Vrouw ziek op zee

Zeeziek? Vijf tips om zeeziekte te voorkomen en te behandelen

Ga je binnenkort eilandhoppen op de Griekse eilanden? Een dagje zeilen op de Noordzee? Of op een cruise naar de Caraïben? Als je gevoelig bent voor zeeziekte dan kan je boottrip letterlijk in het water vallen. Gelukkig kun je zeeziekte voorkomen. In dit artikel geef ik vijf tips om zeeziekte te voorkomen en te behandelen!

Wat is zeeziekte?

Net als bij autoziekte, raakt je evenwichtsorgaan verstoord bij zeeziekte. Omdat jij stil staat, maar alles om je heen beweegt, krijg je een raar gevoel en kun je gaan zweten, duizelig en slaperig worden. Vaak voel je je misselijk en soms moet je overgeven. Gelukkig kun je wat tegen zeeziekte doen. Hier lees je vijf tips.

1. Neem medicatie

Voordat je op reis gaat is het slim om langs de huisarts te gaan die medicatie voorschrijft tegen zeeziekte. Vaak kun je deze medicatie ook in het buitenland bij een apotheek of arts halen. Deze middelen zijn vaak iets minder sterk, maar helpen ook als je zeeziek wordt.

2. Probeer het op de natuurlijke manier: gember

Wil je liever geen pillen nemen om zeeziekte te voorkomen? Probeer dan eens gember. Dit kan helpen om je minder zeeziek te voelen. Neem bij voorkeur wat gember in poedervorm, zo’n 12 tot 14 uur voordat je aan boord gaat.

3. Let op wat je drinkt

Wanneer je niet genoeg drinkt, kun je last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Deze versterken misselijkheid. Dit geldt ook voor alcoholische en koolzuurhoudende dranken. Bewaar deze voor als je weer aan land bent.

4. Ga niet aan boord met een lege maag

Ga niet varen voordat je gegeten hebt. Vaak denken mensen dat het beter is om niet te eten om misselijkheid te voorkomen. Niets is minder waar. Het is beter om toch wat voedsel in je maag te hebben. Eet een lichte maaltijd, vermijd vet en neem geregeld een kleine snack tussendoor.

5. Kies de juiste plek op het schip

Als je aan boord op de goede plek zit, dan kun je veel ellende besparen. Wanneer je een cruise plant, kies dan voor een zo groot mogelijk schip, dat deint minder op de golven dan een kleinere boot. Boek ook een kamer in het midden van het schip omdat je de golven daar minder voelt dan aan de uiteindes. Als je je misselijk voelt, probeer dan wat te slapen: je zult je vast beter voelen als je wakker wordt.

Als je tijdens een korte reis last krijgt van zeeziekte, ga dan op het dek staan. Kijk niet naar de golven, maar focus je op een vast punt aan de horizon. Probeer mee te deinen met de bewegingen van de boot, en de misselijkheid zal dan waarschijnlijk afnemen.

Gaat de misselijkheid niet voorbij?

Mocht de misselijkheid niet over gaan en blijf je je ziek voelen, vraag dan advies aan een dokter. Je kunt natuurlijk ook altijd bellen met de reisarts van Allianz Global Assistance. Als je een goede reisverzekering hebt met medische kosten, dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.

 

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.