit de kraan. Ernaar vragen is bovendien een uitstekende manier om een gesprek aan te knopen met de lokale bevolking.

Tip: wij vragen altijd of de lokale mensen uit de kraan drinken. Zo ja, dan doen wij het ook.

Kopen

De minst duurzame oplossing is water kopen. Vaak zijn het grote multinationals zoals Coca Cola en Nestlé die de waterindustrie in een land domineren. Het is een gratis grondstof en ze verkopen het met dikke winst. Soms verkopen ze het zelfs voor meer geld dan bijvoorbeeld cola. Bovendien levert het een grote afvalberg op met plastic afval. Toch is water kopen soms de enige oplossing om veilig water te drinken in minder ontwikkelde landen.

Tip: in de meeste landen drinken mensen uit 20 liter flessen die ze voor weinig geld kunnen vullen in een laadstation. Dit is een veel duurzamere manier omdat de fles hergebruikt wordt.

Uit de natuur

Op lage wandeltochten of kanotochten zijn we vaak ver weg van de bewoonde wereld. Dan kan je niet even bij een huis aankloppen en om water vragen. Het heeft daarentegen als voordeel dat je vaak rechtstreeks toegang hebt tot een waterbron die veelal niet vervuild is. Als het kan drinken wij daarom water uit een rivier of een meer. Het lekkerste is water uit de bergen, want dat zit vol met mineralen en is supergezond. En ja, we letten altijd goed op waar het vandaan komt.

Tip: drink alleen water van rivieren en meren waar geen afstroom van landbouwgrond, huizen of mijnbouw is.

Water filteren

Als we niet zeker zijn of het water 100% zuiver is, gebruiken we een filter. Dan doen we niet alleen tijdens lange wandelingen, maar ook in steden. We gebruiken een waterfilter dat 99,999% van de onzuiverheden en bacteriën filtert. Over de concentratie maken wij ons niet zoveel zorgen, want die filtert je lichaam zelf.  Het

Het filter is niet in staat om virussen en zware metalen te filteren. Dit kan in extreem kwetsbare gebieden vervelend zijn, maar je kan filterdruppels of tabletten gebruiken die ook de virussen doden. Het nadeel is dat de druppels en tabletten een vreemde smaak aan het water geven.

Tip: koken is de beste en veiligste manier om alle bacteriën en virussen te doden. Drie minuten koken volstaat om alles te doden, al beweren sommige survivalexperts dat zeven minuten het beste is. Tijdens onze reis koken we onze pasta vaak in ongefilterd water omdat we weten dat het kookproces alle virussen en bacteriën doodt.

Andere artikelen van WeLeaf:

{

Zoë en Olivier – WeLeaf

Op eigen kracht de wereld rondreizen. Dat is wat Zoë en Olivier doen. Door te hiken, kanoën en fietsen trotseren zij de elementen. En via dit gastblog delen zij hun ervaringen. Meer avonturen en tips vind je op WeLeaf.nl. Of kijk voor foto’s, films en de laatste updates naar WeLeaf op Instagram, Facebook of YouTube.