Natuurverschijnselen van de aarde

Zeven zeldzame natuurverschijnselen

Bij sommige natuurverschijnselen heb je soms géén idee hoe ze zijn ontstaan. Bijzonder zijn ze wel. En daarom zijn hier zeven zeldzame fenomenen voor je op een rij gezet.

Lichten van de zee

Bioluminescentie is wellicht wel één van de mooiste natuurverschijnselen die je tegen kan komen. Op sommige plekken in de wereld licht de zee ’s nachts prachtig groen of blauw op. Deze lichtjes ontstaan doordat micro-organismen zich door het water bewegen en licht uitstralen. Veel diepzeevissen en ongewervelden (zoals de octopus) doen dit, maar het bekendste voorbeeld van bioluminiscentie is natuurlijk de vuurvlieg.

Sailing Stones

Eén van de meest mysterieuze natuurverschijnselen zijn de zogenaamde zeilstenen. Op sommige plekken in Amerika, met name in het woestijngebied Death Valley, bewegen grote, zware stenen over enorme afstanden. Niemand ziet ze bewegen, maar de lange sporen in het zand zijn het bewijs dat ze dat wel doen. Pas sinds enkele jaren weten wetenschappers dat dit komt door een klein hoogteverschil van de Racetrack Playa en de enorme temperatuurverschillen in de woestijn.

De zeilstenen bewegen doordat zich tijdens winterse periodes een dun laagje ijs vormt rondom de steen. Wanneer de temperatuur toeneemt, smelt het ijs en glijdt de steen over het plateau.

Sailing stones van Racetrack Playa

Moonbow

Een kleurloze regenboog. Dat is waarschijnlijk de beste beschrijving voor een moonbow. En net als een regenboog zie je dit natuurverschijnsel doordat licht breekt in water. Het verschil tussen de twee is dat een moonbow ontstaat door maanlicht (en een regenboog door zonlicht). Doordat de maan minder licht reflecteert is een moonbow veel lichter van kleur. Zo licht dat het menselijk oog de kleuren in een moonbow bijna niet kan onderscheiden. Om die reden zie je meestal een witte boog aan de lucht.

Tip: als je dit soort natuurverschijnselen fotografeert, gebruik dan een lange sluitertijd. Zo zie je de kleuren wel verschijnen.

De krater van Derweze

Kokende modder en hoge vlammen bedekken de bodem van deze krater in Derweze (Turkemenistan). Sinds 1971 brandt deze krater met een doorsnee van ongeveer 60 meter onophoudelijk. Ook al lijkt het misschien op een vulkaan, het vuur wordt gevoed door aardgas in de bodem. Dankzij het angstaanjagende beeld dat deze brandende krater geeft, hebben de bewoners van Turkemenistan de krater ‘De Poort van de hel’ genoemd.

Krater van Derweze, Turkmenistan

Vulkanische bliksem

Gewone bliksem is zowel prachtig als angstaanjagend om te zien, maar pas echt indrukwekkend is de vulkanische bliksem. Tijdens vulkaanuitbarstingen zie je, in de mengeling van rook, brokstukken en vuur, dan soms ook bliksemschichten. Dit komt doordat gloeiendhete asdeeltjes in aanraking komen met de veel koudere lucht eromheen waardoor statische elektriciteit ontstaat. Vervolgens ontlaadt deze zich in de vorm van een bliksemschicht.

Bloedregen

Op sommige plekken in de wereld, waaronder in Kerala (India), kleurt de regen soms dieprood. Het is een vreemd en ietwat luguber gezicht.  Vroeger dacht men dat deze regen een voorteken was van ongeluk en ziekte. Hoewel de oorzaak niet helemaal vast staat, schrijven wetenschappers dit toe aan de aanwezigheid van (ongevaarlijke) algen in het regenwater. Door de bloedrode kleur noemt de plaatselijke bevolking  dit fenomeen ‘bloedregen’.

Eén van de meeste extreme natuurverschijnselen: de vuurkolk

Bijna honderd jaar gelden deed zich tijdens een aardbeving in Kanto (Japan) één van de meest zeldzame natuurverschijnselen in zijn meeste extreme vorm voor. Door toedoen van een vuurkolk (of vuurtornado) vonden in een kwartier tijd 38.000 mensen een gruwelijke dood.

Een vuurkolk ontstaat doordat vuur lucht aan de grond verhit en het laat opstijgen via een zogeheten luchtkolom. Tegelijkertijd trekt de voet van de luchtkolom koele lucht aan waarmee het zich kan voeden. Het gevolg is een vuur dat zich omhoog kolkt tot soms wel vijftig meter hoog.

Wellicht ook interessant voor je: Natuurrampen: waar loop je het meeste risico?