Winterbanden voor de fiets

Winterbanden voor de fiets

Als het even kan pak ik de fiets om boodschappen te doen. In de winter is dit lastiger. Zeker wanneer sneeuw en gladheid de fietspaden onbegaanbaar maken. Wist je dat er, net als voor de auto, winterbanden voor de fiets verkrijgbaar zijn?

Wat is een winterband?

Een winterband voor je fiets heeft ander rubber dan een gewone band. Er zijn drie grote verschillen in het rubber van winterbanden.

  • Stroefheid: het rubber van een winterband is veel stroever dan een zomerband. Dit zorgt ervoor dat je meer grip hebt en op een bevroren ondergrond en niet wegglijdt als je remt.
  • Temperatuur: normale banden worden bij temperaturen onder nul hard. Dit zorgt voor weinig grip op de weg en de kans op uitglijden is dan groot. Het rubber van een winterband blijft elastisch, ook als het vriest. Hierdoor ontstaat een groter contactoppervlak waardoor je meer grip hebt.
  • Profiel: een winterband heeft doorgaans meer profiel zodat sneeuw en ijs makkelijker van de band afglijden.

Soorten winterbanden voor de fiets

Er zijn verschillende winterbanden voor je fiets verkrijgbaar. Deze banden zijn onder te verdelen in drie soorten:

  1. Band met profiel: Op veel winterbanden vind je inkepingen in de profielblokken, zogenaamde ‘lamellen’. Deze zorgen voor meer grip bij het wegfietsen en remmen. Tijdens het fietsen vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort grijpers op de ondergrond. Met een lamellenprofiel heeft de winterband tot 70% meer grip dan een zomerband.
  2. Band met zij-spikes: Als je te maken hebt met veel sneeuw en ijs kun je voor een winterband met spikes aan de zijkanten kiezen. Je kunt deze band gebruiken op zowel gladde ondergronden als op asfalt. Op asfalt is het belangrijk dat je banden goed opgepompt zijn, zodat alleen het midden van de band de weg raakt. Wordt het gladder, dan laat je wat lucht uit de banden lopen en raken de spikes de ondergrond. Daardoor heb je meer grip op een besneeuwde weg.
  3. Band met spikes aan de zij- en onderkant: Er zijn ook winterbanden die spikes hebben op zowel de zijkanten als in het midden van de band. Deze bieden zonder twijfel de meeste grip op gladheid en sneeuw maar zullen op asfalt snel slijten. Nederland heeft over het algemeen milde winters en daarom zul je deze banden waarschijnlijk niet vaak nodig hebben.

Hoe kies je de juiste winterband?

Winterbanden voor de fiets hoeven niet duur te zijn. Ze gaan meerdere winters mee en je kunt er veiliger op fietsen in koude temperaturen. Mocht je echt op de kosten willen letten, dan kan je overwegen om alleen het voorwiel te voorzien van een winterband. Als je niet weet welke winterband het meest geschikt is voor jou, vraag dan advies bij een fietsenwinkel.

En als je dan winterbanden onder de fiets hebt zitten, dan moet je deze fietsroutes echt fietsen: ‘Vijf fietsroutes in de winter‘.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.