Een wereldreis als relatietest

Een wereldreis als relatietest

Op 30 september draaiden we de sleutel om van een knus vakantiehuis in het westen van Zweden. Het is een symbolische handeling die veel betekent voor ons. Exact vier jaar geleden draaiden we de sleutel van ons appartement in Amsterdam dicht, gooiden de sleutel in de brievenbus van de buurjongen en vertrokken voor onbepaalde tijd op wereldreis.

Vier jaar later hebben we de laatste meters op eigen kracht afgelegd en draaien de sleutel om voor de start van ons volgende project in dit bijzondere avontuur. We starten met het schrijven van een boek over onze reis. ‘We’ klinkt zo vanzelfsprekend, maar toen we in 2016 vertrokken wisten we dat de reis een serieuze relatietest zou zijn.

Voor de reis was Zoë professioneel topsporter en verhuisde daarvoor naar Amsterdam. Olivier bleef in Rotterdam en we zagen elkaar eenmaal in de week, vaak naast het rugbyveld. Plots zouden we 24/7 bij elkaar zijn, zonder andere mensen, in uitdagende omstandigheden. Het was een drastische verandering in onze relatie die we beiden erg spannend vonden. “Ben je niet bang dat je relatie stuk gaat onderweg?” was één van de meest gestelde vragen aan Zoë door haar vriendinnen. Vier jaar later kennen we het antwoord op de relatietest. Geslaagd met vlag en wimpel.

Drie belangrijke lessen van een wereldreis

Spreek verwachtingen uit.

Voordat we op reis vertrokken, hebben we vaak nagedacht over de reis. Een paar maanden voor vertrek trokken we de Biesbosch in voor een brainstorm. We namen een groot vel papier en schreven in het midden ‘de wereldreis is voor mij…’. We deden dat afzonderlijk, maar veel van de dingen die we opschreven kwamen overeen bij elkaar. Toch waren er verschillen die we niet wisten van elkaar. We leerden die middag over de verwachtingen van elkaar en trokken daar toen al enkele belangrijke punten uit die we tijdens de reis konden tegenkomen. Als bijvoorbeeld één van ons behoefte had om een deel alleen te reizen, stonden we daar beiden voor open.

Los irritaties onmiddellijk op.

De afgelopen vier jaar hebben we elkaar leren kennen in de mooiste en moeilijkste momenten. We zijn elkaars reismaatje en partner, waar we ieder moment samen mee doorbrengen. Irritaties zijn doodnormaal, maar omdat je alles samen doet en je iedere dag op een vreemde plek bent, hebben we alleen elkaar. Een irritatie laten escaleren, weglopen van een ruzie, het niet uitpraten en een paar dagen boos zijn, is niet de oplossing.

Doordat we zo intensief samen leefden, leerden we heel snel kleine irritaties herkennen. We hebben geleerd om deze zo snel mogelijk op te lossen, voordat de irritaties uitmonden in een ruzie waarvan je het begin niet meer weet. Onze eigen fout toegeven en excuses kunnen aanbieden, is daarbij de sleutel. Dat ging soms moeizaam in het begin, maar we leerden snel. De irritaties verdwijnen niet, vooral in moeilijke momenten als we afzien, het koud hebben, hongerig zijn, er weer een lekke band is of het een hele dag regent. Het verschil is dat we er geen ruzie over maken, maar de irritatie snel uitwissen en samen een uitdaging maken van de moeilijke momenten.

Zorg voor een gezamenlijk doel.

Olivier’s broer maakte twee weken geleden een einde aan de relatie met zijn vriendin. Ze hadden het fijn samen, maakten weinig ruzie, maar hij kon zich de toekomst met haar niet voorstellen. “We zijn toch verschillend in de dingen die we willen” zei hij eerlijk aan de telefoon. Zoë en ik zijn ook verschillend in heel wat dingen, maar we hebben een heel sterk gezamenlijk doel in ons leven.

Toen onze relatie nog jong was, leefden we ieder ons eigen leven met onze persoonlijke doelen. Een gezamenlijk doel kwam er nauwelijks in voor en stond zeker niet op de eerste plaats. De wereldreis heeft ons de kracht van een gezamenlijk project geleerd. Een project waar we beiden voor willen gaan, een toekomst in zien, samen met de andere. We hebben nog steeds onze persoonlijke doelen, en die krijgen de ruimte, maar die passen ook in onze gezamenlijk toekomst.

Conclusie

Uiteindelijk komt het allemaal neer op één ding: communicatie. Vertellen wat je denkt, verwachtingen uitspreken, luisteren naar elkaar en samen naar oplossingen zoeken.

Bekijk ook de drie voorgaande blogs over de wereldreis van WeLeaf:

WeLeaf: Zoë en Olivier op wereldreis

Zoë en Olivier – WeLeaf

Op eigen kracht de wereld rondreizen. Dat is wat Zoë en Olivier doen. Door te hiken, kanoën en fietsen trotseren zij de elementen. En via dit gastblog delen zij hun ervaringen. Meer avonturen en tips vind je op WeLeaf.nl. Of kijk voor foto’s, films en de laatste updates naar WeLeaf op Instagram, Facebook of YouTube.