World Cleanup Day

World Cleanup Day

Op 19 september vond de jaarlijkse World Cleanup Day plaats. Op deze dag gingen meer dan 20 miljoen mensen uit 180 verschillende landen naar buiten om zwerfvuil op te ruimen. 

Het ontstaan van World Cleanup Day

In 2008 organiseerde Estland de eerste landelijke opruimactie. Op die dag ruimden 50.000 Estlanders in ruim vijf uur al het zwerfvuil in hun directe omgeving op. Via social media gingen foto’s van deze actie de wereld over en in de jaren daarna breidde het initiatief zich steeds meer uit.

Inmiddels is de World Cleanup Day een wereldwijde organisatie met miljoenen vrijwilligers in meer dan 180 landen. In Nederland wordt de dag georganiseerd door de Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon.

Waarom is deze dag nodig?

Het afval dat wij als mensen produceren is een groot probleem. Vooral plastic, dat jarenlang in de natuur kan blijven liggen, zorgt voor een grote belasting op het milieu. De World Cleanup Day geeft iedereen de gelegenheid om één dag per jaar gezamenlijk aan de slag te gaan om afval op te ruimen. Het idee erachter is dat als iedereen een dag van het jaar gebruikt om zijn eigen leefomgeving op te ruimen er minder zwerfvuil op de wereld is.

Wat gebeurt er precies?

World Cleanup Day vindt jaarlijks plaats op de derde zaterdag van september . De dag begint in Nieuw Zeeland en eindigt, 36 uur later, op Hawaï. Gezinnen, bedrijven, regeringen en organisaties worden aangemoedigd om deel te nemen aan opruimacties en om oplossingen te vinden om beter met het afvalprobleem om te gaan. Kijk op WorldCleanupDay.nl om te zien welke initiatieven er bij jou in de buurt zijn.

Afvalonderzoek

Naast opruimen is het in kaart brengen van het opgeruimde afval een belangrijk doel van de World Cleanup Day.

Welke verpakkingen komen het meeste voor in het milieu? Hoe komen ze daar terecht en wie zijn de producenten van deze verpakkingen? De antwoorden op deze vragen en meer zijn belangrijk om het probleem effectief te bestrijden.

Met de Litterati-app van World Cleanup Day maak je tijdens het opruimen foto’s van het afval dat je vindt. De informatie van alle deelnemers wordt gekoppeld en op die manier is het mogelijk om meer informatie te krijgen over het zwerfvuilprobleem en hoe dit aan te pakken. Wereldwijd zijn op deze manier al meer dan vier miljoen afvalitems vastgelegd.

Hoe doe je mee?

Heb je de editie van dit jaar gemist? Volgend jaar, op 18 september 2021, kan je gewoon weer meedoen. Probeer in de tussentijd de verspreiding van afval zoveel mogelijk tegen te gaan en lees je alvast in over over de plasticsoep.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.