Boetes tijdens het fietsen

Welke boetes kun je krijgen op de fiets?

Jaarlijks worden er meer dan € 9 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Hierbij denk je al snel aan automobilisten die te hard rijden of aan parkeerboetes. Maar ook op de fiets heb je kans op flinke boetes krijgen als je je niet aan de regels houdt. Als fietser kun je voor maar liefst 53 verschillende overtredingen op de bon geslingerd worden. Lees hier de meest opvallende boetes voor fietsers.

Fietsers in het verkeer

Als fietser word je gezien als een zogenaamde ‘zwakkere verkeersdeelnemer’. Dit betekent dat je in vergelijking met een auto kwetsbaar bent en minder goed beschermd bent tegen bijvoorbeeld slecht weer, een slecht wegdek of de hoge snelheid van andere automobilisten. Om die reden heb je als fietser vaak een betere uitgangspositie voor de aansprakelijkheid als je betrokken raakt bij een ongeluk. Toch zijn er ook een hoop regels waar je je als fietser gewoon aan moet houden.

Appen op de fiets

Op dit moment is het nog niet verboden om te appen, muziek te luisteren of te bellen op de fiets. Vanaf 1 juli 2019 gaat dat naar alle waarschijnlijkheid veranderen. Vanaf dan mag je geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Je mag dus niet meer navigeren, berichten sturen of muziek uitzoeken terwijl je fietst. Doe je dit toch en de politie ziet je? Dan ploft er een paar dagen later een boete van € 95 op je deurmat.

Eisen aan de fiets

Net als een auto moet ook je fiets aan veiligheidseisen voldoen. Zo moet deze bijvoorbeeld beschikken over een bel. Volgens de wet kun je een boete krijgen van € 35 als je geen bel hebt of als deze stuk is. Ook de rest van je fiets moet in orde zijn. Voor een fietsframe dat in slechte staat verkeert kun je een boete krijgen van € 55. Een stuur dat niet goed is kan je zelfs € 90 kosten. Als je kijkt naar de fietsen in grote steden als Amsterdam en Utrecht kom je al snel tot de conclusie dat de politie zeker niet alle fietsen controleert deze zaken.

Andere boetes die te maken hebben met het onderhoud van de fiets:
– Slechte of kapotte remmen: € 55
– Trappers stuk: € 55
– Geen reflectie op je trappers of wielen: € 35

Eisen aan de bestuurder

Als fietser moet je ook aan bepaalde eisen voldoen. Een belangrijke eis is dat je niet onder invloed van alcohol op de fiets stapt. Als je meer dan 0,54 promille blaast dan kun je een gevaar voor andere weggebruikers zijn en kost het je € 100 als je wordt aangehouden. Je bent verplicht mee te werken aan een alcoholcontrole. Doe je dit niet? Ook dan kun je een boete verwachten. Er zijn ook eisen voor je fietsgedrag. Je moet bijvoorbeeld richting aangeven door je arm uit te steken. Als je dit vergeet te doen dan kan een oplettende politieman je € 35 laten betalen.

Verkeersregels en boetes

De belangrijkste verkeersregel op de fiets is misschien wel het rijden door rood licht. Hiervoor gelden stoplichten, maar ook de spoorwegovergangen van een brug of trein. Als je toch door rood rijdt, kan je dat € 90 kosten. Mocht je onverhoopt met je fiets op de snelweg belanden dan kost je dit maar liefst € 140. Ook is het belangrijk dat je rechtst houdt: op het midden van de weg fietsen kan je € 90 gaan kosten.

Andere boetes die je kunt krijgen als je verkeersregels overtreedt:
– Geen voorrang verlenen op een zebrapad: € 140
– Niet opvolgen van aanwijzingen van een verkeersregelaar: € 140
– Door doorgetrokken streep fietsen: € 90
– Fietsen op de busbaan: € 55

Verkeersborden

Als fietser moet je je aan de verkeersregels houden en de verkeersborden opvolgen. Een ‘niet parkeren’ bord geldt ook voor fietsers. Zet je je fiets toch neer op een plek waar dit verboden is, dan riskeer je een boete van € 35. Doorrijden bij een stopbord, kost je bijvoorbeeld € 90.

Andere boetes die je kunt krijgen als je de verkeersborden niet juist opvolgt:
– Boete voor het negeren van een bord die de rijrichting aangeeft: € 35 tot 55.
– Een weg of straat inrijden waar dit verboden is: € 35.

Handhaving

Hoewel al deze regels bedoeld zijn om de veiligheid alle weggebruikers te vergroten, krijg je misschien niet veel zin meer om te gaan fietsen. Toch valt de handhaving in de praktijk vaak wel mee. In Nederland beboeten we het meest op het ontbreken van licht en door rood fietsen. Als je wilt weten hoe het er in met de auto in het buitenland aan toegaat, lees dan ‘Verkeersboetes in het buitenland‘.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.