Zakelijke fietsverzekering

Zakelijke fietsverzekering: hoe zit het precies?

Eén van de voordelen van de fietsverzekering van Allianz Global Assistance is dat woon-werkverkeer is meeverzekerd. Daarvoor hoef je de fiets niet per se te verzekeren met een zakelijke fietsverzekering. Waar zakelijk gebruik van de fietsverzekering wél voor is bedoeld, vertel ik je hier.

Het liefst ga ik op de fiets van en naar mijn werk. Dat geeft een heerlijk gevoel en ik begin mijn dag daardoor met veel energie. Voor mij is het dé manier om voor en na werk sportief bezig te zijn. De laatste tijd valt het mij op dat vrienden en kennissen vaker vragen of woon-werkverkeer een reden is om de fiets zakelijk te verzekeren. Wellicht komt het doordat de overheid sinds 1 januari 2020 de leasefiets stimuleert en mensen meer met de fiets naar werk gaan.

Bij Allianz Global Assistance valt woon-werkverkeer onder particulier gebruik. Je hoeft dus géén zakelijke fietsverzekering af te sluiten als je de fiets gebruik om tussen thuis en werk te pendelen. Wil je wél een zakelijke fietsverzekering afsluiten? Op de zakelijke fietsverzekering-pagina vind je meer informatie en kan je gemakkelijk je premie berekenen.

Wanneer heb ik een zakelijke fietsverzekering nodig?

De meeste fietsverzekeraars gaan ervan uit dat je de fiets alleen privé gebruikt. Steelt iemand je fiets tijdens een werkbezoek, dan krijg jij géén vergoeding. Wanneer je de fiets zakelijk gebruikt, heb je een bijpassende fietsverzekering nodig.

Zakelijk gebruik van de fiets betekent dat je de fiets gebruikt voor het uitoefenen van je beroep of werkzaamheden. Met andere woorden, je gebruikt de fiets voor je werk. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je bent een fysiotherapeut die huisbezoeken doet en fietsend patiënten bezoekt.
  • Als ondernemer stel je een fiets beschikbaar aan je medewerkers om tijdens het werk te gebruiken
  • Je bent een freelancer die werkt met werkgevers op verschillende locaties. Op je fiets bezoek je deze werkgevers en je werkt op locatie.

Uitzonderingen op zakelijk gebruik

Niet elk fietsgebruik is te verzekeren met een fietsverzekering bij Allianz Global Assistance. Momenteel zijn de volgende vormen van zakelijk gebruik uitgesloten:

  • Fietsen die worden ingezet voor fietsverhuur aan klanten.
  • Fietsen waarmee post, pakketten en maaltijden worden bezorgd.
  • Fietstaxi’s en andere vormen van fietsvervoer waarmee andere personen worden vervoerd.

Als je de fiets gebruikt voor één van de bovengenoemde drie situaties, dan kan je de fiets niet zakelijk verzekeren.