Ziek in het buitenland

Ziek in het buitenland: hoe vind je een betrouwbare dokter?

Ziek worden in het buitenland is altijd vervelend. Een betrouwbare dokter vinden is dan niet altijd gemakkelijk. En bovendien: wie draait er op voor de rekening? Om duidelijkheid te scheppen, geef ik hier een aantal tips.

Dringend een dokter nodig in het buitenland? Bel het noodnummer!

Een ongeluk of ernstig ziek? Voor noodgevallen kan je in heel Europa het gratis alarmnummer 112 bellen. In de Verenigde Staten en in Canada bel je in noodsituaties naar 911 en in Australië 000. Reis je naar andere delen van de wereld? Zoek dan vooraf het noodnummer van het land dat je bezoekt. Mocht je in een afgelegen gebied zijn en hulp nodig hebben, dan kun je voor dringende hulp met een satelliettelefoon het nummer 767 bellen.

Een deskundige dokter vinden in het buitenland

Als je geen ambulance nodig hebt, maar zelfstandig naar een ziekenhuis of dokter kunt gaan, dan is het handig om te weten welke hulpposten deskundige hulp bieden. In Europa, Noord-Amerika en Australië hoef je je niet veel zorgen te maken over de kwaliteit van de gezondheidszorg; deze is over het algemeen betrouwbaar. Maar in sommige ontwikkelingslanden is goede zorg minder vanzelfsprekend en is het niet gemakkelijk om een goede dokter te vinden. Je kunt dan de alarmcentrale van Allianz Global Assistance bellen. Onze reisarts geeft je advies over wat je moet doen en helpt je bij het vinden van deskundige hulp. Bij een ziekenhuisopname moet je altijd de alarmcentrale bellen.

Wordt je medische behandeling vergoed?

Wie in het buitenland een dokter nodig heeft, kan de Europese EHIC Zorgpas gebruiken. Deze pas vraag je aan bij je zorgverzekeraar en is 5 jaar geldig. Deze geeft je toegang tot de gezondheidszorg in de meeste Europeese landen. Maar een zorgverzekering vergoedt vaak de kosten tot maximaal het tarief dat in Nederland geldt voor een behandeling. En in sommige landen is zorg een stuk duurder dan in Nederland. Ook de kosten om terug te keren naar huis worden niet door alle verzekeraars vergoed. Daarom blijft voor reizigers een goede reisverzekering onontbeerlijk.

Een reisverzekering: 24 uur per dag medische hulp

Wie een reisverzekering afsluit bij Allianz Global Assistance kan 24 uur per dag contact opnemen met onze Nederlandstalige artsen. Zij helpen je om een ziekenhuis of dokter te vinden in het buitenland en beantwoorden al je vragen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.