Noorderlicht in IJsland

Zeven plekken in IJsland die je bezocht moet hebben

Als je aan IJsland denkt, zie je waarschijnlijk meteen uitgestrekte landschappen, besneeuwde bergtoppen, spuitende geisers en stille meren voor je. Maar dat is nog lang niet alles: IJsland heeft ook borrelende vulkanen, mineraalrijke warmwaterbronnen, authentieke vissersdorpjes en een bruisend nachtleven. Sta je nu op het punt om je koffers te pakken? Hier zijn zeven plekken in IJsland die je niet mag missen!

De Blue Lagoon

Zo’n 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik ligt deze prachtige heetwaterbron. Het is misschien wel de meest bezochte plek in IJsland en dat is niet voor niets. Als je in de Blue Lagoon stapt, heb je het gevoel een sprookje binnen te stappen. Het helder blauwe water met de zwarte bergen op de achtergrond zorgen voor een adembenemende ervaring. Het blauwe water krijgt zijn bijzondere kleur door het hoge gehalte aan mineralen in het water waarvan gezegd wordt dat ze een zuiverende werking hebben. In en rondom de Blue Lagoon zijn er ook mogelijkheden tot massages, saunas en rondleidingen door het gebied.

Blue Lagoon in IJsland

Geisers

Geisers zijn niet alleen heel spectaculair, ze zijn ook een bijzonder fenomeen. Er zijn naar schatting zo’n 1000 geisers op de aarde te vinden. In IJsland komen er verschillende voor. Een geiser ontstaat wanneer een natuurlijke waterbron in contact komt met gloeiend hete lave binnenin de aarde. Daardoor ontstaat een explosie waarbij het water soms wel tientallen meters de lucht in wordt gespoten. De Great Geysir vindt je in het plaatsje Haukadalur, 90 rijden minuten van Reykjavik. Op dit moment is deze geiser slapend, maar wanneer hij actief is, spuit hij het water meer dan 70 meter de lucht in. Niet ver van de Great Geysir is de Strokkur Geysir. Deze heeft elke paar minuten een eruptie en spuit het water meer dan 20 meter omhoog.

Jokulsarlon

Het geluid van een ijsberg die afbreekt en in de zee stort, is iets dat je niet snel zult vergeten. De beste plek om dit natuurgeweld te aanschouwen is in de Jokulsarlon Glacier Lagoon in het zuidwesten van IJsland. Dit meer werd gevormd door het smeltende ijs van de gletsjer en erin drijven torenhoge ijsbergen. Je kunt dit natuurwonder aanschouwen vanaf de kade maar je kunt er ook met de boot doorheen varen. Een onvergetelijke ervaring!

De ijsgrotten in Vatnajökull National Park

Dit Nationale park heeft de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. De gletsjer bedekt zo’n 8% van het land in IJsland. Omdat de gletsjer altijd in beweging is, vormen zich ieder jaar nieuwe grotten onder het ijs. Hier vind je een kleurrijke, altijd veranderende wereld van ijs. De beste tijd om de grotten te ontdekken is van november tot en met maart, als het ijs sterk genoeg is. Om de veiligheid te garanderen, raden we aan om een gids mee te nemen als je op pad gaat.

Vatnajökull Nationaal Park

Landmannalaugar

Dit gebied ligt in het binnenland van IJsland en is het meest bekend door de wandelroutes met spectaculaire vergezichten. Er zijn wandelingen op elk niveau en door variërend landschap. Een aantal leiden je over de verharde lava, anderen hoog de berg Blahnjukur op. In de omgeving zijn verschillende warmwaterbronnen te vinden, ideaal om te ontspannen na een zware wandeltocht. Er zijn veel dagwandelingen maar er zijn ook mogelijkheden om te overnachten in kleine hutjes in de bergen. Deze bieden alleen basis-benodigdheden, dus wees voorbereid op een primitief nachtje slapen!.

Thingvellir National Park

Dit Nationale Park is van belangrijke historische waarde voor IJsland: In de tiende eeuw was hier het parlement van IJsland gevestigd en vervulde het een centrale functie voor het land. Het gebied ligt precies op twee tectonische platen, wat je goed kunt zien aan de variatie in het landschap: vulkanische gronden, woeste bergen, valleien en meren omringen het Nationale Park.

Reykjavik

Natuurlijk mag de hoofdstad van IJsland niet ontbreken op deze lijst. Reykjavic is met 120.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden van Europa maar ook degene die misschien wel het mooist gelegen is. IJsland heeft een bijzondere historie waarin Vikingen en ontdekkingsreizigers een opmerkelijke rol spelen. In het Nationale Museum kun je er alles over te weten komen! Ook heeft Reykjavik uitstekende restaurants en wordt er vaak gezegd dat het nachtleven in deze stad één van de beste van Europa is.

Tip: als je een auto gaat huren auto in IJsland, lees dan even de acht tips voor autohuur.

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.