Prijzen stijgen, maar gaat de luxe van hotels mee?

Cijfers uit de hotelsector: wereldwijd stijgen de prijzen.

Volgens het  jaarlijkse Hotel Price Radar-rapport van de HRS-groep, heeft de wereldwijde hotelsector in 2017 te maken gehad met prijsstijgingen. In Frankrijk bleven de prijzen relatief stabiel ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl in de rest van de wereld  de prijs voor een hotelovernachting steeg met duizelingwekkende getallen.

Het Hotel Price Radar-rapport van 15 januari is een uitgave van HRS Global Hotel Solutions. Wereldwijd biedt HRS haar klanten “end-to-end” hotelmanagement software.

Frankrijk: matige stijgingen, behalve in Montpellier

Twaalf Franse steden zaten dit jaar in de Hotel Price Radar. Zes daarvan zagen de prijzen dalen en bij vier stegen de prijzen tussen 2016 en 2017 met gemiddeld 1,9%.

Met een prijsstijging van 39,8% heeft Montpellier het record in handen. Met een gemiddelde prijs van € 130,- voor een hotelovernachting, is Montpellier de op één na duurste stad van Frankrijk. Op nummer één staat Parijs met een gemiddelde prijs van € 136,- per nacht (+3% t.o.v. het jaar ervoor). In Marseille werd een hotelovernachting 17,2% goedkoper met een gemiddelde prijs van € 77,- per nacht.

Een toename van 5% in de meeste Europese steden

Van 21 Europese steden toonde het HRS-rapport aan dat er in 18 daarvan prijsstijgingen waren. In Londen stegen de prijzen met 2,9% tot een gemiddelde prijs van € 117 per nacht. Dezelfde prijs per nacht geldt in Zürich, waar de prijs met 1,7% toenam. In Praag, Moskou en Madrid stegen de prijzen het meest. Hoewel je in Praag € 84,- per nacht betaalt, is dat 12% meer dan het jaar ervoor ( € 75,- in  2016). In Moskou stegen de prijzen met 10,3% naar € 96,- en in Madrid met 10,1% naar € 109,- per nacht.

In de goedkoopste stad van Europa, in Istanbul, stegen de prijzen met 4% naar een prijs van € 78,- per nacht. Oslo, waar de prijzen in 2015 nog dramatisch stegen met ruim 44%, was dit jaar een daling te zien van 2,9%.

Wereldwijde toename: met Toronto aan de top

In de hele wereld stegen volgens de Hotel Price Radar de prijzen. In 11 steden werden de prijzen verhoogd en in acht steden verlaagd. Met gemiddeld € 250,- per nacht (+ 4,2%) is New York nog steeds de duurste stad, gevolgd door Washington met € 230,- per nacht (+5,5% t.o.v. het jaar ervoor).

Toronto beleefde de hoogste prijsstijging. Mogelijk als gevolg van de 150ste verjaardag van de Canadese onafhankelijkheid, stegen de prijzen met 30,6% tot € 158,- per nacht. Azië nam de prijs in ontvangst voor de grootste prijsdaling. In Seoul werden de prijzen verlaagd met 25% naar € 125 per nacht. In Tokio en Singapore waren de prijsdalingen respectievelijk 5,8% en 6,4%. Je betaalt voor een hotelovernachting in Tokio gemiddeld € 180,- per nacht en in Singapore kost een overnachting je gemiddeld € 160,- per nacht. Zowel Tokio als Singapore staan in de lijst van ’s werelds duurste steden.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.