Olivier van WeLeaf vertelt hoe zeeziekte gevaarlijk kan zijn

Is zeeziekte gevaarlijk?

Met een zeilboot oversteken van Europa naar Zuid-Amerika leek ons wel wat. Totaal onervaren en misschien een beetje naïef begonnen we aan een lange zoektocht naar een zeilboot die ons mee wilde nemen. ‘Zijn jullie gevoelig voor zeeziekte?’ vroegen de kapiteins in spe ons. ‘Geen idee, maar we denken van niet’ zeiden we overtuigd, ‘we hebben nog nooit gezeild’.

Een paar maanden later bleek dat Olivier hypergevoelig is voor zeeziekte, terwijl Zoë zonder problemen op de zeilboot vertoeft. Eigenlijk hadden we het kunnen weten. Olivier is heel gevoelig voor wagenziekte en wilde busritten. Zeeziekte, ook wel kinetose of reisziekte genoemd, is een verstoring van het evenwichtsorgaan. Dat raakt helemaal in de war omdat onze ogen vertellen dat de wereld niet beweegt, terwijl het evenwichtsorgaan voelt dat alles schommelt. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, terwijl anderen er nooit aan wennen. Maar is het gevaarlijk, want zeeziekte is een bewegingsstoornis en geen echte ziekte?

Misselijk en overgeven

Wij stapten aan boord van de zeilboot. Vastberaden om niet ziek te worden.. Het eerste uur is er geen vuiltje aan de lucht, maar dan kleurt het gezicht van Olivier langzaam wit. De misselijkheid bouwt zich verder op totdat zijn maag de inhoud aan de vissen voert. Na het overgeven voelt het lichaam zich een stuk beter, maar dan bouwt de cyclus zich gewoon weer opnieuw op. Er was één tocht waarbij Olivier tien keer heeft overgegeven in twaalf uur tijd. Pas dan realiseren we het gevaar van de stoornis. Het lichaam dehydrateert en verliest belangrijke voedingsstoffen. Tijdens de eerste zeilweek, van Gran Canaria naar Kaapverdië, kon Olivier amper eten en drinken. Hij verloor zes kilogram lichaamsgewicht en was fysiek uitgeput. Hij besloot om af te stappen. De gedroomde Atlantische oversteek zou minimaal veertien dagen duren. Daar ga je niet dood van, maar het brengt wel je lichaam in gevaarlijke ongezonde staat.

Mentaal gevaarlijk

Wat een fantastische zeilervaring zou worden, werd een nachtmerrie. Bij wagenziekte kan je even stoppen aan de kant van de weg om een frisse neus te halen. Dan verdwijnt de misselijkheid snel. Maar een zeilboot kan niet ‘even’ stoppen. De frisse zeelucht helpt niet en er lijkt geen uitweg mogelijk. De eerste drie dagen ben je fysiek ziek, maar daarna wordt het mentaal. Er bestaat een mooi gezegde:

“Eerst ben je zo ziek dat je bang bent dat je gaat sterven, daarna ben je zo ziek dat je bang bent dat je blijft leven”

Op een bepaald moment zei Olivier ‘ik spring van de boot af’. Het was geen grapje, maar heel serieus. Hij kraakte mentaal, wilde naar huis en de hele wereldreis kon hem gestolen worden. Pas weken na het zeilen kwam de reishonger langzaam terug. De gedachte aan een zeilboot doet Olivier nog steeds duizelen en blijft veel langer hanger dan de fysieke ongemakken.

Remedies tegen zeeziekte

Gelukkig is Olivier een extreem geval. Want bij de meeste mensen past het lichaam zich na een paar dagen aan. Met de juiste voorbereiding kan je de kans op zeeziekte heel erg verkleinen, maar een wondermiddel bestaat niet. Een ervaren zeiler vertelde ons dat er vier basisfactoren zijn die je moet voorkomen; honger, angst, koude en vermoeidheid. Goed en gezond eten, geen alcohol, goed slapen, de juiste kleding en vertrouwen in een goede afloop zijn de basis ingrediënten voor een geslaagde zeiltocht.

Pilletjes, gember en armbandjes

Er bestaat een heel allegaartje aan producten om zeeziekte tegen te gaan. Er zijn oude zeemanstips zoals gember, vettig eten of water met bakpoeder drinken. Anderen proberen het met zeeziektepleisters achter het oor, acupressuurbandjes of medicatie tegen misselijkheid en duizeligheid. Toch zal je zelf moeten uitproberen welk middeltje bij jou werkt.

Doen en niet doen bij zeeziekte

Ook zonder middeltjes kan je proberen de zeeziekte te verminderen. Dichtbij de mast beweegt de boot minder, een boek lezen is niet slim, evenmin door een verrekijker turen. Probeer zo actief mogelijk te helpen aan boord want hierdoor vergeet je het ziek zijn. Het zijn taken op het dek zoals sturen, de zeilen hijsen en de wacht houden die goed helpen, terwijl alles binnen zoals koken helemaal niet slim is.

De beste remedie tegen zeeziekte

Als je toch zeeziek bent, bestaat er eigenlijk maar één echt goede remedie: gaan liggen met de ogen dicht. Het evenwichtsorgaan krijgt op deze manier rust, want de ogen geven geen foute informatie door. Met een beetje geluk sta je de volgende ochtend op en geniet je plots van het magische gevoel op de grote oceaan.

{

Zoë en Olivier – WeLeaf

Op eigen kracht de wereld rondreizen. Dat is wat Zoë en Olivier doen. Door te hiken, kanoën en fietsen trotseren zij de elementen. En via dit gastblog delen zij hun ervaringen. Meer avonturen en tips vind je op WeLeaf.nl. Of kijk voor foto’s, films en de laatste updates naar WeLeaf op Instagram, Facebook of YouTube.