Wintertijd

Zomer- en wintertijd: is dit echt de laatste keer?

Het gebruik van een zomer- en wintertijd is een heet hangijzer. Veel mensen zijn voorstander van het hanteren van één tijd. Van de 4,6 miljoen EU-burgers die meededen aan de Europese zomertijd-enquête, wil 84% stoppen met het verzetten van de klok. Belangrijk detail: er deden vooral Duitsers (3,1 miljoen) mee aan dit onderzoek.

Van origine is de wintertijd de standaardtijd die landen hanteren. Alleen in de zomermaanden gaat de klok een uur vooruit. Bezuinigen is altijd de belangrijkste aanleiding geweest voor het verzetten van de klok.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen inmiddels echter aan dat één tijd goed is voor de gezondheid, gezinnen en bedrijven. Zo zou volgens de Rijksuniversiteit Groningen en Ludwig Maximilians Universiteit München het verzetten van de klok een groot effect hebben op de biologische klok van de mens.

Oorsprong van de zomer- en wintertijd

De eerste gedachtes over de invoering van een zomer- en wintertijd gaan terug naar 1907.  William Willett, een Brit, kwam met het idee om in de lente op vier opeenvolgende zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten. In september ging de klok dan weer twintig minuten terug. Zo zou men het natuurlijk licht beter benutten en minder energie verbruiken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1916, werd in Nederland voor het eerst de klok verzet.  De oorlog kostte veel geld en om kolen te besparen besloot Duitsland de zomertijd in te voeren. Dit gebeurde op 30 april 1916 om één uur voor middernacht. De zomertijd werd ook doorgevoerd in door Duitsland bezette gebieden die, tijdens de periode tussen de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog, geen zomer- en wintertijd kende. In 1946 schafte men de de zomertijd af. Om deze, vanwege de oliecrisis, weer te omarmen in 1977.

Wat doet Nederland?

Waar in Europa er overduidelijk is gekozen voor één tijd, is de Nederlandse regering er nog niet over uit. Eind oktober zou het kabinet een beslissing nemen over de kwestie, maar dat is uitgesteld. Het kabinet wil een betere onderbouwing van de Europese Commissie over eventuele financiële voor- en nadelen. Vicepremier De Jonge wil een representatieve steekproef gaan houden onder Nederlanders.

Eerder hebben de premiers van Nederland, België en Luxemburg al toegezegd dat als zij de winter- en zomertijd afschaffen, de landen in dezelfde tijdzone blijven.

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.