Veilig aankomen in winterweer op je bestemming

Winterweer: hoe kom je veilig aan op je bestemming?

Met de kerstvakantie in zicht dromen veel mensen weer van de wintersport die dichterbij komt. In gedachten sta je misschien al bovenaan de piste, klaar om op je ski’s naar beneden te zoeven. Voor het zover is moet je nog op je wintersportbestemming zien te raken. Rijden in sneeuw en ijs kan best gevaarlijk zijn, zeker in de bergen. Daarom lees je hier tips om je goed voor te bereiden op winterweer. Dan kun je zonder problemen op je bestemming aankomen.

Autocheck

Check je auto voordat je vertrekt. Laat je auto door de garage winterklaar maken en controleer de bandenspanning, accu, verwarming, olie, remmen en de ruitenwissers. Zorg dat de koelvloeistof beschikt over antivries en dat geldt ook voor de ruitenwisservloeistof. Denk ook aan winterbanden, deze zullen zeker van pas komen.

Afstand houden

In Duitsland hanteert men het principe van ‘halber Tacho’. Dat wil zeggen dat je minstens de helft van je snelheid als afstand tot het volgende voertuig moet houden. Bij 100 km/u is dat 50 meter. Een alternatief dat hetzelfde resultaat geeft: houd twee seconden afstand tussen jou en het volgende voertuig. Rijdt de buurman voor je langs een object? Dan moet jij daar twee seconden later pas voorbij rijden. Tel langzaam met behulp van “één Mississipi, twee Mississipi…”.

Vooruit kijken

In het wielrennen is het een belangrijk gezegde; “Kijk waar je naartoe gaat, niet waar je dreigt te vallen”. Als je ver vooruit kijkt, dan stuur je vanzelf in de juist rijrichting.

Rem voorzichtig

Winterweer zoals hagel, sneeuw en soms ook regen, beïnvloedt de remafstand. Hoe gladder het is, des te langer duurt het voordat je stilstaat. Op gladde wegen is de belangrijkste sleutel om de snelheid te minderen, voldoende afstand te houden en voorzichtig te remmen. De helft van de snelheid die je bij normaal weer zou rijden wordt aanbevolen is een veilige snelheid bij glad weer.

Toch kan het gebeuren dat je hard moet remmen. Laat dan het antiblokkeersysteem (ABS) zijn werk doen. Houd de rem ingetrapt. Je auto kan gaan trillen, maar dat is prima. Ga niet pompend remmen, dan hef je de werking van het ABS op.

Houd de bandenspanning op peil

Bij koud weer wordt de spanning in je banden lager. Te weinig bandenspanning zorgt ervoor zorgen dat je auto minder snel reageert en je meer moeite hebt met sturen. Als je rijdt in koude temperaturen, controleer voor aanvang en bij elke stop de bandenspanning.Vul deze aan als het nodig is.

Zout en zand

Zand en zout zorgen ervoor dat wegen veilig berijdbaar zijn bij winterweer. Door zout te strooien hecht sneeuw niet aan het asfalt en ontstaat er geen ijsvorming op de weg. Als de temperaturen echt laag worden, wordt er vaak zand gestrooid. Omdat zand niet smelt zorgt het voor extra grip op gladde wegen. Pas extra op als je in de buurt van sneeuwploegers of zand- en zoutstrooiers rijdt. Ze rijden vaak op een laag tempo en het inhalen kan levensgevaarlijk zijn. Houd afstand en haal alleen in als het echt veilig is.

Hier een aantal tips die je kunnen helpen veilig over besneeuwde wegen te rijden:

  • Trek altijd langzaam op. Test je remmen en de grip op de weg door, zeker in het begin, langzaam te remmen en te sturen. Rem op tijd als je iets ziet, door de langere remweg, heb je minstens drie keer zoveel tijd nodig om stil te staan.
  • Zorg ervoor dat je winterbanden of sneeuwkettingen bij je hebt. Voor echt besneeuwde wegen in de bergen zijn kettingen het meest effectief.
  • Pas je snelheid aan. Je snelheid halveren is de allerbelangrijkste tip bij rijden in winterweer. Hoe langzamer je rijdt, des te meer controle heb je als je onverwacht moet remmen.
  • Rem en stuur voorzichtig. Als je stopt, probeer dan te voorkomen dat je het stuur veel beweegt en trap de rem langzaam in. In bochten kun je beter het gas loslaten en weer gas geven als de bocht uitkomt.
  • Houd de ramen schoon. Goed zicht is extreem belangrijk. Ontdooi de ruiten en begin niet met rijden voordat de ramen helemaal schoon zijn.
  • Wees alert. Kijk ver voor je uit en let op veranderingen in of op het wegdek. Op een brug kan sneeuw soms een tijd blijven liggen en in schaduwrijke stukken is het gladder dan stukken waar de zon schijnt.

Sluit een goede reisverzekering af

In winterweer heb je extra kans om voor vervelende verassingen te komen te staan: een lege accu, kapotte ruitenwissers of een niet werkende radiator. Daarom het slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Met de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance met dekking SOS Autohulp wordt je altijd geholpen als je onverwacht stil komt te staan. Een team van experts staat dan voor je klaar om je weer snel op weg te helpen.