Tips voor een fietsvakantie

Zeven onvergetelijke tips voor een fietsvakantie

Of je nu Nederland of een ander land als bestemming kiest: een fietsvakantie is een fantastische manier om op je eigen tempo een land te leren kennen. Je fietst over verlaten dorpsweggetjes, langs bloeiende bloemenweides en door pittoreske dorpjes. Een vakantie op de fiets vraagt iets meer voorbereiding, daarom hier een paar handige tips voor een fietsvakantie.

Zorg dat je fit bent

Als je gedurende twee weken iedere dag uren op de fiets zit, is de kans op zadelpijn groot. Zeker als je normaalgesproken niet verder fietst dan een ritje naar de supermarkt of naar je werk, is het slim om je lichaam te laten wennen aan urenlang fietsen. Ook als je kiest voor een land met heuvels en bergen, vraagt dit een andere vorm van fitheid dan het platte Nederland. Het is niet altijd makkelijk om voldoende tijd te vinden om te trainen. Maak er daarom leuke uitjes van. Bezoek mensen na je werk of in het weekend en neem wat vaker de fiets in plaats van de auto. Ook kun je een weekendje over de Veluwe of door Limburg gaan fietsen om alvast te wennen aan heuvelachtig gebied.

Budgetteer je fietsvakantie

Er zijn verschillende kostenposten gemoeid met een fietsvakantie. Budgetteer daarom wat je wilt uitgeven. Ga je een eigen fiets meenemen of huur je er één ter plaatse? Er kleven voor- en nadelen aan beide keuzes. Als je al in het bezit bent van een goede fiets en hiermee getraind hebt, dan wil je hier waarschijnlijk op blijven fietsen. Ben je dan ook bereid om transportkosten naar het land van bestemming te betalen?

Wanneer je de fiets per trein gaat vervoeren, dan doe je er goed aan het artikel ‘Fietsvakantie met de trein‘ even te lezen.

Geef je fiets een beurt

Ook je fiets moet in topconditie zijn voor de fietsvakantie. Zorg er dus voor dat je fiets in goede staat is en laat hem eventueel controleren door een fietsenmaker. Verzeker je ervan dat de versnellingen, remmen, ketting en kabels in orde zijn. Ook de banden moeten in goede staat zijn en niet teveel slijtageplekken vertonen. Het is niet alleen onprettig om met fietspech aan de kant van de weg te staan, maar het is ook belangrijk om veilig en zonder ongelukken weer thuis te komen.

Stel je doelen vast

Als je alleen op vakantie gaat, zul je je eigen ideeën hebben over de doelen die je in de fietsvakantie wilt bereiken. Maar als je samen met je partner, vriend of vriendin of in een groep gaat fietsen, zal iedereen zijn eigen idee hebben over hoe de ideale fietsvakantie eruitziet. Daarom is het handig om van tevoren te discussiëren over de vakantie. Willen jullie zoveel mogelijk kilometers per dag afleggen of juist regelmatig stoppen onderweg? Zitten er uitrust-dagen in het programma? Als iedereen het eens is over de verwachtingen, dan is er een grote kans dat het een heerlijke fietsvakantie zal worden.

Plan de route

Je hebt de bestemming gevonden en weet wat je ongeveer kunt verwachten: nu kun je beginnen met het plannen van de route! Het is slim om eerst op de kaart te bekijken wat de begin- en eindpunten zijn. Als je niet bent vertrokken van huis, moet je misschien weer terug naar een treinstation, geparkeerde auto of boot. Als je eenmaal een route hebt bedacht, kun je beslissen wat de overnachtingsplekken zullen zijn. Deze zijn afhankelijk van de afstanden die je wilt afleggen en wat je onderweg wilt doen. Het is slim om ruimte in te plannen om flexibel te zijn en niet te hoge doelen te stellen. Er zal vast een dag komen dat je niet zo ver wilt fietsen, of je komt een plek tegen waar je wat meer tijd wilt doorbrengen. Het is een vakantie, dus wees niet al te strikt.

Reis licht

Tijdens een normale vakantie hoef je je meestal niet al teveel zorgen te maken over het gewicht van je koffer. Tijdens een fietsvakantie is dit anders. Hier wil je het absolute minimum meenemen. Want hoe voller je fietstassen, hoe meer je moet trappen. Denk goed na over wat je meeneemt en of je het ook echt nodig hebt. Kijk of plekken waar je overnacht een wasgelegenheid hebben, zodat je toch schone kleding kunt dragen. Je hebt je favoriete fietskleding nodig en wat kleding voor ‘s avonds maar verder kun je veel kleding wel thuislaten.

Veiligheid

Om je fietsvakantie zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, is het slim om ook aan de veiligheid te denken. Een fietshelm is daarom belangrijk maar ook het dragen van gekleurde kleding met eventuele reflecterende delen zorgt voor betere zichtbaarheid. Probeer de meeste waardevolle spullen thuis te laten en zorg ervoor dat je je paspoort en bijvoorbeeld camera nooit onbeheerd achterlaat. Zorg ook voor goede fietssloten om je fiets vast te zetten als je eens te voet een stadje wilt bezoeken.

En dat zijn mijn tips voor een fietsvakantie. Geniet van een mooie reis!

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.