Winterbanden bij sneeuw en andere winterse omstandigheden

Zomer- of winterbanden? Hoe maak je de juiste keuze?

In Nederland hebben we maar weinig last van hevige sneeuw. Toch kunnen natte wegen en een ijzig koude nacht zorgen voor gladheid. Juist dan is het belangrijk om de beste grip op de weg te hebben. Winterbanden bieden uitkomst, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen zomer- en winterbanden? Zijn er voor- en nadelen? En wat is een vierseizoenenband? In dit blog geef ik je meer informatie.

Wat maakt een winterband speciaal?

Rubber heeft de neiging hard te worden bij temperaturen onder 7° graden. Het vervelende hieraan is dat je sneller grip verliest. Winterbanden zijn gemaakt van een speciaal soort rubber, wat bij lage temperaturen flexibel blijft. Het grote voordeel: je houdt contact met de weg en je hebt optimaal grip.

Naast de rubbersamenstelling maakt het bandprofiel een winterband uniek. Winterbanden beschikken over zogenaamde lamellen. Door deze inkepingen in de profielblokken vervormt de band makkelijker en ontstaat er meer contact met het wegdek. Hierdoor heb je bij het optrekken en remmen meer grip. Bij een constante snelheid van 100 kilometer per uur verkort een winterband jouw remweg met zo’n vier meter.

Wat is een vierseizoenenband?

All-season of vierseizoenenbanden zijn een combinatie van zomer- en winterbanden. Door het combineren van de eigenschappen van beide banden kun je er het hele jaar mee rijden en hoef je geen extra set banden aan te schaffen. Over het algemeen hebben vierseizoenenbanden iets meer profiel dan zomerbanden en zijn ze van iets zachter rubber gemaakt voor meer grip in de winter.

In tegenstelling tot zomer- en winterbanden hoef je vierseizoenenbanden niet te verwisselen wanneer de weersomstandigheden veranderen. Een direct nadeel is echter dat de band in vrijwel niets uitblinkt. Een vierseizoenenband verkort de remweg bij winterse omstandigheden niet zo goed als een echte winterband. Houd er ook rekening mee dat vierseizoenenbanden niet voldoende zijn in landen waar het verplicht is om winterbanden te gebruiken.

Voordelen winterbanden

Betere grip bij gladheid. Als wegen bedekt zijn met een laag sneeuw of ijs, zijn winterbanden zonder twijfel beter dan zomerbanden. Een diep profiel, zachter rubber en soms kleine extra noppen op het rubber, zorgen voor meer houvast als de wegen glad zijn. Juist bij sneeuw en ijzel zijn ze daarom een stuk veiliger.

  • Kortere remweg. Op gladde wegen kan remmen moeilijk en gevaarlijk zijn. Met winterbanden kun je als het glad is veel beter remmen. In sneeuw sta je zelfs twee tot drie keer sneller stil. Dat maakt een winterband bij koud weer een stuk veiliger dan een zomerband.
  • Je voorkomt een boete. In sommige landen, waaronder Duitsland, Luxemburg en Denemarken zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Je kunt in die landen een boete krijgen als je geen winterbanden hebt terwijl het sneeuwt. Nog vervelender kan het zijn als je betrokken raakt bij een ongeluk. Zelfs als het ongeluk niet jouw schuld is, kun je verantwoordelijk gesteld worden voor het feit dat je geen winterbanden hebt.
  • Je zomerbanden slijten minder snel. In de winter staan je zomerbanden rustig te wachten tot de zon weer gaat schijnen. Als je de zomerbanden niet gebruikt tijdens de koude wintermaanden, kun je ze in de lente gewoon weer op je auto (laten) monteren.

Nadelen winterbanden

  • Langere remweg bij warmer weer. Het belangrijkste nadeel van de winterband is dat hij tijdens warmere temperaturen een veel langere remweg heeft dan een zomerband. Zomerbanden bieden boven 7° graden verreweg de meeste grip en zijn daarom veiliger bij warmer weer. Wissel daarom tijdig je banden!
  • Meer weerstand. Om ervoor te zorgen dat winterbanden op sneeuw grip hebben, moeten ze dieper graven. Als er geen sneeuw ligt, doen ze dit ook met asfalt. Dit gaat ten koste van de banden en de wegen. Een winterband is dus minder goed voor het asfalt.
  • Relatief kwetsbaar. Het zachte rubber van winterbanden zorgt ervoor dat ze sneller slijten als je rijdt op asfalt in plaats van sneeuw. Dus je banden zullen sneller aan vervanging toe zijn.
  • Extra set aanschaffen. Eén van de meest gehoorde ‘nadelen’ van winter- en zomerbanden is dat je twee sets nodig hebt. Een vierseizoenenband lost dat probleem voor je op.

Wanneer is een winterband verplicht?

In Nederland en België geldt geen verplichting om met winterbanden te rijden. In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winters weer, ook voor Nederlandse auto’s. Zodra er ijzel, sneeuw of gladde wegen zijn kun je beboet worden als je zonder winterbanden rijdt. Controleer daarom vooraf of je verplicht bent om winterbanden te gebruiken.

Tip!

Zorg ervoor dat je tijdig je banden wisselt. Vaak denken mensen pas aan winterbanden als het wat kouder wordt. De garages stromen dan vol en je moet lang wachten voordat je bent geholpen.

Pechhulp

Ongeacht met welke banden je rijdt, het kan altijd gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan. Denk daarom ook aan het afsluiten van een Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance. Dan weet je zeker dat je geholpen wordt bij pech onderweg, ook als het gaat om een lekke band. Door onze jarenlange ervaring in hulpverlening bij ongevallen en pech, weten wij als geen ander wat te doen als je auto of motor er een keer mee ophoudt.